Επείγει η στρατηγική για επενδύσεις στη βιομηχανία και την παραγωγή
Ο κομβικός ρόλος της ενέργειας στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και η ανάγκη για επενδύσεις στην παραγωγή αποτέλεσε αντικείμενο ειδικής μελέτης από πλευράς ΙΕΝΕ και παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση που οργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ) την Τετάρτη (20/10).
Η εκδήλωση ξεκίνησε με μια σύντομη εισαγωγή από τον Πρόεδρο και Εκτελεστικό Διευθυντή του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής, ο οποίος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Ινστιτούτου να εκπονήσει ειδική μελέτη για την ανάγκη επενδύσεων στην Ελληνική βιομηχανία, ώστε παράλληλα με τις επενδύσεις και τα έργα που θα τρέχουν μέσω του Σχεδίου Ανάκαμψης να μπορέσει να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή. Ακολούθως, τη μελέτη παρουσίασε η Ειρήνη Τερζίδου, Επιστημονική Συνεργάτης και Research Fellow του ΙΕΝΕ, όπου αναδείχτηκε η ηχηρή απουσία από τις επιδοτούμενες επενδύσεις του «Ελλάδα 2.0», της ελληνικής βιομηχανίας παραγωγής εξαρτημάτων/συστημάτων για έργα ΑΠΕ και έργα υποδομής, η οποία θα μπορούσε να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στη δημιουργία εγχώριας τεχνογνωσίας, απασχόλησης και εγχώριας προστιθέμενης αξίας.
Στη συζήτηση που ακολούθησε συμμετείχαν οι κ.κ. Θωμαΐς Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Στέλιος Ψωμάς, Σύμβουλος του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών και Χρήστος Δήμας, Μέλος ΔΣ και Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωπολιτικής του ΙΕΝΕ, ενώ τη συζήτηση συντόνισε ο Κωστής Σταμπολής, Πρόεδρος του ΙΕΝΕ.
Παίρνοντας τον λόγο η κα Ευτυχίδου τόνισε ότι από πλευράς κυβερνητικής πολιτικής έχει δοθεί έμφαση στο υδρογόνο, όπου υπάρχει στόχευση για συγκεκριμένα projects μέσω των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI’s). Αυτό δε στερεί τη δυνατότητα να διευρυνθεί το αντικείμενο της βιομηχανικής παραγωγής για να καλύψει προϊόντα και συστήματα του ενεργειακού τομέα και ιδιαίτερα των ΑΠΕ.
Ακολούθησε τοποθέτηση του κ. Σαββάκη, ο οποίος εξέθεσε την άποψη ότι η ενεργειακή μετάβαση δίνει την ευκαιρία να δημιουργηθούν υποδομές, να επεκταθεί η βιομηχανική παραγωγή και να αυξηθεί η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Σε ό,τι αφορά τα προϊόντα του ενεργειακού τομέα υπάρχει πράγματι η δυνατότητα για αναβάθμιση της βιομηχανικής παραγωγής, λ.χ. από το 15% της εγχώριας προστιθέμενης αξίας σήμερα στο 30%, προσελκύοντας επενδύσεις 4 δις μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
Από πλευράς του ο κ. Ψωμάς έκανε σαφές πως σήμερα ολόκληρη η Ευρώπη είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί την Κίνα, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε εξοπλισμό για φωτοβολταϊκά έργα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες για αύξηση της εγχώριας προστιθέμενης αξίας σε προϊόντα ΑΠΕ, αλλά θα πρέπει να γίνουν στοχευμένες κινήσεις για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Τελευταίος ομιλητής ο κ. Δήμας επεσήμανε την ανάγκη διευθέτησης του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, το οποίο έχει αργήσει, αλλά θα διευκολύνει τις εφαρμογές και άρα θα δημιουργήσει δυνατότητες για εγχώρια βιομηχανία παραγωγής προϊόντων για έργα ΑΠΕ. Ακολούθησε συζήτηση με χρήσιμα συμπεράσματα τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα από το ΙΕΝΕ με ειδική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του (www.iene.gr).
Η πλήρης μελέτη του ΙΕΝΕ είναι διαθέσιμη εδώ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών