Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Yardeni απορρίπτει πρόβλεψη της Goldman Sachs: Η «χρυσή 10ετία» του S&P 500 δεν έχει τελειώσει

O Yardeni απορρίπτει πρόβλεψη της Goldman Sachs: Η «χρυσή 10ετία» του S&P 500 δεν έχει τελειώσει
Ο βετεράνος της Wall Street απορρίπτει το σενάριο της Goldman Sachs όσον αφορά τον S&P 500
Σχετικά Άρθρα

«Υπερβολικά συντηρητική» χαρακτηρίζει ο βετεράνος της αγοράς Ed Yardeni, την πρόβλεψη της Goldman Sachs περί τέλους στη χρυσή δεκαετία του S&P 500.
Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος δημοσίευσε ένα 10ετές outlook για τη χρηματιστηριακή αγορά νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι ο S&P 500 θα αποδώσει μέση ετήσια απόδοση μόλις 3%, με πιθανό εύρος μεταξύ -1% και 7%. Αυτή η πρόβλεψη δεν βρήκε σύμφωνο τον Yardeni, ο οποίος υποστηρίζει τα τελευταία δύο χρόνια ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι έτοιμη για μια άνθηση τύπου Roaring 20s λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης της παραγωγικότητας.
«Κατά τη γνώμη μας, ακόμη και το αισιόδοξο σενάριο της Goldman μπορεί να μην είναι αρκετά αισιόδοξο», ανέφερε ο Yardeni σε ενημερωτικό του σημείωμα.
Ο Yardeni δήλωσε ότι με την αμερικανική οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 3% σε ετήσια βάση, σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό που μετριάζεται στο 2% περίπου, οι αποδόσεις των μετοχών θα πρέπει να προσεγγίσουν το 11% σε μέση ετήσια βάση κατά την επόμενη δεκαετία. «Είναι δύσκολο να φανταστούμε ότι η συνολική απόδοση του S&P 500 θα είναι μόνο 3% στο μέλλον, δεδομένων των αποδόσεων μόνο από τον ανατοκισμό των επανεπενδυόμενων μερισμάτων», δήλωσε ο Yardeni.
Το μεγαλύτερο μέρος της πτωτικής μακροπρόθεσμης θέσης της Goldman για τη χρηματιστηριακή αγορά βασίζεται στο γεγονός ότι υπάρχει υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης σε λίγες μόνο μετοχές. Αλλά αυτό δικαιολογείται με βάση τα θεμελιώδη μεγέθη, δήλωσε ο Yardeni.
«Ενώ οι τομείς της Τεχνολογίας Πληροφοριών και των Υπηρεσιών Επικοινωνιών αποτελούν σήμερα μαζί περίπου το 40% του συνολικού S&P 500, περίπου το ίδιο με το αποκορύφωμα της φούσκας των dotcom, οι εταιρείες τους είναι πολύ πιο υγιείς από θεμελιώδη άποψη σήμερα απ' ό,τι τότε», δήλωσε ο ίδιος.
Ο Yardeni εξήγησε ότι αυτοί οι δύο τομείς αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τρίτο της δύναμης των κερδών του S&P 500, σε σύγκριση με λιγότερο από το ένα τέταρτο των κερδών του δείκτη στο αποκορύφωμα της φούσκας dot-com το 2000.
Επιπλέον, ο ορισμός της τεχνολογικής εταιρείας έχει διαστρεβλωθεί, καθώς η τεχνολογία είναι διάχυτη σε όλους τους τομείς και αυτό συμβάλλει στην έκρηξη της παραγωγικότητας, η οποία θα πρέπει να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.
Συνολικά, εάν οι τρέχουσες τάσεις διατηρηθούν, ο Yardeni βλέπει ένα σενάριο στο οποίο η χρηματιστηριακή έκρηξη της δεκαετίας του '20 θα επεκταθεί και την επόμενη δεκαετία, γεγονός που θα ανατρέψει τις συντηρητικές προοπτικές της Goldman.
«Μια διαφαινόμενη χαμένη δεκαετία για τις αμερικανικές μετοχές είναι απίθανη αν τα κέρδη και τα μερίσματα συνεχίσουν να αυξάνονται με σταθερούς ρυθμούς, ενισχυμένα από τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους χάρη στην καλύτερη ανάπτυξη της παραγωγικότητας που καθοδηγείται από την τεχνολογία», δήλωσε ο Yardeni.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης