Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αρνητική εξέλιξη - Έκτακτο χαράτσι πέραν των εισφορών για 216.000 επαγγελματίες - Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη

Αρνητική εξέλιξη - Έκτακτο χαράτσι πέραν των εισφορών για 216.000 επαγγελματίες - Ποιοι θα βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη
Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/08/2024 και κάθε επόμενη στο τέλος κάθε μήνα
Έκτακτο χαράτσι ασφαλιστικών εισφορών που μπορούν να πληρώσουν σε 6 ισόποσες δόσεις για όλο το 2023 στον ΕΦΚΑ με μέσο όρο οφειλής 700 ευρώ καλούνται να καταβάλλουν 216.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί και δεν καλύπτουν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος ως προς την ελάχιστη εισφορά που θα πρέπει να καταβάλλουν.
Σε εκκαθάριση που έκανε ο ασφαλιστικός φορέας, μόλις 32.000 από τους 323.000 ελ. επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί έλαβαν ως επιστροφές μέσα ποσά ως 500 ευρώ, γιατί προέκυπταν υψηλότερη εισφορά από την οριζόμενη.
Οι υπόλοιποι διαπιστώθηκε ότι δεν κάλυψαν το ποσό της εισφοράς που προβλέπει ο νόμος με αποτέλεσμα να τους ζητηθεί η διαφορά μεταξύ των εισφορών που κατέβαλαν και των εισφορών που έπρεπε να καταβάλουν λόγω παράλληλης απασχόλησης.
Το ποσό που έπρεπε να καταβάλουν και ορίζει ο νόμος είναι η εισφορά της δεύτερης ασφαλιστικής κατηγορίας που για το 2023 ήταν 276,31 ευρώ. 
Μηδενική εκκαθάριση, προέκυψε για 74.642 ασφαλισμένους, οι οποίοι και κατέλαβαν ακριβώς το ποσό που όφειλαν (2η ασφαλιστική κατηγορία) για την παράλληλη απασχόλησή τους ως αυτοαπασχολούμενοι και ως μισθωτοί.
Η πρώτη δόση εκκαθάρισης καταβάλλεται εμπρόθεσμα έως 30/08/2024 και κάθε επόμενη στο τέλος κάθε μήνα.
Για τους ασφαλισμένους με πιστωτική εκκαθάριση, έχει τεθεί σε λειτουργία ειδική πλατφόρμα προκειμένου να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην περίπτωση που επιθυμούν να τους επιστραφεί το ποσό διαφορετικά θα κρατηθεί στο λογαριασμό τους για συμψηφισμό με τις εισφορές των επόμενων μηνών.
Οι νόμοι 4387/2016 και 4670/2020, προβλέπουν ότι σε περίπτωση που οι αυτοαπασχολούμενοι ασκούν παράλληλα και μισθωτή απασχόληση, τότε απαλλάσσονται των επιπλέον εισφορών, αρκεί να καλύπτουν την εισφορά σύναξης και ασθένειας της 2ης ασφαλιστικής κατηγορίας από τη μισθωτή απασχόληση. Αν δεν καλύπτεται η εισφορά της 2ης κατηγορίας, θα πρέπει να συμπληρώσουν τη διαφορά καταβάλλοντας το ανάλογο ποσό, είτε μέσω της τακτικής πληρωμής των μηνιαίων εισφορών τους, είτε κατά την εκκαθάριση εισφορών όπως γίνεται τώρα από τον ΕΦΚΑ.
Για φέτος η αντίστοιχη εισφορά στην 2η κλάση είναι 285,87 ευρώ, ενώ για τους ασφαλισμένους με δικαίωμα υπαγωγής στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών, παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ  τριώνασφαλιστικών κατηγοριών με ποσά από 29,49 ευρώ ως 41,97 ευρώ.
Για την Κύρια Ασφάλιση, εάν επιλεγεί ασφαλιστική κατηγορία ανώτερη της 2ης, ο ασφαλισμένος θα καταβάλλει την διαφορά μόνο για τον Κλάδο Σύνταξης.
Για την Επικουρική Ασφάλιση και Εφάπαξ Παροχή καταβάλλεται μία εισφορά, στην κατηγορία που έχει επιλέξει ο ασφαλισμένος εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση.
Σε κάθε περίπτωση, με τις ασφαλιστικές εισφορές συνεισπράττονται εισφορές υπέρ του Κλάδου Ανεργίας ύψους 10€ και για τους Υγειονομικούς υπέρ της Στέγης Υγειονομικών ύψους 2€, μόνο εφόσον δεν καταβάλλονται αντίστοιχες εισφορές από τη μισθωτή απασχόληση. 
Η κατάταξη σε ασφαλιστική κατηγορία είναι υποχρεωτική. 
pinakas_29.JPG

Αντώνης  Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης