Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πόσο ακόμη: Έως 7 χρόνια για να ξεστοκάρουν 100.000 μπλοκαρισμένες επικουρικές συντάξεις στον ΕΦΚΑ

Πόσο ακόμη: Έως 7 χρόνια για να ξεστοκάρουν 100.000 μπλοκαρισμένες επικουρικές συντάξεις στον ΕΦΚΑ
Ως σιωπηρά απορριφθείσες θεωρούνται οι αιτήσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση σε διάστημα 50 ημερών από την κατάθεση της αίτησης
Σχετικά Άρθρα
Σιδηροδέσμιους και στην αναμονή, υπό ομηρία ακόμα και μέχρι 4 χρόνια για να πάρουν επικουρική σύνταξη, βάζει 100.000 δικαιούχους η κυβέρνηση και ο ΕΦΚΑ, που με καθυστέρηση ενός έτους προσπαθεί να τρέξει τον νόμο για την επιτάχυνση των συντάξεων αυτών.
Σχετική εγκύκλιος που εκδόθηκε από τον ΕΦΚΑ, στοχεύει στην ελάφρυνση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων, ενώ τίθενται σε εφαρμογή οι προϋποθέσεις του νόμο 5078/2023 (νόμος Γεωργιάδη), σύμφωνα με τον οποίο εισάγονται ενιαία κριτήρια σε όλα τα επικουρικά ταμεία για την έκδοση σύνταξης με ελάχιστη προϋπόθεση ασφάλισης την 15ετία.  
Να σημειωθεί ότι σε πολλά ταμεία δεν δίδονταν η σύνταξη -ακόμα κι αν ο ασφαλισμένος λάμβανε κύρια σύνταξη- αν είχε λιγότερα από 20 χρόνια ασφάλισης. Σε αυτή την περίπτωση έπρεπε να συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας, προκειμένου να λάβει την επικούριση.
Ο ΕΦΚΑ διευκρινίζει ότι οι ασφαλισμένοι όλων των ταμείων δικαιούνται επικουρική σύνταξη λόγω γήρατος εφόσον έχουν συμπληρώσει 4.500 ημέρες εργασίας ή 15 έτη εργασίας και έχουν δικαιωθεί σύνταξης για την ίδια αιτία από τον κύριο φορέα. Σε αυτή την περίπτωση καλεί όσους ασφαλισμένους με 15ετία, έχουν απορριπτική απόφαση να καταθέσουν εκ νέου αίτηση.
Στις περιπτώσεις που ο διανυθείς χρόνος επικουρικής ασφάλισης έχει πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε επικουρικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ, η επικουρική θα εκδίδεται από τον φορέα, κλάδο ή λογαριασμό στον οποίο έχει υποβληθεί η αίτηση, αρκεί ο ασφαλισμένος να έχει στο σύνολο 15 έτη επικουρικής ασφάλισης. Με τις νέες διατάξεις θα επανεξεταστούν και οι αιτήσεις ασφαλισμένων που απορρίφθηκαν, αλλά θα πρέπει οι ασφαλισμένοι να υποβάλουν νέα αίτηση στον ΕΦΚΑ για να πάρουν επικουρική σύνταξη με 15ετία ανεξάρτητα από το αν ο χρόνος διανύθηκε σε ένα ή περισσότερα ταμεία.
Αν υπάρχει ασφάλιση σε επαγγελματικό ταμείο, ο χρόνος αυτός συνυπολογίζεται για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη 15ετία και η σύνταξη βγαίνει με διατάξεις διαδοχικής ασφάλισης.   
Η επίσπευση αφορά όλες τις αιτήσεις για έκδοση επικουρικής σύνταξης που ήταν σε εκκρεμότητα ως τις 19/12/2023, καθώς και τις αιτήσεις που εκδόθηκαν μετά τον νόμο 5078/2023, δηλαδή τις  αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από 20/12/2023 και μετά.  
Εξαιρούνται από την προϋπόθεση της 15ετίας και μπορούν να λαμβάνουν επικουρική σύνταξη με λιγότερα χρόνια ασφάλισης οι Δήμαρχοι, και  Νομάρχες, οι  ασφαλισμένοι στο ΤΑΔΚΥ (π.χ. θεμελίωση με Βαρέα & Ανθυγιεινά ένσημα), οι συνταξιούχοι λόγω βαριάς αναπηρίας, (με τις διατάξεις του ν. 612/1977) και οι ασφαλισμένοι που έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και λαμβάνουν κύρια σύνταξη με χρόνο ασφάλισης λιγότερο από 15 έτη.
Για τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης που κατά την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 δεν έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία εξόφλησης του ποσού εξαγοράς και πληρούται η προϋπόθεση των 4.500 ημερών εργασίας, εκδίδεται εγκριτική απόφαση απονομής επικουρικής σύνταξης με τα οικονομικά αποτελέσματα να ανατρέχουν στην αρχική αίτηση.
Για τις συνταξιοδοτικές υποθέσεις στις οποίες έχουν εκδοθεί αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης που κατά την έναρξη ισχύος του ν. 5078/2023 έχει παρέλθει η νόμιμη προθεσμία εξόφλησης του ποσού εξαγοράς που αναγράφεται στην απόφαση προκειμένου να εκδοθεί απόφαση απονομής επικουρικής σύνταξης, απαιτείται υποβολή νέας αίτησης, τα δε οικονομικά αποτελέσματα εκκινούν από την ημερομηνία της νέας αίτησης.
Να σημειωθεί πως ως σιωπηρά απορριφθείσες θεωρούνται οι αιτήσεις, για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση σε διάστημα 50 ημερών από την κατάθεση της αίτησης στην αρμόδια υπηρεσία και την υποβολή ή συγκέντρωση του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, πιστοποιητικών και στοιχείων του συνταξιοδοτικού φακέλου μετά από διάστημα 3 έως 6 μηνών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης