Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τελικά οι Έλληνες δεν ασφαλίζονται - Αναποτελεσματικό το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση κατοικίας

Τελικά οι Έλληνες δεν ασφαλίζονται - Αναποτελεσματικό το κίνητρο μείωσης του ΕΝΦΙΑ για την ασφάλιση κατοικίας
Τα δάνεια κινούν τον κλάδο - Μόνο 140.744 οι ασφαλισμένες κατοικίες για καιρικά φαινόμενα όταν δύο χρόνια γίνεται τόσος λόγος  για ασφάλιση καταστροφών.
Σχετικά Άρθρα
Τα σημερινά στοιχεία ασφάλισης κατοικιών που εξέδωσε η ΕΑΕΕ για την ασφάλιση κατοικίας  επιβεβαιώνουν ξεκάθαρα τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις (στην ΓΣ) του Ιωάννη Βοτσαρίδη, πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου στην Interlife Ασφαλιστική ότι η Ελλάδα δαπανά 6 φορές λιγότερα ποσά για ασφαλιστικές καλύψεις ως ποσοστό επί του ΑΕΠ της σε σχέση με το μέσο όρο της ΕΕ, παρ’ όλο που τα ασφάλιστρα στη χώρα μας είναι ακόμη εξαιρετικά χαμηλά.
Αλλά και ότι το μεγαλύτερο μερίδιο στην ασφάλιση κατοικιών το καταλαμβάνουν οι κατοικίες με δάνεια, εξηγώντας μεταξύ άλλων το χαμηλό ποσοστό επιτυχίας του ΕΝΦΙΑ (215.00) καθώς τα ασφαλιστήρια  συμβόλαια αφορούσαν ακίνητα που είχαν πάρει Δάνειο από Τράπεζα, με διαμεσολαβητή το δίκτυο της τράπεζας χωρίς πρόβλεψη για σεισμό  ή για πλημμύρα.

Με δάνειο το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων κατοικιών


Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, μόλις 1.159.332 οι ασφαλισμένες κατοικίες, αυξημένες κατά 6,7% το 2023  σε σχέση με το 2022 συμπεριλαμβανομένου των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες δάνειο από τις συνολικά 6.167.000 κατοικίες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα. Το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης της Ελλάδα βρίσκεται στο 18,2% από 17%.
Από τις ασφαλισμένες κατοικίες με κάλυψη κτιρίου (995.936), ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό είναι οι 522.222.
Για σεισμό μόνο οι 286.553, ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα ΜΟΝΟ 140.744. Το 62% των ασφαλισμένων κατοικιών στις 619.140 είναι κατοικίες με δάνεια.
Το 45% του συνόλου των ασφαλισμένων κατοικιών στις 453.576 βρίσκονται στο Νομό Αττικής. Οι 145.421 στην Κεντρική Μακεδονία, οι 15.642 στην Δυτική Μακεδονία, οι 42.417 στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, κτλ.

Τεράστιες αποκλίσεις

Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες και αποδεικνύουν, για άλλη μια φορά, ότι οι Έλληνες δεν ασφαλίζονται,  Στην Ελλάδα μόνον το 16%-17%, δηλαδή το 1/7 περίπου των κατοικιών είναι ασφαλισμένες – κι απ’ αυτές, οι περισσότερες μόνον με τις βασικές καλύψεις και όχι έναντι των Φυσικών Καταστροφών, επεσήμανε ο κος Βοτσαρίδης εξηγώντας ότι η αν δεν δοθούν φορολογικές απαλλαγές όπως είναι η ολική έκπτωση των ασφαλίστρων φυσικών καταστροφών από το φορολογητέο εισόδημα και μεγαλύτερη έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ οι πολίτες δεν θα κινητοποιηθούν.
Τα αίτια θα πρέπει να ερευνηθούν τόσο από τις ασφαλιστικές, την ΕΑΕΕ και την Πολιτεία.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης