Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H Norges Bank που διαχειρίζεται 1,8 τρισ. δολ., εκδίδει «χρηματιστηριακή προειδοποίηση»: Ώρα να είμαστε λίγο προσεκτικοί

tags :
H Norges Bank που διαχειρίζεται 1,8 τρισ. δολ., εκδίδει «χρηματιστηριακή προειδοποίηση»: Ώρα να είμαστε λίγο προσεκτικοί
Η NBIM, ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, αναφέρει ότι η αυξημένη αβεβαιότητα και οι ανησυχίες για το οικονομικό outlook εντείνουν τους καθοδικούς κινδύνους στις αγορές
Σχετικά Άρθρα

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις διεθνείς αγορές κρούει η Norges Bank Investment Management (NBIM), ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές παγκοσμίως, προειδοποιώντας για πτωτικές τάσεις, λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των ανησυχιών σχετικά με το οικονομικό outlook.
Η NBIM, η οποία διαχειρίζεται το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας, ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει διορατικότητα όσον αφορά τις ανησυχίες για το μέλλον, ακόμη και αν εμμένει στη θέση της να μην προβαίνει σε μεγάλες αλλαγές στην κατανομή των περιουσιακών στοιχείων σε βραχυπρόθεσμη βάση.
«[Ξεκινήσαμε] με 70% σε μετοχές και 30% σε ομόλογα, και συνήθως εκεί θα μας βρείτε σε οποιαδήποτε κατάσταση της αγοράς. Τώρα, με αυτό το σκεπτικό, πρέπει να είστε ρεαλιστές», ο Trond Grande, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της NBIM, μιλώντας στο CNBC.
«Το ταμείο που διαχειριζόμαστε έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος τα τελευταία πέντε χρόνια. Το μετοχικό μας χαρτοφυλάκιο έχει αποδώσει πάνω από 100%. Επομένως, νομίζω ότι είναι μια περίοδος που πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί».
Το wealth fund της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο στον κόσμο, ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 για να επενδύσει τα πλεονάζοντα έσοδα του τομέα πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας. Μέχρι σήμερα, το ταμείο έχει τοποθετήσει χρήματα σε περισσότερες από 8.760 εταιρείες σε 71 χώρες σε όλο τον κόσμο.
O Grande της NBIM αναφέρθηκε σε ανησυχίες όπως το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ ενόψει των προεδρικών εκλογών του επόμενου μήνα, την προσπάθεια της Κίνας να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και το αφήγημα της «στάσιμης ανάπτυξης» στην Ευρώπη. «Έτσι, είναι μια περίοδος που πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί και νομίζω ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότερο καθοδικοί στις αγορές μετοχών παρά ανοδικοί», δήλωσε ο Grande.
Η προειδοποίηση της NBIM για το χρηματιστήριο έρχεται λίγο μετά την ανακοίνωση του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Νορβηγίας για απόδοση 4,4% το τρίτο τρίμηνο και κέρδη 835 δισεκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών (76,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων).
Τα αποτελέσματα, τα οποία ήταν οριακά χαμηλότερα από έναν δείκτη αναφοράς με τον οποίο μετράται το ταμείο, ενισχύθηκαν από τα κέρδη της χρηματιστηριακής αγοράς λόγω της πτώσης των επιτοκίων.
Αρκετές κεντρικές τράπεζες έχουν λάβει μέτρα για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος.
Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε ότι ενώ η παγκόσμια μάχη κατά του πληθωρισμού έχει «σχεδόν κερδηθεί», οι καθοδικοί κίνδυνοι «αυξάνονται και κυριαρχούν πλέον στις προοπτικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης