Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η ευκαιρία του ΤΕΚΑ για «παλιούς» ασφαλισμένους ως 37 ετών - Πως θα κερδίσουν επιπλέον σύνταξη 270 ευρώ

Η ευκαιρία του ΤΕΚΑ για «παλιούς» ασφαλισμένους ως 37 ετών - Πως θα κερδίσουν επιπλέον σύνταξη 270 ευρώ
Ανοιχτή ως το τέλος του έτους η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων
Ραγδαία αύξηση ασφαλισμένων παρουσιάζει το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), που εκτιμάται στο τέλος του έτους να έχει 500.000 και 250 εκατ. ευρώ κεφάλαιο, με την πλατφόρμα να παραμένει ανοιχτή μέχρι 31/12/2014, προκειμένου να μεταπηδήσουν προαιρετικά όσοι βρίσκονται στο ηλικιακό όριο των 37 ετών, ώστε να κερδίσουν πάνω από 270 ευρώ επιπλέον επικουρική σύνταξη.
Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι ασφαλισμένοι του ΤΕΚΑ έχουν φτάσει τις 340.000 και τα κεφάλαια που έχουν σωρευθεί από τις εισφορές τους είναι της τάξης των 101 εκατ. ευρώ.
Ήδη, εδώ και δύο χρόνια, οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας, με υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση, εντάσσονται στο ΤΕΚΑ.
Επιπλέον, δικαίωμα υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση του ΤΕΚΑ έχουν αποκτήσει και οι ήδη ασφαλισμένοι στον κλάδο επικουρικής του e-ΕΦΚΑ, εφόσον έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά, που επιθυμούν να μεταβούν από τον e-ΕΦΚΑ στο ΤΕΚΑ.
Η συγκεκριμένη κατηγορία ασφαλισμένων θα μπορεί να ασκήσει το δικαίωμά της για υπαγωγή στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2024, αντί για τις 31/12/2023, που αρχικά προβλεπόταν, με την υποβολή αίτησης στο be.teka.gov.gr «Πλατφόρμα 1».
Επίσης, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί, αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες), που δεν έχουν υποχρέωση υπαγωγής στον κλάδο επικουρικής, μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο be.teka.gov.gr «Πλατφόρμα 2», χωρίς χρονικό περιορισμό, εφόσον έχουν γεννηθεί από 1/1/1987 και μετά.

Ο ατομικός κουμπαράς και οι επενδύσεις

Το νέο σύστημα είναι κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές των εργαζομένων αποταμιεύονται στον «ατομικό κουμπαρά» τους, στον οποίο καταγράφονται οι ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν καταβληθεί από τον εργοδότη για τους μισθωτούς ή από τους ίδιους, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενους. Το σύνολο των εισφορών, καθώς και οι αποδόσεις των επενδύσεων, οι οποίες αντιστοιχούν στις εισφορές τους που επενδύονται, δημιουργούν ένα αποθεματικό, από το οποίο θα πληρωθούν οι μελλοντικές συντάξεις τους, αντί οι εισφορές τους να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των επικουρικών συντάξεων των τωρινών συνταξιούχων.
Οταν ο ασφαλισμένος φτάσει στη φάση της συνταξιοδότησης, θα λάβει την επικουρική σύνταξή του, η οποία θα βασίζεται στο ποσό των εισφορών του και στην απόδοση των επενδύσεών του ή μπορεί εναλλακτικά να επιλέξει ένα συνολικό εφάπαξ ποσό που μπορεί να φτάνει τις 100.000 ευρώ με 35 χρόνια ασφάλισης.
Οι ασφαλισμένοι έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή στα στοιχεία του «κουμπαρά» μέσα από την οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους τηλεφώνου, καθώς, πλέον, είναι διαθέσιμη η εφαρμογή myTEKA.
Μιλώντας στο χτες στο συνέδριο για τη διαχείριση των Συνταξιοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομίας και Δημοσιονομικών Κανονισμών, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Πάνος Τσακλόγλου ανέφερε ότι το ΤΕΚΑ θα καλύπτει όλους τους μισθωτούς που εργάζονται τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Σημείωσε ότι η δημιουργία του ΤΕΚΑ, μετριάζει την έκθεση από τον δημογραφικό κίνδυνο.

Οι νέοι εργαζόμενοι του σήμερα– θα λαμβάνουν τρεις συντάξεις: μια Εθνική Σύνταξη που χρηματοδοτείται από τον προϋπολογισμό και εκτίθεται σε δημοσιονομικό κίνδυνο, μια ανταποδοτική σύνταξη που εκτίθεται σε δημογραφικό κίνδυνο και μια κεφαλαιοποιητική σύνταξη από το ΤΕΚΑ που εκτίθεται στον κίνδυνο αγοράς.
Έτσι, ο συνολικός κίνδυνος για τις συντάξεις κοινωνικής ασφάλισης είναι χαμηλότερος σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα.
Ο δεύτερος λόγος για τη δημιουργία του ΤΕΚΑ είναι ότι το νέο ταμείο θα δώσει την δυνατότητα συσσώρευσης κεφαλαίων, μέρος των οποίων θα επενδυθούν στην ελληνική οικονομία.
Ο τρίτος λόγος έχει να κάνει με τις συντάξεις της νέας γενιάς.
Παρόλο που οι αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων τείνουν να έχουν υψηλότερη μεταβλητότητα από τις αποδόσεις των διανεμητικών συστημάτων, τα διεθνή δεδομένα δείχνουν ότι μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις τους είναι σημαντικά υψηλότερες - ειδικά σε σύγκριση με τα διανεμητικά συστήματα γηρασμένων κοινωνιών.
Αντώνης Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης