Ποιες είναι οι καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού
Οι τέσσερις τροποποιήσεις μπήκαν μετά τις επισημάνσεις των κοινωνικών εταίρων και αφορούν:
1. Στην πρόβλεψη της συμμετοχής στην Επιστημονική Επιτροπή του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων.
2. Προστέθηκε λόγος ενεργοποίησης της ρήτρας παρέκκλισης από τον μαθηματικό τύπο και σε περιπτώσεις σημαντικής αύξησης του ποσοστού της ανεργίας.
3. Αποσαφηνίστηκε ότι ο συντελεστής που θα προκύπτει από τον μαθηματικό τύπο θα είναι δεσμευτικός για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού.
4. Συμπεριελήφθη το «Ινστιτούτο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος» (ΙΝΣΒΕ) στους επιστημονικούς/ερευνητικούς φορείς που καλούνται να συντάξουν εκθέσεις για την αξιολόγηση του κατώτατου μισθού.
Οι καινοτομίες του νέου προτεινόμενου συστήματος υπολογισμού του κατώτατου μισθού μέσω μαθηματικού τύπου, είναι οι εξής:
• Ενισχύει την ασφάλεια για τους εργαζόμενους, καθώς προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί.
• Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, όπως ο πληθωρισμός και η παραγωγικότητα.
• Βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας τη διαφάνεια και την εμπιστοσύνη στο σύστημα.
• Συμπεριλαμβάνει τον Δημόσιο Τομέα, ώστε εφεξής, για πρώτη φορά, οι δημόσιοι υπάλληλοι να προστατεύονται από τον κατώτατο μισθό και να λαμβάνουν την εκάστοτε ονομαστική αύξηση του κατώτατου μισθού του Ιδιωτικού Τομέα.
Τα βήματα των αυξήσεων ως τις αλλαγές του νόμου
Με τρία μισθολογικά βήματα και αυξήσεις μεταξύ 4,4% και 4,7%, αλλά και δύο εξαιρέσεις θα γίνει η εξίσωση στον κατώτατο μισθό ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ώστε να διαμορφωθεί στα 950 ευρώ μέσα στο 2027.
Στις εξαιρέσεις είναι:
1. Οι δημόσιοι υπάλληλοι για το 2025, όπου στο πλαίσιο της εναρμόνισης μισθών θα λάβουν την διαφορά από τα 850 ευρώ που είναι σήμερα, στο ποσό που θα μεταβληθεί ο κατώτατος για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή αν ο κατώτατος του ιδιωτικού τομέα αυξηθεί από τα 830 ευρώ στα 870 ευρώ, η αύξηση στο δημόσιο θα είναι (850+20 ευρώ).
2. Για το 2025 οι αυξήσεις δεν θα έχουν αναδρομικότητα και θα χορηγηθούν από την 1η Απριλίου 2025. Το ίδιο θα ισχύσει και στο Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ.
Από το 2026 η αύξηση θα έρχεται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, καθώς ο διάλογος και οι προτάσεις των εταίρων θα ξεκινούν από τον Ιούνιο, κάθε έτους, με τον Δεκέμβριο να είναι ο μήνας της τελικής απόφασης.
Δηλαδή το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι η δεύτερη, ενδιάμεση φάση θα ξεκινήσει την 1η Ιουνίου 2025, ώστε εντός του 2025 να διεξαχθεί η διαβούλευση σύμφωνα με τις νέες προθεσμίες και τη νέα σύνθεση των Επιτροπών για τον νομοθετημένο κατώτατο μισθό και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο που θα ισχύσει από την 1/1/2026. Η ενδιάμεση φάση θα διαρκέσει έως την 31/12/2027.
Οι αλλαγές που προτείνεται στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τους μισθούς και θα ισχύσει για τις αυξήσεις από το 2028, είναι η αναπροσαρμογή του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου να γίνεται αυτόματα, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα:
- του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του δείκτη τιμών καταναλωτή μεταξύ της 1ης Ιουλίου του προηγούμενου έτους και της 30ής Ιουνίου του τρέχοντος για το χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κατανομής των νοικοκυριών
- του ημίσεως του ετήσιου ποσοστού μεταβολής της αγοραστικής δύναμης του γενικού δείκτη μισθών κατά την ίδια χρονική περίοδο. Δηλαδή η Επιτροπή προτείνει η αυτόματη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού να λαμβάνει υπόψιν και τον πληθωρισμό και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών