Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μακράν από την ασφαλιστική αγορά το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση στις φυσικές καταστροφές

Μακράν από την ασφαλιστική αγορά το νομοσχέδιο για την ιδιωτική ασφάλιση στις φυσικές καταστροφές
Πρόκειται για ένα βήμα «ιδιωτικοποίησης» των ζημιών, αλλά ταυτόχρονα και ένα «ευχολόγιο» με τεράστια γραφειοκρατική δομή, που καλείται να συμβάλλει αποτελεσματικά σε φυσικές καταστροφές, αλλά με γνωμοδοτική παρέμβαση και όχι ουσιαστική κάλυψη του προβλήματος
Σχετικά Άρθρα

Μακράν από τις θέσεις της ασφαλιστικής αγοράς το νομοσχέδιο που δόθηκε σε διαβούλευση με το οποίο δημιουργείται  Παρατηρητήριο Ιδιωτικής Ασφάλισης έναντι Φυσικών Καταστροφών και υποχρεώνει να ασφαλιστούν όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2.000.000 ευρώ.
Πρόκειται για ένα βήμα «ιδιωτικοποίησης» των ζημιών, αλλά ταυτόχρονα και ένα «ευχολόγιο» με τεράστια γραφειοκρατική δομή, που καλείται να συμβάλλει αποτελεσματικά σε φυσικές καταστροφές, αλλά με γνωμοδοτική παρέμβαση και όχι ουσιαστική κάλυψη του προβλήματος.
Η ασφαλιστική αγορά ζητούσε την επέκταση της ασφάλισης σε όλες τις επιχειρήσεις με τζίρο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ και το νομοσχέδιο υποχρεώνει σε ασφάλιση επιχειρήσεις με 2 εκατ. ευρώ και άνω. Με βάση τα δεδομένα αυτά θα ασφαλιστούν περί τις 16.500 επιχειρήσεις, καθώς η πλειοψηφία αυτών έχει ήδη ασφάλιση.

 Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το σκοπός της λειτουργίας του παρατηρητήριου θα είναι:

  • Η κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ιδιωτική Ασφάλιση έναντι Φυσικών Καταστροφών 
  • Η παρακολούθηση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών αυτοτελώς και σε συνάρτηση με τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης, στο πλαίσιο της προστασίας και στήριξης των πληγέντων από φυσικές καταστροφές και της ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της εθνικής οικονομίας. 

Για την επίτευξη του σκοπού του, το Παρατηρητήριο είναι αρμόδιο ενδεικτικά για τη διαχρονική παρακολούθηση του τομέα της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών των πάσης φύσεως περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών και τη χάραξη σχετικών πολιτικών, σχετικά με την επέκταση και εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης στην ελληνική οικονομία, σε συνάρτηση με τις φυσικές καταστροφές, τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και τα έκτακτα και απρόβλεπτα φαινόμενα. Την προσαρμογή της ιδιωτικής ασφάλισης και της κρατικής αρωγής λόγω φυσικών καταστροφών, στα δεδομένα της κλιματικής κρίσης, την εξέλιξη της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών υπό το πρίσμα δανειακών συμβάσεων ιδιωτών, κ.α. Επίσης, σκοπός του παρατηρητηρίου είναι η χάραξη Εθνικής Στρατηγικής για την ιδιωτική ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών 
Προβλέπει επίσης, επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα, κατά το εκάστοτε προηγούμενο φορολογικό έτος, άνω των δύο εκατομμυρίων (2.000.000) ευρώ να ασφαλίζονται υποχρεωτικά έναντι πυρκαγιάς από φυσικά αίτια, πλημμύρας και σεισμού. 
Η ασφάλιση καλύπτει κατ’ ελάχιστον τον κίνδυνο από υλικές ζημιές που προκαλούνται από κινδύνους στις ιδιόκτητες κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και σε λοιπά στοιχεία ενεργητικού της επιχείρησης, όπως τον εξοπλισμό, τις πρώτες ύλες, τα εμπορεύματα, τα φορτηγά αυτοκίνητα και αυτοκίνητα επαγγελματικής χρήσης, τα μέσα παραγωγής και τα αποθηκευμένα προϊόντα, και για ποσοστό τουλάχιστον 70% της αξίας του συνόλου του παραπάνω ενεργητικού. Εάν δεν τηρηθεί η υποχρέωση του παρόντος, επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στην υπόχρεη επιχείρηση. 


Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης