Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πραγματική αφαίμαξη - Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 9,5 δισ ευρώ από το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης

Πραγματική αφαίμαξη - Οι συνταξιούχοι πλήρωσαν 9,5 δισ ευρώ από το χαράτσι της Εισφοράς Αλληλεγγύης
Αλλαγές χωρίς ιδιαίτερη ελάφρυνση της παρακράτησης
Το ποσό των 9,5 δις ευρώ έχουν αφαιμάξει μέχρι στιγμής τα μνημόνια από τις υψηλές κύριες και επικουρικές συντάξεις και βρίσκεται στο λογαριασμό Αλληλεγγύης γενεών που έχει συσταθεί στον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για το γνωστό «χαράτσι» της ΕΑΣ Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που επιβάλλεται σε κύρια και επικουρική σύνταξη και έχει ως αποτέλεσμα να μειώνει το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων συνταξιούχων.
Σύμφωνα με υπολογισμούς το χαράτσι που περικόπτει συντάξεις πάνω από τα 1.400 ευρώ, αναλογικά και ανάλογα με το ποσό της σύνταξης κυμαίνεται από 3%-16% για τις συντάξεις πάνω από 3.000 ευρώ.
Σημειωτέον ότι στο ενδεικτικό δείγμα των 237 ατόμων η περικοπή της ΕΑΣ βάση πραγματικών στοιχείων φτάνει στο σύνολο των 4.899.445,61 από την μέρα που ξεκίνησαν οι περικοπές.
Το ύψος του συγκεκριμένου λογαριασμού σε ότι αφορά τις περικοπές των Συνταξιούχων φτάνει τα 9.500.000.000 ( και αυτό με ανοδική πορεία)!
Ηδη το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά με ελάχιστες ελαφρύνσεις.

Στο τραπέζι συζήτηση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

● Μείωση κατά 50% της κράτησης και επιβολή σε όλο το ποσό της σύνταξης. Σήμερα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.730 ευρώ, έχει παρακράτηση 6% ή 104 €.
Η σύνταξη λόγω της ΕΑΣ υποχωρεί στα 1.625 ευρώ. Με το νέο σύστημα, το ποσοστό της εισφοράς μειώνεται σε 3% και η κράτηση στο ποσό της σύνταξης περιορίζεται στα 51,9 ευρώ.

● Επιβολή της ΕΑΣ από το «πρώτο ευρώ», αλλά μόνο στο ποσό που ξεπερνά το πλαφόν κάθε κλιμακίου.
Δηλαδή, σε σύνταξη 1.500 ευρώ, με κράτηση 3%, το ποσό είναι 45 ευρώ. Αν όμως η κράτηση επιβάλλεται μόνο στο ποσό που ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, δηλαδή μόνο στα 100 ευρώ, το ποσό της εισφοράς μειώνεται στα 9 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι για το θέμα το ΕΝΔΥΣΙ απέστειλε χθες επιστολή στον πρωθυπουργό και ζητά την κατάργηση της εισφοράς.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης