Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι ασφαλιστικές ζητούν διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί υποχρεωτικής ασφάλισης

Οι ασφαλιστικές ζητούν διευκρινίσεις για τις εξαγγελίες Μητσοτάκη περί υποχρεωτικής ασφάλισης
Η ασφαλιστική αγορά περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εξαγγελιών...
Άμεσες διευκρινίσεις και επεξηγήσεις ζητούν τα στελέχη των ασφαλιστικών επιχειρήσεων με τα οποία επικοινώνησε το ΒΝ σχετικά με τα μέτρα της υποχρεωτικής ασφάλισης κατοικιών και επιχειρήσεων για απώλειες από φυσικές καταστροφές που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ασφαλιστική αγορά περιμένει να δει το αποτέλεσμα των εξαγγελιών.
Τονίζει δε, πως αν δεν υπάρξει σχήμα ασφάλισης όπου το κράτος θα συμμετέχει στον κίνδυνο με συγκεκριμένα ποσοστά, συνασφαλίζοντας με (αντ)ασφαλιστές που θα μπουν στο σχήμα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επαπειλεί τους πολίτες για την εξαίρεση τους από το Ταμείο κρατικής αρωγής.

Αν και τα μέτρα είναι σε σωστή κατεύθυνση, οι ίδιοι αδυνατούν να εξηγήσουν το πώς η κυβέρνηση συνταγματικά θα υποχρεώσει να ασφαλίζονται οι κατοικίες, επαπειλώντας ειδικά τους ιδιοκτήτες πως αν δεν ασφαλιστούν θα χάσουν την κρατική αρωγή στην περίπτωση που η κατοικία τους καταστραφεί από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Ομοίως και για τις επιχειρήσεις εφ όσον δεν έχει συγκροτηθεί κοινοπραξία μεταξύ (αντ)ασφαλιστικών και κράτους, όπως πολλάκις έχει γράψει σε προγενέστερα δημοσιεύματα του ΒΝ, ούτως ώστε να υπάρχει η πρόνοια, να ορίζονται τα όρια ευθύνης, τα κεφάλαια και το ύψος των αποζημιώσεων.

Υποχρεώσεις οδηγών στην ασφάλιση

Απορίας άξιον επίσης παραμένει η υποχρεωτικότητα στο να ασφαλίζουν οι οδηγοί τα αυτοκίνητα τους έναντι φυσικών καταστροφών, με τα νέα συμβόλαια ή τις ανανεώσεις.
Οι ίδιοι επικαλούνται το νόμο περί υποχρεωτικής ασφάλισης αυτοκινήτου και το περιεχόμενο αυτού που ορίζει ξεκάθαρα τι υποχρεούνται να ασφαλίσουν οι οδηγοί αυτοκινήτων.
Σε ό,τι αφορά δε τον μηδενισμό του φόρου επί του ασφαλίστρου στα συμβόλαια υγείας 15% για άτομα έως 18 ετών, η παροχή αυτή υπογραμμίζουν είναι παρανυχίδα, καθώς οι ηλικίες αυτές εν πολλοίς δεν έχουν την ανάγκη της ασφάλισης.
Η κατάργηση του φόρου επί του ασφαλίστρου είναι ένα πάγιο αίτημα της ασφαλιστικής αγορά ωστόσο ο φόρος παραμένει καθώς φαίνεται ότι αποτελεί καλό έσοδο για το κράτος.

Τα μέτρα περί ασφάλισης

Υπενθυμίζεται τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης στην ΔΕΘ αφορούν την αύξηση του ποσοστού της έκπτωση του ΕΝΦΙΑ κατά 20% από 10% που ισχύει σήμερα αλλά μόνο για κατοικίες η αξία των οποίων δεν υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.
Για όλες τις υπόλοιπες παραμένει η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 20%. ενώ δεν τέθηκε υπό συζήτηση η έκπτωση 30% που ζητούσαν οι ασφαλιστές.
Σε περίπτωση δε που οι κατοικίες δεν έχουν ασφαλιστεί από ένα ορισμένο διάστημα και μετά δεν θα αποζημιώνονται από τα κρατικά ταμεία για ζημιές από φυσικές καταστροφές.
Από το 2025, τον Απρίλιο οι επιχειρήσεις που γράφουν κύκλο εργασιών από 500.000 αντί για 2.000.000 θα είναι υποχρεωμένες να ασφαλιστούν ενώ στην περίπτωση που δεν θα είναι ασφαλισμένες στερούνται του δικαιώματος αποζημίωσης από το κράτος για φυσικές καταστροφές.
Το νέα μέτρα υποχρεώνουν και αυτοκίνητα να ασφαλίζονται έναντι φυσικών καταστροφών.
Τέλος τα συμβόλαια υγείας για άτομα έως 18 ετών δεν πληρώνουν το φόρο ασφαλίστρων 15%.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης