Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Allianz Trade: Άλμα εις ύψος ασφαλιστών λόγω πληθωρισμού

Allianz Trade: Άλμα εις ύψος ασφαλιστών λόγω πληθωρισμού
Ζωή στο 8,4%, περιουσία στο 7,0%, υγεία στο 6,6%.
Επτάμισι τοις εκατό ανάπτυξη κατέγραψε ο κλάδος ασφαλειών παγκοσμίως το 2023.
Οι ασφαλιστές σε όλο τον κόσμο συνολικά εισέπραξαν 6,2 τρισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων 2.620 από τα  ασφάλιστρα ζωής, τα 2.153 από τα ασφάλιστρα περιουσίας και ατυχημάτων και τα 1.427 από τα  ασφάλιστρα υγείας. Μόνο τα τελευταία τρία χρόνια το παγκόσμιο εισόδημα από ασφάλιστρα αυξήθηκε κατά 1,1 τρισεκατομμύρια ευρώ ή 21,5%.
Ωστόσο, η μεγάλη αυτή ανάπτυξη πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο του υψηλού πληθωρισμού. Σε πραγματικούς όρους η εικόνα δεν είναι τόσο εντυπωσιακή. Τα πραγματικά ασφάλιστρα παρέμειναν σχεδόν στάσιμα, σημειώνοντας άνοδο μόνο κατά 0,7% από το 2020, σύμφωνα με την Allianz Trade.
Σε αντίθεση με το 2022, όταν η παγκόσμια αύξηση των ασφαλίστρων προήλθε κυρίως από τον κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων, η ανάπτυξη το 2023 ήταν πιο ισορροπημένη. Και οι τρεις κλάδοι κατέγραψαν μάλλον παρόμοιες αυξήσεις, με τη ζωή να αυξάνεται στο 8,4%, τον  κλάδο περιουσίας και ατυχημάτων στο 7,0% και την υγεία στο 6,6%.

Ασία και ΗΠΑ σήκωσαν τα βάρη, βουτιά η Ευρώπη

Πάντως, η ανάκαμψη του κλάδου ζωής οφείλεται κυρίως στην Ασία (+14,9%), τη μεγαλύτερη αγορά ζωής στον κόσμο, με παγκόσμιο μερίδιο αγοράς 39,0%. Και στην Βόρεια Αμερική όπου η ανάπτυξη του κάδου Περιουσίας και Ατυχημάτων 7,1%.
Και, ενώ σε πολλούς άλλους κλάδους, οι παραδοσιακές αγορές χάνουν τη σημασία τους έναντι των νέων αναδυόμενων αγορών,  η παραδοσιακή αγορά των ΗΠΑ κυριαρχεί.
Στην πραγματικότητα,  κατά τις εκτιμήσεις της Allianz, η ασφαλιστική αγορά των ΗΠΑ θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει το παγκόσμιο μερίδιο αγοράς της, από το ήδη εντυπωσιακό 41,3% στο 44,2%.
Ωστόσο, άλλες  παραδοσιακές αγορές όπως η Δυτική Ευρώπη (-6,7%.) και η Ιαπωνία (-2,8%.) αναπτύχθηκαν λίγο πολύ όπως αναμενόταν, χάνοντας μερίδιο αγοράς, πρώτα και κύρια από την Κίνα, η οποία θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιάσει το παγκόσμιο μερίδιο της στο 10,6%.

Ανεβάζοντας το πήχη – ετήσια ανάπτυξη 5,5%


Την επόμενη δεκαετία, η παγκόσμια ασφαλιστική αγορά αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό 5,5%, δηλαδή με τον ίδιο ακριβώς ρυθμό με το παγκόσμιο ΑΕΠ. Τα βάρη των τριών κλάδων θα μετατοπιστούν. Το τμήμα περιουσίας και ατυχημάτων  θα αυξηθεί  κατά 4,7% ετησίως, μετά από 5,0% ετησίως. τα προηγούμενα δέκα χρόνια, καθώς οι αυξήσεις των τιμών που σχετίζονται με τον πληθωρισμό θα μειωθούν.
Ο τομέας της υγείας, επίσης, αναμένεται να αναπτυχθεί λίγο πιο αργά – αλλά στο 7,3% ετησίως.
Αντίθετα, ο κλάδος ζωής μπορεί να αυξηθεί κατά 5,1% ετησίως. (από 3,5% ετησίως), επωφελούμενος των υψηλότερων επιτοκίων. Συνολικά, η παγκόσμια δεξαμενή ασφαλίστρων πρόκειται να αυξηθεί σχεδόν κατά 5 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης