Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζει ριζικά ο χάρτης - Με κριτήρια, εκπτώσεις και κοινωνικά επιδόματα - Εκτός όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 33.000 ευρώ

Αλλάζει ριζικά ο χάρτης - Με κριτήρια, εκπτώσεις και κοινωνικά επιδόματα - Εκτός όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από 33.000 ευρώ
Σχεδιάζεται «κόφτης» σε εισοδήματα πάνω από 33.000-34.000 ευρώ
Αλλάζει ριζικά ο χάρτης αλλά και οι δικαιούχοι, περίπου 1.200.000 σήμερα, των κοινωνικών επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς αναμένεται να μπει «κόφτης» ταυτόχρονα με την έκπτωση επί του ετήσιου εισοδήματος, που αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες δικαιούχους που τα έχαναν λόγω των ετήσιων αυξήσεων, αλλά και να «κλείσει» σε κάποιους, καθώς θα εξετάζεται και το ποσό των καταθέσεων.
Ο «κόφτης» σχεδιάζεται σε εισοδήματα πάνω από 33.000-34.000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα θα συνυπολογίζονται και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία των δικαιούχων, όπως η αξία των ακινήτων και το ύψος των καταθέσεων.
Σε ότι αφορά τους δικαιούχους που εργάζονται ως μισθωτοί, το εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για την καταβολή των ποσών θα είναι μειωμένο κατά 20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και κατά 30% στο εγγυημένο εισόδημα, με αποτέλεσμα οι αλλαγές αυτές να πριμοδοτήσουν αυξήσεις από 1/1/2025 σε πολλούς δικαιούχους ενώ με τα περιουσιακά κριτήρια κάποιοι θα βγουν εκτός της λίστας των δικαιούχων.  
Η έκπτωση 20% στο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει αποτέλεσμα να πάρουν επίδομα και όσοι θα το έχαναν, ή έπαιρναν μικρότερο ποσό και τώρα θα πάρουν μεγαλύτερο επειδή θα λαμβάνεται υπόψη χαμηλότερο όριο εισοδήματος κατά 20%.  Για παράδειγμα, οικογένεια με δύο παιδιά και δύο εργαζόμενους γονείς με εισόδημα 32.000 ευρώ, σήμερα δεν λαμβάνει επίδομα γιατί υπερβαίνει το εισοδηματικό όριο της κατηγορίας που ανήκει.

Σημαντικές αλλαγές από το 2025

Από το 2025 όμως το όριο εισοδήματος που θα λαμβάνεται υπόψη θα έχει έκπτωση 20% και θα διαμορφωθεί στα 25.600 ευρώ, και θα λάβουν το επίδομα που για τα δύο παιδιά πάει στα 90 ευρώ μηνιαίως.
Ειδικότερα, αυξάνεται από 70 σε 75 ευρώ το επίδομα παιδιού της πρώτης κλίμακας και σε 45 ευρώ για τη δεύτερη, ενώ, η τρίτη εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού ενοποιείται με τη δεύτερη. Το επίδομα της τρίτης κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά τέκνο αυξάνεται σε 45 ανά τέκνο και 90 ευρώ για τρίτο παιδί και επόμενα. Η αύξηση είναι 60,7% για όσους ήταν στην τρίτη εισοδηματική κλίμακα και θα πάνε στη δεύτερη. Για παράδειγμα, όσοι ήταν στην τρίτη εισοδηματική κατηγορία και έπαιρναν επίδομα 28 ευρώ τον μήνα για ένα παιδί τώρα θα παίρνουν 45 ευρώ. Όσοι είχαν δύο παιδιά και έπαιρναν 56 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 90 ευρώ, όσοι είχαν τρία παιδιά και έπαιρναν 112 ευρώ τον μήνα, τώρα θα παίρνουν 180 ευρώ, ενώ με τέσσερα παιδιά και εισόδημα της τρίτης κλίμακας, από τα 168 ευρώ που παίρνουν σήμερα, θα λαμβάνουν 270 ευρώ.
Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει και η διανομή προπληρωμένης κάρτας από τις τράπεζες που επιθυμούν οι δικαιούχοι του ΟΠΕΚΑ, όπου θα πιστώνεται μέρος των επιδομάτων που λαμβάνουν, ενώ θα παίρνουν σε μετρητά έως το 50% του επιδόματος.
Πρακτικά, κάποιος δικαιούχος επιδόματος ΟΠΕΚΑ ή επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ ύψους 500 ευρώ θα μπορεί να ξοδέψει τα 250 ευρώ μέσω προπληρωμένης κάρτας και τα άλλα 250 ευρώ με μετρητά.
Επίσης, οι δικαιούχοι της προπληρωμένης κάρτας θα συμμετέχουν σε κληρώσεις, λοταρίες και προγράμματα επιβράβευσης που θα διεξάγουν τόσο οι τράπεζες όσο και οι αρμόδιοι φορείς.
Εκτός από τα επιδόματα όμως η αύξηση του κατώτατου μισθού προκαλεί και επιβαρύνσεις στις αναγνωρίσεις πλασματικών ετών ασφάλισης, καθώς το ελάχιστο ποσό εξαγοράς συνδέεται με τον κατώτατο μισθό και ανέρχεται στο 20% του εκάστοτε βασικού μισθού.

Παράδειγμα αναγνώρισης πλασματικών ετών


Ένας ασφαλισμένος ο οποίος έμεινε άνεργος, ή είχε περιστασιακή απασχόληση τον τελευταίο χρόνο, και αμειβόταν με λιγότερα από 780 ευρώ αν χρειαζόταν να αναγνωρίσει 2 χρόνια για να βγει στη σύνταξη, θα πλήρωνε για την εξαγορά του πλασματικού χρόνου, εισφορά σύνταξης 20% με βάση υπολογισμού τα 830 ευρώ του κατώτατου μισθού, δηλαδή θα έπρεπε να καταβάλλει 166 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης, ή 3.984 ευρώ για τους 24 μήνες της εξαγοράς.
Αν ο κατώτατος αυξηθεί την 1η Απριλίου 2025 στα 870 ευρώ, το ελάχιστο κόστος εξαγοράς πλασματικών ετών για ασφαλισμένο που έμεινε άνεργος, ή είναι περιστασιακά απασχολούμενος, θα ανέρχεται πλέον στα 174 ευρώ για κάθε μήνα και 4.176 ευρώ για τα 2 χρόνια που χρειάζεται για να βγει στη σύνταξη. Αυτό σημαίνει ότι όσοι προβούν σε αναγνώριση ετών θα πρέπει να το κάνουν πριν τον ερχόμενο Απρίλιο.
Οι ασφαλισμένοι που επηρεάζονται από την αύξηση του κόστους εξαγοράς πλασματικών ετών προλαβαίνουν να αποφύγουν την επιβάρυνση αρκεί να υποβάλουν αίτηση πριν την 1η Απριλίου 2024 που θα ισχύσει η αύξηση του κατώτατου μισθού. 

Αντώνης Βασιλόπουλος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης