Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Ποιοι και πώς αποζημιώνουν για τις καταστροφές στην Ευρώπη - Οι διαφορές με την Ελλάδα

Ποιοι και πώς αποζημιώνουν για τις καταστροφές στην Ευρώπη - Οι διαφορές με την Ελλάδα
Στην Ελλάδα το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού για επιχειρήσεις θα επεκταθεί και για επιχειρήσεις με ακαθάριστα έσοδα άνω των 500.000 ευρώ
Επτά κύριους μηχανισμούς που αποζημιώνουν για φυσικές καταστροφές θα βάλει μπρος η Ευρώπη για τις απώλειες που προκάλεσαν οι φονικές βροχοπτώσεις από τις 12 έως τις 16 Σεπτεμβρίου το κόστος των οποίων είναι δισεκατομμύρια ευρώ για κάθε χώρα: το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το Μηχανισμό Ανθρωπιστικής Βοήθειας, το Αποθεματικό Εκτακτης Βοήθειας, το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, τους Ασφαλιστές και τους Αντασφαλιστές.
Στην αποκατάσταση των ζημιών θα πάρουν μέρος και οι Εθνικές Ενώσεις Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών, όπως στην Τσεχία η «Asociace českých pojišťovacích makléřů – AČPM» η οποία ιδρύθηκε το 1994 και αποτελείται από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές, πραγματογνώμονες και αναλυτές ζημιών.
Και στο σημείο αυτό θα πρέπει να ειπωθεί ότι στην Ελλάδα παρά το ότι συζητείται να γίνει υποχρεωτική η ασφάλιση των επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών πάνω από 500.000 ευρώ, ΟΥΔΕΙΣ ΛΟΓΟΣ έχει γίνει, όχι μόνο για σχήμα ασφάλισης με το κράτος μέσα, αλλά ούτε για τους μεσίτες, ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και διακανονιστές ζημιών που πρωτοστατούν στα σχήματα ασφάλισης επιχειρήσεων.

Ανοικτή επιταγή δισεκατομμυρίων ευρώ στην Ευρώπη

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από την μεσιτική (αντ)ασφαλίσεων ΑΟΝ, οι πρόσφατες πλημμύρες από παρατεταμένες βροχοπτώσεις που έπληξαν την Κεντρική Ευρώπη θα είναι από δαπανηρότερα καταστροφικά συμβάντα που έχουν καταγραφεί στην περιοχή, με συνολικές απώλειες δισεκατομμυρίων ευρώ.
Στοιχεία δε, που συγκεντρώνουν οι Ενωσεις Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων Ευρώπης υποδηλώνουν ότι οι συνολικές ασφαλισμένες ζημιές ενδεχομένως να υπερβούν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Η ΑΟΝ στην έκθεση της αναφέρει ότι καταγράφονται σοβαρές ζημιές στην Τσεχία, την Πολωνία και την Αυστρία, αλλά και την Σλοβακία και τη Ρουμανία.
Μέχρι στιγμής, τουλάχιστον 28 άνθρωποι απώλεσαν την ζωή τους από τις πλημμύρες, ενώ αρκετοί άλλοι αγνοούνται.

Τον πήχυ των δαπανών ανεβάζει παραπάνω η Gallagher RE, εκτιμώντας ότι οι αποζημιώσουν που θα κληθούν να καταβάλλουν οι ασφαλιστικές μπορεί να ξεπεράσουν και τα 2,2 δισεκατομμύρια, φτάνοντας ακόμα και τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην Τσεχία (Κάτω Σιλεσία, Μοραβία) η Εθνική Ενωση Ασφάλισης Φυσικών Καταστροφών εκτιμά ότι το σύνολο των ασφαλισμένων ζημιών θα κυμανθεί πέριξ των 750 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρισμένο περίπου στο μισό μεταξύ κατοικιών, εμπορικών και βιομηχανικών επιχειρήσεων.
Η ΑΟΝ προβλέπει ότι σε αυτόν το σύνολο ζημιών θα προστεθούν και άλλα 89 εκατομμύρια δολάρια από 19.000 απαιτήσεις αποζημίωσης.

Η βροχόπτωση ενδεχομένων να καταστεί και για τους Πολωνούς το πιο δαπανηρό συμβάν που έχει καταγραφεί ενώ στην Αυστρία (Βιέννη, Στυρία) οι εξελίξεις τρέχουν με τις ασφαλιστικές της χώρας να μην έχουν ακόμα προβεί σε εκτιμήσεις.
Στην Σλοβακία οι απώλειες ήταν περιορισμένες.


Πολύ χαμηλά τα επίπεδα κάλυψης σε όλο τον κόσμο, εξαιρουμένων των ΗΠΑ

Όπως είχε γράψει σε άρθρο το ΒΝ βασισμένο στην ετήσια μελέτη της ΑΟΝ με τίτλο «Aon's 2024 Climate and Catastrophe Insight», το 2022 ήταν το έτος με τις χαμηλότερο κενό προστασίας στον κόσμο, οι ασφαλιστικές κάλυψαν το 2023, το 31% των οικονομικών ζημιών, ωστόσο το επίπεδο του κενού προστασίας διαφέρει ανά περιοχή και κράτος.
Στις ΗΠΑ στην πλειοψηφία τους οι απώλειες από καταστροφές είναι ασφαλισμένες, αλλά σε άλλες περιοχές στην πλειοψηφία τους οι ζημιές είναι ανασφάλιστες. Στην Μεσόγειο, στην Τουρκία, την Συρία, το Μαρόκο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Λιβύη τα επίπεδα ασφάλισης βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους οι ασφαλιστικές και να κάτσουν στο τραπέζι με μεσίτες και διαμεσολάβηση για να βρουν λύση

Στην Ελλάδα το μέτρο της υποχρεωτικής ασφάλισης επιχειρήσεων έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού για επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των δύο εκατομμυρίων αναφέρθηκε στην ΔΕΘ ότι θα επεκταθεί και για τις επιχειρήσεις που παρουσιάζουν ακαθάριστα έσοδα άνω των 500.000 ευρώ.
Ωστόσο για να γίνει αυτό οι ασφαλιστικές θα πρέπει να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έχουν στο να επικοινωνήσουν το στόχο στην κυβέρνηση, να πείσουν για το στόχο και το αποτέλεσμα, αλλά και να λειτουργήσει η ηγεσία των ασφαλιστικών συλλογικά, καθώς και να βάλει στην συζήτηση τους μεσίτες και την ασφαλιστική διαμεσολάβηση που είναι αυτοί που διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις ή και που είναι οι κύριοι ασφαλιστές στα μεγάλα σχήματα ασφάλισης επιχειρήσεων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης