Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σοκ: Το BN αποκαλύπτει τι πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα καμένα της Αττικής - Τρομάζουν τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης

Σοκ: Το BN αποκαλύπτει τι πλήρωσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες στα καμένα της Αττικής - Τρομάζουν τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης
Τι αναφέρουν Allianz, Εθνική Ασφαλιστική, Generali και Interamerican για τα ποσοστά και τις προϋποθέσεις ασφάλισης
Σοκάρουν πραγματικά τα ποσοστά ασφάλισης κατοικιών έναντι πυρκαγιάς στο Νομό Αττικής.
Ρεπορτάζ του ΒΝ αποκαλύπτει ότι μόλις και μετά βίας, η ασφάλιση κατοικιών για πυρκαγιές φτάνει το 9% στην Interamerican, το 8% στην Allianz που έχει μάλιστα εξαγοράσει την Ευρωπαϊκή Πίστη, ενώ το 5% στην Εθνική Ασφαλιστική. 
Οι αποζημιώσεις για την αποκατάσταση των ζημιών ελάχιστες για τις ασφαλιστικές, αφού τα ποσοστά ασφάλισης κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις στο δείκτη ζημιών και στον ισολογισμό των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.

Το φαινόμενο του χαμηλού ποσοστού ασφάλισης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κάθε χρόνο φλέγεται και κάθε χειμώνα πνίγεται μπορεί να αποδοθεί και στην ικανότητα ασφάλισης των κτιρίων σε σχέση με τις προϋποθέσεις ασφάλισης, μία και μεγάλο ποσοστό κτιρίων έχει ανεγερθεί σε μπαζωμένα ρέματα, σε δασικές περιοχές αλλά και μεγάλο ποσοστό κτιρίων δεν συμμορφώνεται με τους οικονομικούς και πολεοδομικούς κανονισμούς, γεγονός που θα καθορίσει και την θέση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων απέναντι στο νέο επερχόμενο νόμο περί υποχρεωτικής ασφάλισης περιουσίας έναντι φυσικών καταστροφών.
 
Allianz: Τα 25.648 των συμβολαίων για κατοικίες είχαν καλύψεις πυρκαγιάς

Τρομάζει ο αριθμός των ασφαλισμένων κατοικιών έναντι πυρκαγιάς στην Αττική, στον Νομό των χιλιάδων ιδιόκτητων κατοικιών. Μόλις το 25.648 των συμβολαίων είχαν καλύψεις πυρκαγιάς, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ΒΝ η Allianz Ελλάδος, με τις εκκρεμείς και πληρωθείσες αποζημιώσεις να διαμορφώνονται στα 787.000 ευρώ. Εξίσου σε χαμηλά επίπεδα και η ασφάλιση στα αυτοκίνητα για τα οποία η Allianz κλήθηκε να πληρώσει αποζημιώσεις ύψους 28.000 ευρώ.

Εθνική Ασφαλιστική: 1,3 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις για τις φωτιές στην Αττική, μαζί με το αυτοκίνητο

Το μερίδιο του χαρτοφυλακίου της Εθνικής Ασφαλιστικής στις πληγείσες περιοχές στον Νομό Αττικής στο 5% επί του συνολικού χαρτοφυλακίου της στην Αττική με το συνολικό εκτιμώμενο ύψος των ζημιών συμπεριλαμβανομένου και του κλάδου αυτοκίνητου, οπού υπήρξε μικρό πλήθος αναγγελιών να προσεγγίζει το 1,3 εκατομμύριο ευρώ.

Generali: Χαμηλό το ποσοστό ζημιών

Χαμηλό το ποσοστό των αποζημιώσεων για την Generali, η οποία δηλώνει στο ΒΝ πώς «παρόλο που είχαμε αρκετά ασφαλισμένα σπίτια/επιχειρήσεις/αυτοκίνητα στις πληγείσες περιοχές, το ποσοστό των ζημιών ήταν περιορισμένο και εντός των ετησίων προβλέψεων του οργανισμού μας». Απαντώντας για τα ποσοστά ασφάλισης αυτοκινήτου και το ύψος των αποζημιώσεων συμπληρώνει πως «αντίστοιχα στον κλάδο του αυτοκινήτου, αν και η κάλυψη έναντι πυρκαγιάς είναι προαιρετική, το μεγαλύτερο ποσοστό των ασφαλισμένων μας έχει επιλέξει τη σχετική κάλυψη».

Interamerican: 9% τα ασφαλιστήρια πυρκαγιάς στην Αττική, 1,5 εκατ. οι αποζημιώσεις

Το ποσοστό της Interamerican σε σχέση με τα συνολικά ασφαλιστήρια συμβόλαια για την κατοικία, τα οποία ήταν σε ισχύ την 31η Δεκεμβρίου 2023, ανέρχεται στο 8%. Σε επίπεδο νομών, τα ποσοστά της Ασφαλιστικής σε σχέση με το σύνολο των ασφαλιστηρίων συμβολαίων κατοικίας είναι στο 9% για την Αττική και στο 7% για όλους τους υπόλοιπους νομούς. Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις στην ΒΑ Αττική, το εκτιμώμενο ύψος των αποζημιώσεων για τους ασφαλισμένους φτάνει περίπου 1,5 εκατ. ευρώ και αυτές ξεκίνησαν να καταβάλλονται από το πρώτο 24ωρο.

Μηδαμινές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα

Οι αποζημιώσεις επιδρούν στους ισολογισμούς των ασφαλιστικών ωστόσο ανάλογα με το ύψος τους.
«Στην θεωρία φυσικά και επηρεάζονται αλλά στην συγκεκριμένο γεγονός λόγω μικρού αριθμού ζημιών και ύψους αποζημιώσεων οι επιπτώσεις στον συνολικό δείκτη ζημιών και αποτελέσματα έτους είναι μηδαμινός», υπογραμμίζει η Allianz.
Διευκρινίζει πως «κάθε ζημιογόνο γεγονός το οποίο έχει μαζικό χαρακτήρα έχει επίδραση στα αποτελέσματα της αγοράς και των Εταιρειών.
Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είχε πολύ  μεγάλη έκταση σε ολικές καταστροφές ακίνητων οπότε δεν είχε σημαντική επίδραση στο αποτέλεσμα».
Ομοίως η Generali και η Interamerican. 
Σύμφωνα με την Generali: «Κάθε ασφαλιστική εταιρεία προβλέπει ένα συγκεκριμένο ποσό για αποζημιώσεις. .. αναφορικά με τα τελευταία καταστροφικά γεγονότα, οι αποζημιώσεις που έχουν εγερθεί είναι στα μέσα όρια των προβλέψεών μας».

Οι προϋποθέσεις για την ασφάλιση

Allianz 

Απαντώντας σε ερώτηση του ΒΝ η Allianz για το, αν περιλαμβάνονται οι καλύψεις πυρκαγιάς, πλημμύρας, σεισμούς στο βασικό πακέτο περιουσίας, και τις προϋποθέσεις ασφάλισης κατοικιών και επιχειρήσεων σε δασική περιοχή ή σε περιοχή υψηλής επικινδυνότητας τονίζει ότι: «Ναι περιλαμβάνονται σε συμβόλαια Retail όπως επίσης και μεγάλων επιχειρήσεων». Αναφορικά με την με την πυρκαγιά από δάσος, εξηγεί πως «αν το σπίτι είναι μέσα στο δάσος η κάλυψη δεν παρέχεται. Αν είναι περιμετρικά (σε μικρή απόσταση) και αναλάβουμε τον κίνδυνο, ζητούνται μέτρα προστασίας έναντι δασικών πυρκαγιών. Αναφορικά με τα καιρικά φαινόμενα, αν είναι δίπλα σε ποταμό / ρέμα, η κάλυψη δεν παρέχεται. Αν είναι σε απόσταση μεν και αναλάβουμε τον κίνδυνο, ζητούνται επιπλέον στοιχεία όπως αντλίες, σχάρες απορροής, τοιχία».

Εθνική Ασφαλιστική

Δεν περιλαμβάνεται στο βασικό πακέτο η κάλυψη της πλημμύρας ενώ η κάλυψη του σεισμού είναι προαιρετική κάλυψη σε όλα τα πακέτα της Εθνικής Ασφαλιστικής. Στις προϋποθέσεις ασφάλισης παίζει ρόλο το υλικό από το οποίο έχει κατασκευαστεί το ακίνητο, τα μέτρα τήρησης καθαριότητας στους χώρους που περιβάλλουν το κτίριο και μέτρα πυροπροστασίας.

Generali

Στο βασικό πακέτο ασφάλισης περιλαμβάνεται μόνο η κάλυψη έναντι πυρκαγιάς γιατί θεωρείται ένας από τους πιο συνηθισμένους και άμεσους κινδύνους που μπορεί να απειλήσει μια περιουσία. Αντίθετα, οι καλύψεις για σεισμό και πλημμύρα συνήθως προσφέρονται ως επιπλέον επιλογές, καθώς αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο σπάνιοι και εξαρτώνται από γεωγραφικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Ωστόσο, η ένταση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής και οι πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες οδηγούν τα πράγματα αργά αλλά σταθερά στην ενσωμάτωση των παραπάνω καλύψεων στα βασικά πακέτα των προγραμμάτων ασφάλισης περιουσίας/αυτοκινήτων
Για την ασφάλιση μιας επιχείρησης ή κατοικίας σε δασική περιοχή ή περιοχή υψηλής επικινδυνότητας, η αξιολόγηση γίνεται κατά περίπτωση. Απαιτούνται συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, όπως η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης, η απομάκρυνση εύφλεκτων υλικών, καθώς και κατάλληλα συστήματα πυρόσβεσης. Επιπλέον, ζητούνται φωτογραφίες, του ακινήτου και ανάλυση προηγούμενων ζημιών.
Σε περιοχές με αυξημένο κίνδυνο πλημμυρών, δίδεται έμφαση σε μέτρα σωστής απορροής υδάτων. Καθώς δεν υπάρχουν τυποποιημένες προϋποθέσεις, κάθε περίπτωση εξετάζεται ξεχωριστά, με στόχο την εκτίμηση των ειδικών συνθηκών και την πρόληψη πιθανών κινδύνων μέσω ειδικών εργαλείων αξιολόγησης τοποθεσίας.

Interamerican

Το πλαίσιο και οι προϋποθέσεις που υφίστανται εν προκειμένω ακολουθούν την κοινή λογική σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα η εφαρμογή των μέτρων πυροπροστασίας.

Δίχως απάντηση

Δεν κατέστη δυνατόν να απαντήσουν στο ρεπορτάζ του ΒΝ: η EUROLIFE, ERGO, INTERLIFE

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης