Η Οδηγία δεν αποσκοπεί στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών σε ολόκληρη την Ένωση, ούτε στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών
Επιπλέον η επιστημονική επιτροπή καταρρίπτει και τον ισχυρισμό της υπουργού Εργασίας «για διασφάλιση μόνιμων αυξήσεων».
Η επιτροπή επισημαίνει ως προς τις αυξήσεις του μαθηματικού τύπου πως, είναι δυνατόν να προκύψουν οι εξής καταστάσεις:
- Η Επιτροπή να προτείνει την αυτόματη αναπροσαρμογή ή να προτείνει να μη γίνει αυτόματη αναπροσαρμογή. Δεν προβλέπεται, κατά την παράγραφο 1, το ενδεχόμενο μείωσης του κατώτατου μισθού, αλλά ούτε και το ενδεχόμενο αύξησής του πέραν από το συναγόμενο από την εφαρμογή του συντελεστή.
- Εν προκειμένω, καθώς η ρύθμιση προβλέπει δύο εκδοχές, τη μη αναπροσαρμογή και την αναπροσαρμογή σύμφωνα με το συντελεστή, προκύπτει το ερώτημα αν η Επιτροπή θα μπορεί να προτείνει κάποια αύξηση, της οποίας το ποσοστό θα βρίσκεται μεταξύ του μηδενικού και εκείνου που προκύπτει από την εφαρμογή του συντελεστή.
Με το υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο επιχειρείται η ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2022/2041 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 2022 για επαρκείς κατώτατους μισθούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Οδηγία δεν αποσκοπεί στην εναρμόνιση του επιπέδου των κατώτατων μισθών σε ολόκληρη την Ένωση, ούτε στη θέσπιση ενιαίου μηχανισμού για τον καθορισμό των κατώτατων μισθών.
Δεν καθορίζει το επίπεδο της αμοιβής, στοιχείο το οποίο εναπόκειται στη σχετική αρμοδιότητα των κρατών μελών και στο πεδίο του δικαιώματος των κοινωνικών εταίρων να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις σε εθνικό επίπεδο.
Τονίζει μάλιστα ότι η Οδηγία δεν θα πρέπει να ερμηνεύεται ως επιβάλλουσα υποχρέωση στα κράτη μέλη στα οποία η διαμόρφωση των μισθών διασφαλίζεται αποκλειστικά μέσω συλλογικών συμβάσεων να θεσπίσουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό.
Ειδικότερα, σημειώνεται ότι, με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας στην Ένωση, ιδίως της επάρκειας των κατώτατων μισθών για τους εργαζομένους, η Οδηγία επιδιώκει να συμβάλει στην κοινωνική σύγκλιση και να μειώσει τη μισθολογική ανισότητα και το ποσοστό των πτωχών, θεσπίζοντας πλαίσιο για την επάρκεια των νόμιμων κατώτατων μισθών, με στόχο την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών, και την ενίσχυση της αποτελεσματικής πρόσβασης των εργαζομένων σε δικαιώματα προστασίας με τη μορφή κατώτατου μισθού, όπου αυτό προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο και/ή συλλογικές συμβάσεις.
Συνεπώς, η Οδηγία καθορίζει μόνο κάποια ενιαία κριτήρια τα οποία πρέπει να υιοθετούνται κατά τη διαδικασία εθνικού καθορισμού του κατώτατου μισθού, ώστε να μπορούν να επιτευχθούν οι ανωτέρω στόχοι.
Προβλέπει, πάντως, ως βασικό στοιχείο του μηχανισμού, υπό οιαδήποτε εκδοχή, την εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων με τη μορφή της ουσιαστικής διαβούλευσης.
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών