Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες των οφειλετών από κλίκα δικαστικών επιμελητών

Βρώμικα παιχνίδια στις πλάτες των οφειλετών από κλίκα δικαστικών επιμελητών
Κατήργησαν μέσα σε ένα βράδυ τον ρόλο του δημόσιου λειτουργού της Δικαιοσύνης
Σοκάρει η καταγγελία στο ΒΝ για δικαστικούς επιμελητές εν ενεργεία που συνέστησαν παράνομα εταιρεία Real Estate.
Με τον τρόπο αυτό κατήργησαν μέσα σε ένα βράδυ τον ρόλο του δημόσιου λειτουργού της Δικαιοσύνης.
Κατήργησαν τον ρόλο του λειτουργού βρίσκεται ανάμεσα σε τράπεζες (funds) και οφειλέτες.
Η κλίκα αυτή, καταγγέλλεται πως χρησιμοποιεί προς όφελος της ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα οφειλετών.
Στη συνέχεια οι δικαστικές επιμελητές βρίσκουν αγοραστές για τα ακίνητα που οι ίδιοι θα εκποιούν.
Θα τα παίρνουν οι ίδιοι, θα τα μεταβιβάζουν στην εταιρεία που έχουν ήδη φτιάξει με μετοχικό κεφάλαιο 750 χιλ. ευρώ και θα τα πουλούν.
Οι καταγγέλλοντες επιρρίπτουν τεράστιες ευθύνες του συλλόγου και της ομοσπονδίας των δικαστικών επιμελητών ενώ ζητούν την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Τα καθήκοντα του δικαστικού επιμελητή

Υποτίθεται ότι ο Δικαστικός Επιμελητής είναι άμισθος δημόσιος λειτουργός που βοηθά με τις υπηρεσίες του στην απονομή της Δικαιοσύνης από τα Δικαστήρια, καθώς και στην εκτέλεση των αποφάσεων που αυτά εκδίδουν (κυρίως τα Πολιτικά Δικαστήρια)
Ο Δικαστικός Επιμελητής παρέχει τις υπηρεσίες του ελεύθερα, όπως και ο Δικηγόρος ή ο Συμβολαιογράφος.
Στα θεσμοθετημένα καθήκοντά του Δικαστικού Επιμελητή περιλαμβάνεται κυρίως η επίδοση δικογράφων και εξώδικων εγγράφων, η ενέργεια διαπιστωτικών πράξεων καθώς και η αναγκαστική εκτέλεση εκτελεστών τίτλων-δικαστικών αποφάσεων κυρίως με την επιβολή κατασχέσεων στην όποια κινητή και ακίνητη περιουσία οφειλετών, τη διενέργεια αφαίρεσης κινητών πραγμάτων και την αποβολή από μίσθια ή καταπατημένα ακίνητα οφειλετών και την απόδοσή τους στον κύριό τους.
Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί κατά την επιβολή αναγκαστικής εκτέλεσης θεσμοθετείται στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας.

Η αμοιβή

Παρότι στην πράξη ο Δικαστικός Επιμελητής δρα ως ελεύθερος επαγγελματίας, δηλαδή οι πελάτες του τον επιλέγουν ελεύθερα, η αμοιβή του δεν καθορίζεται από τον ίδιο αυθαίρετα, αλλά προκύπτει από απόφαση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομίας και Οικονομικών.
Το αμοιβολόγιο αυτό είναι υποχρεωτικό για τον Δικαστικό Επιμελητή. Σε γενικές γραμμές, η αμοιβή του Δικαστικού Επιμελητή προκύπτει από την άθροιση του πάγιου δικαιώματος που δικαιούται για κάθε τύπο πράξης (π.χ. για επίδοση δικογράφου, επιβολή κατάσχεσης κλπ) συν τα οδοιπορικά έξοδα που υπολογίζονται βάση της απόστασης που διάνυσε ο Δικαστικός Επιμελητής για τη διενέργεια της πράξης εκτέλεσης ή της επίδοσης

image_123650291.JPG
image_1236502911_1.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης