Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ανοίγει η Επετηρίδα των πτυχίων για τις κατασκευαστικές εταιρείες

Ανοίγει η Επετηρίδα των πτυχίων για τις κατασκευαστικές εταιρείες
Άρθρο της Κατερίνας Αλαφογιάννη, μέλος Διοικούσας ΠΕΔΜΕΔΕ
Καταιγιστικές εξελίξεις προκαλεί στον κατασκευαστικό κλάδο η ενεργοποίηση των άρθρων του ΠΔ 71/2019 που αφορούν στα ΜΗΤΡΩΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ,ΜΕΛΕΤΩΝ,ΤΕΧΝΙΚΩΝ & ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΝΑΦΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.
Η αναστολή διατάξεων του ΠΔ 71/20190 (ΦΕΚ 112 Α/03.07.2019) αποτελούσε προεκλογική δέσμευση της παρούσης κυβέρνησης μετά τις έντονες διαμαρτυρίες που προκάλεσε η δημοσίευσή του και γι αυτό τρεις μήνες μετά τέθηκαν σε αναστολή με το άρθρο 188 του Ν. 4635/2019 (ΦΕΚ 167 Α/30.10.2019).Παρά τα πορίσματα των ομάδων εργασίας που συστάθηκαν για την αναμόρφωσή του και μετά την πάροδο πέντε ετών ενεργοποιήθηκε χωρίς καμία αλλαγή η λειτουργία των Ηλεκτρονικών Μητρώων από τις 3/5/5024 η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα ΕΝΝΕΑ ΜΗΝΩΝ σύμφωνα με τα άρθρα 140 & 141 Ν. 5106/2024, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 63 Α/01.05.2024.
Μετά από 5 χρόνια απραξίας.
Δηλαδή όλο το σύστημα παραγωγής δημοσίων και ιδιωτικών έργων περίμενε σχεδόν πέντε χρόνια την περιβόητη αναμόρφωση των Μητρώων για να ενεργοποιηθούν αυτούσια,-όπως δημοσιεύθηκαν αρχικά, επί Υπουργίας του κ. Σπίρτζη -από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών ,με αξιοσημείωτη προχειρότητα που καθιστά ανέφικτη την ολοκλήρωση σε εννιά μήνες.
Αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα έπρεπε να δοθεί ένα τέλος στις διαρκείς παρατάσεις των πτυχίων - από το 2019- που δημιούργησαν στρεβλώσεις σε βάρος του υγιούς ανταγωνισμού και κάλλιο αργά παρά ποτέ το Υπουργείο αποφάσισε την αξιολόγηση όλων των συντελεστών . Όμως η προχειρότητα της υλοποίησης αναιρεί το χρονικό ορίζοντα εφαρμογής εντός διαστήματος εννέα μηνών. Σίγουρα θα απαιτηθεί μεγαλύτερο μεταβατικό χρονικό διάστημα και θα πρέπει να εισακουστούν οι προτάσεις των συντελεστών παραγωγής προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Τα λάθη και οι ατέλειες της πλατφόρμας

Η προχειρότητα διαφάνηκε από την πρώτη στιγμή και στην ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε για τη λειτουργία της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας. Τέθηκαν αρκετά ερωτήματα στα οποία δε δόθηκαν απαντήσεις κι αποτέλεσε κοινή διαπίστωση ότιπροφανώς θα χρειαστούν αρκετές διευκρινήσεις-εγκύκλιοι ,εκ νέου σχεδιασμός των παραμέτρων λειτουργίας της πλατφόρμας και σίγουρα η εύρυθμη λειτουργία δεν καλύπτεται από τη χρήση help-desk.
Ενδεικτικά αναφέρεται ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που τέθηκαν κι αφορά στην εμπειρία. Ο προγραμματισμός βασίζεται στο να κατατίθεται το πιστοποιητικό εμπειρίας από την Αναθέτουσα Αρχή (με το υποστελεχωμένο και χωρίς σχετική εκπαίδευση προσωπικό των δημοσίων φορέων ) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις δημόσιες συμβάσεις και από τον εργοδότη για τις ιδιωτικές και μάλιστα χωρίς να έχει πρόσβαση ο Ανάδοχος εάν θελήσει να το χρησιμοποιήσει. Ένα άλλο θέμα σχετικά με την εμπειρία αφορά στην πιστοποίησή της πρώτα στα φυσικά πρόσωπα στο ΜΕΚ,ΜΕΜ και στη συνέχεια μέσω εξουσιοδότησης των εταιρειών.
Η εφαρμογή γίνεται αποκλειστικά μέσω του αρχικού υπολογιστή και παρατηρήθηκε σωρεία λαθών ή παραλείψεων στην ενημέρωση των αρχείων του Μητρώου Εμπειρίας Κατασκευαστών-Μελετητών στις κατηγορίες έργων. Πότε και πως θα διορθωθούν τα αρχεία των φυσικών προσώπων ώστε να προχωρήσει και η πιστοποίηση της εμπειρίας των εταιρειών. Σίγουρα δεν ολοκληρώνονται αυτές οι ενέργειες σε εννιά μήνες όπου θα κληθεί το σύνολο των συντελεστών να εγγραφεί στην πλατφόρμα, να ελεγχθεί και να πιστοποιηθεί.
Πέραν της λειτουργίας της Ηλεκτρονικής Πλατφόρμας προκύπτουν και άλλα ζητήματα με τη μεταβατική περίοδο .Ενδεικτικά θα αναφέρονται τα ζητήματα που προκύπτουν με τις ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΕΣ ΠΤΥΧΙΩΝ που λήγουν στο μεταβατικό στάδιο και όπου σύμφωνα με το νόμο απαιτείται για τη λήψη τους να έχει υποβληθεί ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΑΝΆΚΡΙΣΗΣ ,με δεδομένο ότι οι οικονομικές καταστάσεις του 2023 υποβάλλονται το Σεπτέμβρη του 2024 και ενδεχομένως να πάρουν και παρατάσεις .Επίσης δε διευκρινίζεται τι θα γίνει με τις ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ, τη νέα κατηγορία ΔΑΣΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ.
Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε όμως ότι η χρονική συγκυρία ενεργοποίησης των Μητρώων είναι ευνοϊκή διότι το οικονομικό περιβάλλον είναι καλό για τον κατασκευαστικό κλάδο -εξ αιτίας και της χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης- σε αντίθεση με το 2019 που πλήρωνε το βαρύ τίμημα της οικονομικής κρίσης. Σίγουρα μετά την ενεργοποίηση θα υπάρξουν μεταβολές στα μητρώα και θα προκύψουν ανακατατάξεις .
Παρά την προχειρότητα του όλου σχεδιασμού η ενεργοποίηση των Μητρώων αποτελεί ένα ουσιαστικό βήμα στον εκσυγχρονισμό των δημοσίων συμβάσεων. Δεν αρκεί μόνο αυτό. Χρειάζεται παράλληλα να μπουν δικλείδες ασφαλείας για την αποφυγή της κατάχρησης ορισμένων κριτηρίων όπως η δάνεια εμπειρία ,τα πρότυπα διασφάλισης ποιότητας, κ.α. καθώς και η αναμόρφωση των τιμολογίων και των τεχνικών προδιαγραφών .Κι επιτέλους η ενεργοποίηση των μητρώων να αποτελέσει την αφορμή για μία σοβαρή συζήτηση των προβλημάτων που έχουν παρατηρηθεί με τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του 4412/16 και των τροποποιήσεών του με ενσωμάτωση των αλλαγών που έχουν επέλθει με την κατάργηση των τάξεων στα πρότυπα τεύχη διακηρύξεων ,την απόφαση της ΕΑΑΔΗΣΥ, την προσφυγή στο ΣτΕ και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ανεκτέλεστο ύψος εργασιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης