Φρένο στις αξιώσεις δεν μπαίνει εδώ, οι δείκτες του κοντέρ θα ανέβουν περισσότερο το 2022 με τον Covid - 19
Το αστρονομικό ποσό των 45 τρισεκατομμυρίων δολαρίων προσέγγισαν το 3ο τρίμηνο του 2021 οι απώλειες των (αντ)ασφαλιστών από τον Covid19, καθιστώντας το συμβάν το τρίτο ακριβότερο στον κλάδο, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Howden. Φρένο στις αξιώσεις δεν μπαίνει εδώ, οι δείκτες του κοντέρ θα ανέβουν περισσότερο το 2022 με τον Covid19, αποχωρώντας να αφήνει μια κληρονομιά, αυτή της αλλαγής αντίληψης τους συστημικούς κινδύνους και τις μεταδοτικές ασθένειες.
Ένα – δύο βήματα πίσω από Κατρίνα και 11η Σεπτ.
Ένα βήμα πίσω από το ολέθριο συμβάν της 11η Σεπτεμβρίου και από τον τυφώνα Κατρίνα –η ακριβότερη ασφαλισμένη ζημιά- που στο πέρασμα της σάρωσε τα πάντα, η πανδημία του κορωνοϊού σηκώνει από τα ταμεία των (αντ)ασφαλιστών κάπου 44 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αν και το ποσό αστρονομικό, δεν έχει ξεπεράσει τον πήχυ των 100 δισεκατομμυρίων που είχαν θέσει περίπου δύο χρόνια πριν τα Lloyds του Λονδίνου. Οι συνολικές απώλειες των (αντ)ασφαλιστών, παρά την αβεβαιότητα που συνεχίζει να επικρατεί στο περιβάλλον δεν θα σκαρφαλώσουν στα επίπεδα αυτά, υποστηρίζει η Howden.
Κατά τα ευρήματα της έρευνας, το 90% απωλειών ύψους 35 δισεκατομμυρίων το 2020 από τον Covid19 προέρχονταν από τον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων και τις πολιτικές συμβολαίων που κάλυπταν συμβάντα ακυρώσεων και διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών.
Φοβούμενοι τις δικαστικές διαμάχες και την εκτόξευση των απωλειών στο μέλλον
Οι (αντ)ασφαλιστές σημειώνει η έρευνα αμέσως μετά την έλευση της πανδημίας και νομικών συγκρούσεων που ακολούθησαν γύρω από την εγκυρότητας ορισμένων αξιώσεων έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών, οι αντασφαλιστές κινήθηκαν συντονισμένα με σκοπό να εξαιρέσουν την πανδημία του Covid10 από ορισμένες πολιτικές συμβολαίων.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση του όγκου των αξιώσεων για απώλειες Περιουσίας και Ατυχημάτων το 2022 στο 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια στα τέλη του 3ου τριμήνου. Για την ίδια χρονική περίοδο, ωστόσο προστέθηκαν αξιώσεις από συμβόλαια ζωής ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων.
Τα έφεραν βόλτα , η Omicron δεν απειλεί
Νέες αξιώσεις από συμβόλαια ζωής αναμένεται να καταγραφούν καθώς κατά πρώτον πολλές περιοχές συνέχισαν να παλεύουν με τον ιό 4ο τρίμηνο του 2022 και κατά δεύτερον τα ποσοστά νοσηλείας εξακολουθούν να είναι ψηλά σε ορισμένες περιοχές. Λιγότερο ισχυρός θα είναι ο αντίκτυπος στον κλάδο Περιουσίας και Ατυχημάτων, παρά ταύτα οι απώλειες διευκρινίζει η Howden ήταν ελεγχόμενες.
Ακόμα και αν οι Ομικρον οδηγήσει σε νέες διακοπές επιχειρησιακών λειτουργιών οι αρνητικές συνέπειες στο underwriting του κλάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων θα είναι περιορισμένες λόγω των εξαιρέσεων που έχουν προστεθεί στους όρους και τις διατάξεις των συμβολαίων για τις μεταδοτικές ασθένειες.
Κατά πάσα πιθανότητα γράφει η Howden η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ο ιός είναι η αλλαγή των αντιλήψεων για τους συστημικούς κινδύνους.
«Ίσως η πιο διαρκής κληρονομιά της πανδημίας για τους διαχειριστές κινδύνου και τους αναδόχους θα αλλάξει τις αντιλήψεις κινδύνου, ιδιαίτερα για συστημικά γεγονότα», αναφέρει η έκθεση.
Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών