Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο γόρδιος δεσμός ασφάλισης κατοικίας - επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα - Ποιοι μπορούν να ασφαλιστούν πλήρως;

Ο γόρδιος δεσμός ασφάλισης κατοικίας - επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές στην Ελλάδα - Ποιοι μπορούν να ασφαλιστούν πλήρως;
Στο χάρτη των δευτερογενών κινδύνων από φυσικές καταστροφές κάθε σημείο της Ελλάδας
Αμφίσημα είναι τα μηνύματα που παίρνουν οι πολίτες στην Ελλάδα σχετικά με την ασφάλιση της κατοικίας και των επιχειρήσεων. Από την μία. η πολιτική στήριξη ως προς τον ρόλο και την αξιοπιστία της ιδιωτικής ασφάλισης, χωρίς να υπάρχει μηχανισμός προστασίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις με την συμμετοχή κράτους, αντασφαλιστικών και ασφαλιστικών, παρά μόνο με διατάξεις στο πόδι τύπου «Κικίλια» για show off που μεταφέρουν ολοκληρωτικά τα βάρη και τις ευθύνες στους πολίτες, ιδιώτες/επιχειρήσεις. Από την άλλη, ορισμένες ασφαλιστικές στην Ελλάδα που θέλουν να έχουν ρόλο, ωστόσο να μην δίνουν αυτές τις καλύψεις που ζητούν οι ιδιοκτήτες κατοικιών ή επιχειρήσεων.
Ένας Γόρδιος Δεσμός που δεν λύεται και εν μέρει υπόλογοι σε αυτό δεν είναι μόνο το κράτος, και οι ασφαλιστές, αλλά και οι αντασφαλιστές που έχουν μειώσει τα pool καλύψεων προς τις ασφαλιστικές για απώλειες από φυσικές καταστροφές και αυτό με σκοπό όπως έγραψε το ΒΝ προχτές να παρουσιάζουν ισχυρούς ισολογισμούς και κέρδη.
Το οξύμωρο είναι ότι και το κράτος και οι ασφαλιστικές και οι αντασφαλιστικές υπερτονίζουν ότι χωρίς την συμβολή των (αντ)ασφαλιστών η κλιματική αλλαγή δεν αντιμετωπίζεται.

David Howden: Συνάφεια αντασφαλιστών με την οικονομία και την πραγματικότητα

Ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί σήμερα είναι, αν οι αντασφαλιστές στο 66ο RVS στο Μόντε χαλαρώσουν τις πολιτικές τους και δώσουν περισσότερο capacity για την αντασφάλιση των φυσικών καταστροφών. Ήδη ο CEO του Ομίλου Howden, David Howden λίγες ημέρες πριν την συνάντηση των στο Μόντε Κάρλο προειδοποιεί τους αντασφαλιστές για την μείωση των καλύψεων που έδωσαν το 2023 για δευτερεύοντες φυσικές καταστροφές.

Σε πολύ υψηλό κίνδυνο η Ελλάδα

Στον χάρτη του 2023 των επικίνδυνων δευτερογενών φυσικών καταστροφών κατά 100% η Ελλάδα, καθώς και άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Γερμανία, η Ιταλία, Αυστρία, η Ελβετία κα.
Ο ίδιος τόνισε ότι μεταξύ 2001 και 2022 οι αντασφαλιστές επωμίστηκαν κατά μέσο όρο το 46% των ασφαλισμένων κινδύνων φυσικών καταστροφών , αλλά ότι το ποσοστό αυτό μειώθηκε απότομα πέρυσι.
"Η συνάφεια της αντασφάλισης μειώθηκε δραματικά. Η αντασφάλιση έχει περίπου 10% μικρότερη έκθεση στην ασφάλιση φυσικών καταστροφών τα τελευταία δύο χρόνια από ό,τι για όλα τα προηγούμενα 25 χρόνια.
Οι περισσότεροι από αυτούς τους δευτερεύοντες κινδύνους βρίσκονται στους ισολογισμούς του ασφαλιστικές εταιρείες, όχι στους ισολογισμούς των αντασφαλιστικών εταιρειών», προσέθεσε ο Howden.
Προειδοποίησε επίσης ότι τα θετικά αποτελέσματα που σημειώθηκαν το 2023 και το πρώτο εξάμηνο του 2024 δεν πρέπει να γίνουν αιτία εφησυχασμού.
Η κλιματική μετάβαση και τα κονδύλια τρισεκατομμύρια απαιτούν ασφαλιστικές καλύψεις
Και συνέχισε λέγοντας ότι: Τίποτα δεν χτίζεται, τίποτα δεν κινείται, τίποτα δεν αγοράζεται χωρίς ασφάλιση. .. Πρέπει να σκεφτούμε πώς θα επιτρέψουμε στις παγκόσμιες Πού είναι ο ρόλος μας σε αυτό;» συμπληρώνοντα ότι ο ασφαλιστικός κλάδος πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την κλιματική μετάβαση, επισημαίνοντας ότι κονδύλια τρισεκατομμυρίων για την κλιματική μετάβαση απαιτούν πρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης