Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Όλα ρόδινα τα βλέπει η DBRS - Αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη, στο 2% το 2026

Όλα ρόδινα τα βλέπει η DBRS - Αναβαθμίζει την εκτίμηση για την ελληνική ανάπτυξη, στο 2% το 2026
Για την ανεργία, ο οίκος αναμένει ποσοστό 9,4% και 8,9% στο τέλος του 2025 και του 2026
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2026, προχώρησε η DBRS, «βλέποντας» επίδοση 2%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,9% του ΑΕΠ.
Η εκτίμηση για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2025 παρέμεινε αμετάβλητη, στο 2,1%.
Σε ό,τι αφορά στην ανεργία, ο καναδικός οίκος αξιολόγησης αναμένει ποσοστό 9,4% και 8,9% στο τέλος του 2025 και του 2026, αντίστοιχα, επιδόσεις επί τα βελτίω αναθεωρημένες κατά 0,2%.

Υπενθυμίζεται ότι στις 7 Μαρτίου 2025, η DBRS προχώρησε σε αναβάθμιση... πολιτικού τύπου για τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, με τη βαθμολογία να αλλάζει από ΒΒΒ (low) σε ΒΒΒ και τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend) να μεταβάλλονται σε σταθερές (από θετικές) κυρίως λόγω τραπεζών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το Banking News (δείτε εδώ). Η βραχυπρόθεμη πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε σε R-2 (high) από R-2 (middle). 
Σύμφωνα με τον καναδικό οίκο αξιολόγησης, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει την άποψη ότι οι κίνδυνοι στο τραπεζικό σύστημα έχουν υποχωρήσει και οι δημοσιονομικοί στόχοι επιτυγχάνονται.
«Οι ελληνικές τράπεζες έχουν βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη τους, είναι πιο ανθεκτικές και είναι σε καλή θέση να παρέχουν πιστώσεις στην οικονομία, ακόμη και μετά το τέλος της ΕΕ Επόμενης Γενιάς (NGEU). Αυτό αντανακλά χαμηλότερους κινδύνους, με σημαντική πτώση στον δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος πλέον κινείται κοντά στον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), σε συνδυασμό με την προσδοκία ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις (DTC) θα μειωθούν γρηγορότερα από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Επιπλέον, με την υποστήριξη της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και του ισχυρού επενδυτικού ενδιαφέροντος, το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μείωσε τα μερίδιά του σε συστημικές τράπεζες χαλαρώνοντας τη σχέση μεταξύ του κράτους και των τραπεζών», σχολιάζεται στην έκθεση.

Στην επικαιροποίηση των εκτιμήσεων που δημοσιοποιήθηκαν νωρίτερα σήμερα (26/3), ο οίκος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η αυξημένη αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική των ΗΠΑ έχει επηρεάσει αρνητικά ορισμένες προβλέψεις για τα κράτη. Ωστόσο, η συνολική προοπτική δεν έχει αλλάξει σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Αναλυτικά, οι προβλέψεις:

1_1034.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Chania