Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Αναδρομικά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά από το 2012 οι λιμενεργάτες με σφραγίδα ΣτΕ

Αναδρομικά στα Βαρέα και Ανθυγιεινά από το 2012 οι λιμενεργάτες με σφραγίδα ΣτΕ
Θα μπορούσαν εργαζόμενοι αν και είχαν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια νωρίτερα
Σχετικά Άρθρα
Θέμα ημερών είναι η πλήρη ένταξη των λιμενεργατών της προβλήτας 2 και 3 του Λιμένος Πειραιώς, καθώς η εταιρία ανέλαβε πρωτοβουλία, μετά την απόφαση του ΣτΕ, να λύσει οριστικά το θέμα σε συνεννόηση με τις τρεις συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου, ώστε οι εργαζόμενοι να ασφαλιστούν από το 2012 και όχι από το 2018.
Η απόφαση του ΣτΕ ουσιαστικά δικαιώνει τους εργαζόμενους αναφέροντας στο σκεπτικό της ότι λόγω των συνθηκών εργασίας οι εργαζόμενοι στους Σταθμούς Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες 2 και 3 του Λιμένος Πειραιώς θα έπρεπε να έχουν υπαχθεί στο καθεστώς των ΒΑΕ από το 2012 και όχι από το 2018 που τους ενσωμάτωσε το ΕΦΚΑ.
Με βάση την εκκρεμότητα αυτή, θα μπορούσαν εργαζόμενοι αν και είχαν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια, να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια νωρίτερα. Η υπαγωγή στα ΒΑΕ θα καταργήσει τα εμπόδια για την πρόωρη συνταξιοδότηση των περίπου 600 λιμενεργατών εντάσσοντάς τους στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους με καθεστώς ΒΑΕ.
Σύμφωνα με την εταιρία, η απόφαση του ΣτΕ ακυρώνει την παράτυπη ένταξη που πραγματοποιήθηκε μέσω της εγκυκλίου 46/2018 του ΕΦΚΑ και επιβεβαιώνει την ανάγκη να τηρείται η προβλεπόμενη, νόμιμη διαδικασία, όπως ακριβώς υποστηρίζαμε από την αρχή.
«Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη δέσμευσή μας για διαφάνεια, δικαιοσύνη και την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων μας. Είμαστε ήδη σε αναμονή για τις απαραίτητες διευκρινίσεις που αφορούν τη διαδικασία υποβολής των ενσήμων και την τακτοποίηση των σχετικών οφειλών. Σε αυτό το πλαίσιο, θέλουμε να διαβεβαιώσουμε όλους τους εργαζομένους ότι η DPort θα φροντίσει ώστε να μην υπάρξει καμία οικονομική επιβάρυνση για το παρελθόν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης