Η Ζενίτ μπορεί να υπάρχει στη ζωή από το 2003 (με διαφορετικό όνομα) και μετά, όμως ποτέ δεν κατάφερε να... ενοχλήσει τις μεγάλες δυνάμεις στη Ρωσία και να διεκδικήσει κάποιον τίτλο. Παράλληλα η παρουσία της στην Ευρώπη και στο Εurocup έμοιαζαν αδιάφορες, καθώς ποτέ δεν μπόρεσε να προχωρήσει παραπέρα από την φάση των προημιτελικών.
Όλα αυτά τους έβαλαν σε σκέψη και με τον πανίσχυρο «συμπαραστάτη» και χορηγό από πίσω, Gazprom, θέλησαν να βάλουν σε εφαρμογή το σχέδιο... ανάκαμψης. Το πλάνο ήταν σαφέστατο. Αρχικά να δοθεί η ευκαιρία από τη Εuroleague και η στελέχωση της ομάδας με έμπειρο τεχνικό επιτελείο και παίκτες υψηλού επιπέδου.
Η Ζενίτ βρίσκεται μόλις δύο σεζόν στη Εuroleague και την τελευταία αγωνιστική περίοδο, έκανε αλματώδη βήματα μπροστά με σκοπό να γίνει μόνιμος... κάτοικος στη Εuroleague και να προστεθεί στις ομάδες με τα μεγάλα συμβόλαια. Η οικονομική σταθερότητα, η αγωνιστική της εικόνα, το brand name που δημιουργεί και το μακροχρόνιο πλάνο της ήταν μερικά σημάδια που ώθησαν τον Τζόρντι Μπερτομέου να... σπαταλήσει και τη φετινή wild card στους Ρώσους, ελπίζοντας να μην το μετανιώσει.
Το οικοδόμημα που θέλει να φτιάξει η Ζενίτ προχωράει με γρήγορους ρυθμούς και θέλει να εκμεταλλευτεί την οικονομική αδυναμία που αντιμετωπίζει η Χίμκι, με αποτέλεσμα να μην δηλώσει συμμετοχή ενόψει της νέας σεζόν ούτε στη VTB League ούτε στη Εuroleague.
Το στήριγμα της Ζενίτ
Πριν πάρει την απόφαση η Ζενίτ να κοιτάξει στα μάτια τις υπερδυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ και να ζητήσει την άδεια από τον Τζόρντι Μπερτομέου να εισαχθεί στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου ήταν βέβαιη ότι θα έχει από πίσω έναν οικονομικό «ογκόλιθο», που θα την στηρίξει σε κάθε «τρέλα» της.
Αυτό το στήριγμα δεν ήταν άλλο εκτός από την Gazprom. Η εν λόγω εταιρεία είναι μία από τις πιο γνωστές και μεγαλύτερες γύρω από τον τομέα του φυσικού αερίου παγκοσμίως και εδρεύει στη Μόσχα. Οπότε το ρευστό υπήρχε και οι κινήσεις της διοίκησης δεν δέχονταν περιορισμούς. Αρκετά ξένα δημοσιεύματα είχαν μπλέξει την Gazprom σε πιθανή συνεργασία με τη Εuroleague, και υπήρχε η εντύπωση ότι θα αντικαθιστούσε τον «αιώνιο» χορηγό της διοργάνωσης, Turkish Airlines.
Ο Τζόρντι Μπερτομέου διέψευσε αυτή τη φημολογία και τελικά επιβεβαιώθηκε, καθώς η Turkish Airlines παρέμεινε αλλά οι κακές... γλώσσες θεωρούσαν την Gazprom υπεύθυνη για την ευκαιρία που δόθηκε στη Ζενίτ.
Η πρώτη αλλά αποτυχημένη σεζόν στη Εuroleague
Η πρωτόγνωρη εμπειρία της Ζενίτ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως πετυχημένη αλλά φάνηκε περισσότερο να αγωνίζεται για την εμπειρία και την συμμετοχή παρά το πλασάρισμα σε μία υψηλή θέση. Στον πάγκο της είχε βρεθεί ένας έμπειρος τεχνικός με μεγάλη θητεία κυρίως στα ισπανικά γήπεδα , όπως ο Χουάν Πλάθα και στο ρόστερ βρίσκονταν παίκτες με αρκετά... χιλιόμετρα στη διοργάνωση όπως ο Γκουστάβο Αγιόν.
Το μόνο που έχει να κρατάει από τη σεζόν είναι η πρώτη της εκτός έδρας νίκη στη διοργάνωση, απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ (77-68) και κάποιοι παίκτες, οι οποίοι μπορούσαν να κουβαλήσουν το... βάρος των ευθυνών ενόψει της νέας σεζόν, όπως οι Πονίτκα, Χόλινς και Τόμας.
Για καλή της τύχη η σεζόν διεκόπη απότομα στη Εuroleague, λόγω της πανδημίας, και το κακό της ρεκόρ (8-20) δεν μέτρησε, με αποτέλεσμα η Εuroleague να ακυρώσει το πρωτάθλημα της περσινής αγωνιστικής περιόδου και να δώσει την ευκαιρία στις ίδιες ομάδες να αγωνιστούν ξανά στη διοργάνωση.
Παράλληλα ακόμη μία κίνηση που αποδείχθηκε... ματ για τους Ρώσους ήταν η αλλαγή προπονητή λίγο πριν την διακοπή, αποφασίζοντας να αφήσουν έναν Ισπανό και να εμπιστευτούν τα ηνία σε έναν άλλον συμπατριώτη του. Ο λόγος για τον Τσάβι Πασκουάλ, ο οποίος γνώριζε από... πρώτο χέρι τη διοργάνωση, καθώς έχει πανηγυρίσει τον τίτλο με την Μπαρτσελόνα.
Στο πλευρό του ο πιστός συνεργάτης και γνώριμος στο ελληνικό κοινό, Διαμαντής Παναγιωτόπουλος. Πλέον ήδη είχαν δημιουργηθεί μεγάλες προσδοκίες για την σεζόν 2020-21 που βρισκόταν στον... αέρα.
Η προσθήκη του Μάνου Παπαδόπουλου και οι έξυπνες κινήσεις
Η Ζενίτ γνώριζε ότι για να επενδύσει ένα αρκετά σημαντικό ποσό στο ρόστερ χρειαζόταν έναν άνθρωπο, εκτός από τον προπονητή, που θα γνωρίζει καλά τα... κουμπιά της Εuroleague και θα παρέχει την κατάλληλη βοήθεια στην στελέχωση της ομάδας. Οι Ρώσοι κοίταξαν προς την πλευρά της Ελλάδας και ξεχώρισαν τον Μάνο Παπαδόπουλο, ο οποίος είχε περάσει από όλες τις διοικητικές θέσεις του Παναθηναϊκού και τον προόριζαν ως general manager.
Οι ιδέες και οι γνώσεις του Μάνου Παπαδόπουλου θα βοηθούσαν αισθητά μία ομάδα δίχως εμπειρία στην διοργάνωση και με απρόσμενα πολλά χρήματα στα χέρια της. Φυσικά χρειάζεται και η κατάλληλη επικοινωνία του general manager με τον προπονητή της κάθε ομάδας και η συγκεκριμένη συνύπαρξη του Παπαδόπουλου με τον Πασκουάλ ήταν δοκιμασμένη στον Παναθηναϊκό.
Οι κατάλληλες συνθήκες είχαν δημιουργηθεί και πλέον έμενε να γίνουν οι σωστές επιλογές παικτών. Αθλητών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν άμεσα και να ταιριάξουν με την φιλοσοφία του Καταλανού τεχνικού με στόχο να φτιάξει το DNA του συλλόγου από την αρχή.
Η κάθε κίνηση ήταν στοχευμένη και από πίσω υπήρχε μία λογική. Η Ζενίτ επιδίωξε παίκτες που είχαν περιθώρια εξέλιξης και δεν βρίσκονταν στο κατάλληλο περιβάλλον για να αναδείξουν τις ικανότητές τους. Οι νέες προσθήκες στην «οικογένεια» του συλλόγου ήταν οι Πάνγκος, Πόιθρες, Γκουντάιτις, Ρίβερς, Φριντζόν και Μπαρόν. Στην πορεία της σεζόν όλοι αποδείχθηκαν λίρα... εκατό και κανείς δεν περίσσευε από το ρόστερ. Στη συνέχεια η ομάδα ενισχύθηκε στην ρακέτα και με τον Ταρίκ Μπλακ.
Η πρώτη παρουσία σε play offs και η εξέλιξη παικτών
Η Ζενίτ καθ' όλη την διάρκεια της σεζόν και παρά τις δυσκολίες που συνάντησε στο ξεκίνημά της λόγω των κρουσμάτων εντός της ομάδας, μάζεψε τα κομμάτια της και μόλις ξεπέρασε τα εμπόδια έδειξε ένα αρκετά υποσχόμενο σύνολο. Τελικά χρειάστηκε μέχρι την τελευταία αγωνιστική να περιμένει για να εξασφαλίσει την συμμετοχή της στα play offs ως όγδοη.
Στον δρόμο της βρέθηκε η πρωτοπόρος της regular season και φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, Μπαρτσελόνα, όμως μόνο εύκολο... θύμα δεν αποδείχθηκε στους μεταξύ τους αγώνες, κάνοντας το break από το πρώτο μόλις παιχνίδι στο Παλάου Μπλαουγκράνα. Οι Καταλανοί σοβάρεψαν και ανέτρεψαν την κατάσταση αλλά η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ δεν παρέδωσε φθηνά το τομάρι της και χρειάστηκε Game 5.
Μπορεί να μην πήρε το ένα από τα τέσσερα εισιτήρια για το Final Four της Κολωνίας, όμως είδε αρκετούς παίκτες μόλις στην πρώτη τους σεζόν στη Ρωσία να γίνονται πρωταγωνιστές. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο Κέβιν Πάνγκος, ο οποίος μετά την αμφισβήτηση που δέχθηκε από την Μπαρτσελόνα, βρήκε τα πατήματά του και αναδείχθηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας της διοργάνωσης.
Παράλληλα ο Άλεξ Πόιθρες στην μόλις πρώτη του σεζόν στη Εuroleague απέδειξε ότι αξίζει μία θέση στην ελίτ της Ευρώπης, ενώ παράλληλα στο ύψος των περιστάσεων στάθηκαν οι Γκουντάιτις, Χόλινς, Ρίβερς και Πονίτκα. Δεν ήταν ομάδα του ενός αλλά του προπονητή και αυτό ήταν το μεγαλύτερο στοίχημα που κέρδισε ο Πασκουάλ.
Τα δεδομένα την ερχόμενης σεζόν
Με «πυξίδα» την περσινή πετυχημένη σεζόν, κίνητρο την πρόκριση στο Final Four και εκμεταλλευόμενη την απουσία της Χίμκι, η Ζενίτ θα βρίσκεται ανάμεσα στις 18 ομάδες μετά από το Συμβούλιο των ομάδων τύπου Α, εξασφαλίζοντας για ακόμη μία φορά την wild card. Oι μεταγραφικές κινήσεις έχουν ξεκινήσει ήδη και μέχρι στιγμής είναι μία από τις πιο «ζωηρές»
ομάδες στο μεταγραφικό... παζάρι.
Οι εκκαθαρίσεις στο υπάρχον ρόστερ έχουν ήδη πάρει... μπροστά με τους Φριντζόν, Τρούσκιν, Χόλινς να αποτελούν παρελθόν, ενώ η ανανέωση των Πονίτκα, Πόιθρες και Γκουντάιτις είναι ένα σημαντικό βήμα για να διατηρήσει τον βασικό κορμό της. Όμως και οι νέες προσθήκες στο ρόστερ δείχνουν ότι οι φιλοδοξίες είναι μεγάλες, ανακοινώνοντας τους Σεργκέι Καράσεφ και Τζόρνταν Λόιντ. Από τη μία ενισχύει το γηγενές στοιχείο και από την άλλη πρόσθεστει έναν δεινό εκτελεστή.
? @mrjloyd , welcome!
— Basketball club Zenit (@zenitbasket) June 14, 2021
2 years with BC Zenit. pic.twitter.com/c2EjkBb99u
Αν και βρισκόμαστε μόλις στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου, το μεγαλύτερο ερωτηματικό παραμένει το μέλλον του Κέβιν Πάνγκος, όπου η κατάληξη της υπόθεσή του θα επηρεάσει πολλούς μεταγραφικούς στόχους, με τις σειρήνες του ΝΒΑ να έχουν ήδη ηχήσει.
Η Ζενίτ δεν θέλει να αφήσει ανεκμετάλλευτη την ευκαιρία που της δόθηκε και πάλι φέτος από τη Εuroleague και προσπαθεί να εφοδιαστεί με τα απαραίτητα εργαλεία ενόψει μίας απαιτητικής σεζόν. Το ρευστό υπάρχει, οι συνθήκες υπάρχουν, η εμπειρία πλέον υπάρχει και είναι στο χέρι της να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο τα όπλα της, ώστε να φτάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής.
Νίκος Τσώτας
Σχόλια αναγνωστών