Έχουν όλες οι ασφαλιστικές την ικανότητα να αναλάβουν τους υποχρεωτικούς κινδύνους κατά το νέο νόμο;
Αρνητικό κατά 15 εκ. το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα, ωστόσο οι επιδόσεις των ασφαλιστικών κατά ζημιών είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τις ασφαλιστικές ζωής που έγραψαν ασφαλιστικό αποτέλεσμα μείον 20 εκ. ευρώ.
Οι ασφαλιστικές κατά ζημιών πάντως φέρεται να δουλεύουν σε τρεις ή και τέσσερεις διαφορετικές ταχύτητες, καθώς ορισμένες μπορεί να βελτιώσουν στο μέλλον τις επιδόσεις τους με συγχωνεύσεις ή και παραμένοντας υπό το καθεστώς που λειτουργούν σήμερα.
Καμπανάκι για αλλαγές και στις ασφαλιστικές κατά Ζημιών
Στα 104 εκ. ευρώ διαμορφώθηκε το ασφαλιστικό αποτέλεσμα για τις ασφαλιστικές ζημιών (Γενικές Ασφαλίσεις), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που διεξήγαγε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, χαμηλότερο του επενδυτικού αποτελέσματος των 150 εκ. ευρώ, δηλαδή των εσόδων που έβγαλαν οι ασφαλιστικές από επενδύσεις σε χρεωστικούς τίτλους, κρατικά και εταιρικά ομόλογα.
Το χρηματοοικονομικό αποτέλεσμα στα μείον 15 εκ. ευρώ, χτυπώντας το καμπανάκι για ριζικές αλλαγές στις ασφαλιστικές, εν μέσω των νέων νόμου περί υποχρεωτικότητας ασφάλισης επιχειρήσεων και αυτοκίνητων έναντι φυσικών καταστροφών. Τα κέρδη των ασφαλιστικών κατά την μελέτη της ΕΑΕΕ στα 261 εκ. ευρώ.
Οι καταβολές φόρων ύψους 31 εκ. οδήγησαν τις ασφαλιστικές σε κέρδη μετά φόρων ύψους 230 εκ. ευρώ.
Θέλουν πραγματικά οι ασφαλιστικές όλες να αναλάβουν κινδύνους επιχειρήσεων
Το 2024 θα είναι πραγματικά ένα δύσκολο έτος για τις ασφαλιστικές, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεσμοθετεί ολοένα και περισσότερο την υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση. Οι ασφαλιστικές οι οποίες έχουν γράψει ζημιές θα υποχρεωθούν να αυξήσουν τα ασφάλιστρα, κίνηση που θα τις φέρει σε αντιπαραθέσεις με τις επιχειρήσεις που θα θέλουν να ασφαλιστούν.
Μεταξύ άλλων θα πρέπει να έχουν φροντίσει να ανεβάσουν τα αποθεματικά τους κεφάλαια ώστε να είναι φερέγγυες αλλά και να διατηρήσουν σε χαμηλά επίπεδα των δείκτης ζημιών και εξόδων προς τα καθαρά ασφάλιστρα.
Οι ασφαλιστικές και ειδικά οι ασφαλιστικές των οποίων οι δείκτες φερεγγυότητας υποχωρούν δεν θα είναι εύκολο να παραμείνουν ανταγωνιστικές στην αγορά και ας μην ξεχνάμε δεν ήταν λίγες αυτές που είχαν υποχώρηση του δείκτη φερεγγυότητας.
Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών