Άρθρο του Δημήτρη Δημητρίου, CEO της εταιρίας ορκωτών λογιστών CPA
Το καθεστώς που θεσπίστηκε με τις διατάξεις του Ν.4738/2020, διαμορφώνει ουσιαστικά ένα νέο πλαίσιο αντιμετώπισης της οικονομικής αδυναμίας, της συλλογικής ικανοποίησης των πιστωτών και της απαλλαγής από χρέη. Αφορά σε κάθε πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, όπως επαγγελματίες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με χρέη σε τράπεζες και δημόσιο, δηλαδή εφορία και ασφαλιστικούς φορείς και τα οποία συνολικά υπερβαίνουν τις 10.000 ευρώ.
Τρεις λοιπόν είναι πλέον οι βασικοί άξονες διαχείρισης που έχουν στη διάθεσή τους και μπορούν να ακολουθήσουν οι οφειλέτες και είναι οι κάτωθι:
I. Εξωδικαστικός Μηχανισμός
Θα έχουν την δυνατότητα να ρυθμίσουν χρέη σε πολύ περισσότερες δόσεις από εκείνες που υπήρχαν (έως 240 για δημόσιο & ασφαλιστικά ταμεία και έως 420 για τράπεζες και λοιπούς πιστωτές).
Αν θα κριθούν βιώσιμοι, ώστε τελικά να ρυθμίσουν τα χρέη τους, εξαρτάται από την οικονομική, περιουσιακή τρέχουσα κατάσταση του και η οποία θα εξεταστεί προκειμένου να βγει η κατάλληλη ρύθμιση και ο ανάλογος αριθμός δόσεων οφειλών.
Η αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά στην ειδική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους και διεκπεραιώνεται μέσα σε περίπου δύο μήνες.
O ακριβής αριθμός των δόσεων, συνδέεται με την ικανότητα αποπληρωμής του οφειλέτη και υπολογίζεται βάσει ειδικού αλγορίθμου!
Αν για οποιοδήποτε λόγο, ο οφειλέτης δε μπορέσει να είναι συνεπής στη δόση του για 3 συνεχόμενους μήνες, τότε η ρύθμιση χάνεται και δεν ισχύει πλέον.
Καθώς αναστέλλονται με την αίτηση οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και η διενέργεια πλειστηριασμών, είναι σημαντικό ο οφειλέτης να προβεί εγκαίρως στις απαραίτητες ενέργειες.
II. Εξυγίανση & Αναδιάρθρωση
Κατάρτιση Έκθεσης από Εμπειρογνώμονα και Σχεδίου Συμφωνίας Αναδιάρθρωσης Οφειλών, η οποία θα αναφέρει, μεταξύ άλλων: το προφίλ του οφειλέτη, την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, τα χρέη του οφειλέτη ανά κατηγορία πιστωτή, την επισκόπηση επιχειρηματικού σχεδίου, την οικονομική ανάλυση βιωσιμότητας, τις εναλλακτικές προτάσεις ρύθμισης των οφειλών και την προτεινόμενη συμφωνία εξυγίανσης.
Οι οφειλέτες επιλέγουν εγκεκριμένους Εμπειρογνώμονες για την έναρξη της διαδικασίας εξυγίανσης τους, που είναι διαθέσιμοι μέσα από το Ειδικό Μητρώο Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών, της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του υπουργείου Οικονομικών (www.keyd.gov.gr, ή www.gov.gr). Αξιολόγηση της Έκθεσης Εμπειρογνώμονα και Ψήφιση του Σχεδίου Συμφωνίας Εξυγίανσης από τους πιστωτές που διενεργείται, μέσω της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας Εξυγίανσης. Να σημειωθεί, ότι η διαδικασία θεωρείται επιτυχής, εφόσον υπερψηφίσει η πλειοψηφία των πιστωτών.
Επικύρωση της Συμφωνίας Εξυγίανσης από το Δικαστήριο.
III. 2η Ευκαιρία με Πτώχευση
Διαγραφή χρεών και ρευστοποίηση περιουσίας, όταν μια επιχείρηση ή φυσικό πρόσωπο αντιμετωπίζει μη αναστρέψιμα προβλήματα βιωσιμότητας και δεν μπορεί να ενταχθεί στις διαδικασίες εξυγίανσης. Υπάρχει δηλαδή η διαδικασία της 2ης ευκαιρίας, μέσω της οποίας παρέχεται η πλήρης διαγραφή όλων των οφειλών, με ταυτόχρονη ρευστοποίηση της συνολικής περιουσίας.
Η πρώτη κατοικία δεν προστατεύεται, ακόμη και για τους οικονομικά ευάλωτους.
Η μοναδική δυνατότητα μετά την πτωχευτική διαδικασία, είναι η εκμίσθωση της από φορέα εκμίσθωσης ακινήτων και -για συγκεκριμένες μόνο περιπτώσεις- η κρατική ενίσχυση ενοικίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών