Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

H ανασφάλιστη και ανοχύρωτη Ελλάδα, τα show του ανεπαρκή Κικίλια και η ταμπακέρα της ιδιωτικής ασφάλισης

H ανασφάλιστη και ανοχύρωτη Ελλάδα, τα show του ανεπαρκή Κικίλια και η ταμπακέρα της ιδιωτικής ασφάλισης
Έγκυρες μελέτες προειδοποιούν για αύξηση των φυσικών καταστροφών
Το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας αντί να κουνά το δάκτυλο καλείται τώρα να προστατεύσει στην πράξη τους πολίτες, να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιο προστασίας των πολιτών, των υποδομών κοινής ωφελείας, των επιχειρήσεων αεροδρομίων, σιδηρόδρομων λιμένων ακτοπλοΐας, αλλά και να κάνει ορθή χρήση του 112 βάσει των Ευρωπαϊκών προτύπων.
Εξαντλήθηκαν, μετά τις τελευταίες πυρκαγιές, τα περιθώρια για show off του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τα περιθώρια για περιττές ανακοινώσεις περί πολυάριθμων στην ιστορία της Ελλάδας συλλήψεων εμπρηστών και οι φιλόδοξες υπέρ-ανακοινώσεις τελευταίας στιγμής που φορτώνουν τους πολίτες με ευθύνες για το ξέσπασμα των απανωτών πυρκαγιών στην Αττική και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι ανασφάλιστη και παντελώς ανοχύρωτη.
Το υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας αντί να κουνά το δάκτυλο καλείται τώρα να προστατεύσει στην πράξη τους πολίτες, να δώσει στην δημοσιότητα το σχέδιο προστασίας των πολιτών, των υποδομών κοινής ωφελείας, των επιχειρήσεων αεροδρομίων, σιδηρόδρομων λιμένων ακτοπλοϊας, απέναντι στις μεγάλες καταστροφικές πλημμύρες που έρχονται τον χειμώνα,  αλλά και να κάνει ορθή χρήση του 112 βάσει των Ευρωπαϊκών προτύπων.

Έγκυρες μελέτες προειδοποιούν για αύξηση των φυσικών καταστροφών και ειδικά των πλημμυρών

Η Ελλάδα θα έχει τεράστιο πρόβλημα το χειμώνα καθώς τα δάση της έχουν καεί, ειδικά μάλιστα όταν παγκόσμιοι οργανισμοί προειδοποιούν για αύξησης της συχνότητας των πλημμυρών. Η Fathom για παράδειγμα σε πρόσφατη μελέτη της τονίζει ότι οι πλημμύρες παγκοσμίως θα αυξηθούν κατά 9 έως και 49%, λόγω της κλιματικής αλλαγής και ανάλογα με τα ποσοστά περιορισμού των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.  Πολύ αυξημένο κίνδυνο θα αντιμετωπίσουν οι παράκτιες περιοχές, οι οποίες ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα από υπερχείλιση των υδάτων.
Η Ελλάδα παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό ανασφάλιστη και το κράτος δεν συνεργάζεται με την ιδιωτική ασφάλιση πλήρως, αν και δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο ή στην Ευρώπη. Στην Βρετανία, για παράδειγμα που η ασφαλιστική διείσδυση, όπως ακούγεται είναι πολύ υψηλή, το 54% των ιδιωτικών και δημοσίων οργανισμών σύμφωνα με την Previsco δεν έχει εκπονήσει σχέδιο διάσωσης των έναντι των κινδύνων από πλημμύρες ή διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών, το ίδιο περίπου ισχύει και για την Γερμανία σύμφωνα με εκθέσεις της Ενωσης Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων GDV. Στην Βρετανία σύμφωνα με έρευνα που εκπόνησε η κυβέρνηση οι οικονομικές απώλειες από πλημμύρες ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο στερλίνες με το κίνδυνο να πενταπλασιάζεται μέχρι το 2050. Σήμερα οι Ευρωπαϊκες Ενώσεις Ασφαλιστικών Εταιρειών δουλεύουν μαζί με τις κυβερνήσεις για να βρεθεί λύση.

Ενίσχυση υποδομών με κατάλληλα υλικά σε κάθε τομέα, να δώσει προτάσεις η ιδιωτική ασφάλιση

Δυσμενείς θα είναι οι εξελίξεις στην Ελλάδα οι υποδομές ενισχυθούν βάσει οδηγιών που προστατεύουν από φυσικές καταστροφές. Η ενίσχυση των υποδομών σε κάθε τομέα οφείλει να γίνει με την συμβολή της ΕΑΕΕ και των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ωστόσο θα πρέπει η ιδιωτική ασφάλιση να δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες και το κράτος, τι κινδύνους μπορεί να αναλάβει και σε τι ποσοστό.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι το ζητούμενο δεν θα πρέπει να είναι αρχικά η ενίσχυση της ασφαλιστικής βάσης και η αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων, αλλά η πρόληψη με συγκεκριμένες μελέτες για κάθε τομέα της οικονομίας και χρήση υλικών  στα χνάρια της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Γερμανίας .
Σύμφωνα με τα Lloyds του Λονδίνου, το 70% των πλημμυρών μπορεί αποφευχθεί.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης