Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Έκρηξη στα ομόλογα καταστροφών το 2024 - Στον χορό μπαίνει το cyber

Έκρηξη στα ομόλογα καταστροφών το 2024 - Στον χορό μπαίνει το cyber
Μόνο το 2% των επιχειρήσεων παγκοσμίως είναι ασφαλισμένο, που κουμπώνουν τα ομόλογα καταστροφών
Το ιστορικό υψηλό των 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων χτύπησαν το πρώτο εξάμηνο του 2024 τα εναλλακτικά επενδυτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια (ILS, Cat Bond) με τους επενδυτές να "γεύονται" υψηλές αποδόσεις και να ετοιμάζονται για νέες εκδόσεις μεταξύ άλλων για cyber καλύψεις.
Η αγορά των ILS και Cat Bonds διαφαίνεται ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2024 και το 2025, αυξάνοντας το capacity των αντασφαλιστών, γεγονός που όπως έγραψε το ΒΝ σε χθεσινό (8/10) του δημοσίευμα θα έχει αντίκτυπο στην διαμόρφωση των αντασφαλιστικών τιμών κυρίως στην ασφάλιση περιουσίας και φυσικών καταστροφών το 2025. Την ίδια στιγμή, η αγορά των εναλλακτικών επενδυτικών κεφαλαίων ξεκινά να μπαίνει στην αγορά των cyber κινδύνων, με νέες εκδόσεις ομολόγων καταστροφών (βλ. παρακάτω Beazley, Hannover Re, Swiss Re,Chubb) οριοθετώντας τις προοπτικές στην ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι cyber κινδύνων, από τις οποίες (επιχειρήσεις)  είναι ασφαλισμένες μόνο το 2% σύμφωνα με την PwC.
Τα Cat Bonds (ομόλογα καταστροφών) οδηγούν τα συνολικά εναλλακτικά κεφάλαια σε νέα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την ΑΟΝ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι  είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εναλλακτική κατηγορία επενδυτικών κεφαλαίων τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με την Moody’s, με τις συναλλαγές να έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Μέσα στο 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024, οι εισροές των επενδυτικών εναλλακτικών κεφαλαίων αυξήθηκαν και παρά το γεγονός ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων προεξόφλησαν ανάπτυξη στους τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Εκδόσεις ρεκόρ το 2023 και 2024, τρεις λόγοι υπέρ-απόδοσης

Τα ομόλογα καταστροφών έχουν υπέρ-αποδώσει σύμφωνα με την Moody’s καθώς έχουν χαμηλό δείκτη συσχέτισης μεταβλητότητας με τις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές, έχουν το πλεονέκτημα της διαφοροποίησης στην αγοράς και είναι μικρότερης διάρκειας.
Την ίδια στιγμή τα ομόλογα καταστροφών συμπληρώνουν τις παραδοσιακές αγορές αντασφάλισης, την στιγμή που η αβεβαιότητα για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής έχει κάνει τις παραδοσιακές αντασφαλιστικές καλύψεις πολύ  ακριβές. Τα ομόλογα καταστροφών έρχονται και κουμπώνουν με τις παραδοσιακές αντασφαλίσεις και λόγω της αύξησης της προσφορά κεφαλαίων, οι αντασφαλιστές μπορούν να αναλάβουν υψηλότερους κινδύνους σε χαμηλότερες τιμές.
Σύμφωνα δε, με τις αναλύσεις της Artemis, η αγορά των ILS και των Cat Bonds το 2023 παρουσίασαν τις υψηλότερες προσαρμοσμένες ως προς τον κίνδυνο αποδόσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών με τις απώλειες από τον τυφώνα IAN το 2022 να είναι χαμηλότερες των αναμενομένων.

Beazley, AXIS, Swiss Re, Chubb

Ενώ, τα εναλλακτικά αντασφαλιστικά κεφάλαια μέχρι πρόσφατα αναπτύχθηκαν κυρίως στην αγορά τέσσερις νέοι χορηγοί - η Beazley, η AXIS, η Swiss Re και η Chubb - εξέδωσαν τίτλους κινδύνων για τον κυβερνοχώρο το 2023. Η Swiss Re χρηματοδότησε το πρώτο ομόλογο καταστροφών στον κυβερνοχώρο, εξασφαλίζοντας προστασία 50 εκατομμυρίων δολαρίων από συστημικά συμβάντα στον κυβερνοχώρο στις ΗΠΑ.
Τον Απρίλιο του 2024, η Hannover Re χρηματοδότησε το πρώτο της ομόλογο καταστροφής για να καλύψει τους κινδύνους στο cloud. H Beazley, των Lloyds, η πιο εξειδικευμένη στο cyber αρχές του 2024 εξέδωσε ομόλογο καταστροφών 140 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Chubb στην οποία το ΒΝ είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα εξέδωσε τον Νοέμβριο του 2023 εξέδωσε ομόλογο cyber κινδύνων 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Σύμφωνα με την Moody’s, η αγορά των ILS και Cat Bond θα συνεχίσει να αναπτύσσεται στο τομέα των cyber κινδύνων, διαμορφώνοντας νέες προοπτικές στο χώρος της ασφάλισης αλλά και σε άλλους τομείς.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης