Ποια είναι η στρατηγική που οδηγεί σε ένα επιτυχημένο deal; Στο επίκεντρο του Mergers & Acquisitions Summit», το οποίο πραγματοποιείται σήμερα 19 Ιουνίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, βρέθηκαν τα ζητήματα τακτικής που προκύπτουν στο πλαίσιο μιας εξαγοράς ή μιας συγχώνευσης, η αναγκαιότητα της επιλογής κατάλληλου στόχου, τα οφέλη που προκύπτουν όταν η έμφαση δίνεται στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ενός deal έναντι της ταχύτητας, καθώς και οι συνθήκες που διαμορφώνονται μέσω της εξαγοράς από έναν «λευκό ιππότη».
Στη συζήτηση «Dealbreaker ή Dealmaker;», την οποία συντόνισε η Ελευθερία Κυριακοπούλου, Partner, Financial Advisory στην Deloitte, συμμετείχαν ο Απόστολος Γεωργαντάς, Partner στην KG Law Firm, ο Andrea Foti, Managing Director και Chief Commercial Officer EMEA | M&A & Transaction Solutions της AON, και ο Ιωάννης Παπαδόπουλος, Senior Partner και Co-founder της EOS Capital Partners. Εισάγοντας το κοινό στο θέμα της συζήτησης, η κα. Κυριακοπούλου επισήμανε ότι, παρά τις οικονομικές προκλήσεις, η Ελλάδα ενισχύεται μακροοικονομικά και δημιουργεί ένα καλό περιβάλλον για μεγάλα deals, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
Ο κ. Γεωργαντάς εξήγησε ότι τα συστατικά για μια επιτυχημένη συναλλαγή διαφέρουν από περίπτωση σε περίπτωση και εξαρτώνται από την επικρατούσα κατάσταση των αγορών. Τα βασικά συστατικά όμως για ένα πετυχημένο deal είναι, καταρχήν, να είναι δίκαιη και ελκυστική η συναλλαγή για όλες τις πλευρές, οι πωλητές να ρυθμίζουν σωστά το timeline της διαδικασίας -να μη βιάζονται αλλά να είναι προσεκτικοί- και αμφότερες οι πλευρές να συμφωνούν ως προς το επιχειρησιακό τους περιβάλλον, ώστε να πραγματοποιείται ομαλά η ολοκλήρωση.
O κ. Foti έδωσε έμφαση στη δημιουργικότητα που οδηγεί στην κατάλληλη λύση σε ένα deal M&A. «Για μια συναλλαγή M&A είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι κανείς προετοιμασμένος, αισιόδοξος και δημιουργικός στην αναζήτηση λύσεων. Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορείς να κάνεις: απλώς πρέπει να βρεις τον χρόνο», ανέφερε χαρακτηριστικά, και επισήμανε την εντεινόμενη ανάγκη για μια πολιτική ασφάλειας και ένα «insurance instrument» στην πραγματοποίηση M&A deals. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι τα insurance instruments διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση, μειώνουν την πολυπλοκότητα ενός M&A deal και αντιμετωπίζουν το ρίσκο. Σημείωσε ότι μεγάλες εταιρείες χρησιμοποιούν τέτοια instruments, καθώς και ότι, σε κάποιο βαθμό, χρησιμοποιούνται πλέον σε κάθε M&A deal.
Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι «χρειαζόμαστε σημαντικές, ριζικές αλλαγές στη νομοθεσία για τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές για να δούμε περισσότερες συμφωνίες να αναδύονται στη διάρκεια της επόμενης δεκαετίας». Επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία χαρακτηρίζεται από έλλειψη μεγάλων επιχειρήσεων ικανών για δραστηριοποίηση στο εξωτερικό και πως για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου απαιτείται οργανική ανάπτυξη αλλά και δραστηριότητα M&A. Για ένα πετυχημένο M&A deal πρέπει να υπάρχουν κοινοί στόχοι από όλες τις πλευρές και βαθιά κατανόηση του πώς δουλεύει η αγορά. Η κοινή λογική θα λύσει τα όποια προβλήματα προκύψουν στη διαδικασία του due diligence, εξήγησε, τονίζοντας ότι η επιτυχία της συναλλαγής κρίνεται κατά κύριο λόγο από τα οικονομικά στοιχεία, καθώς είναι από τα μεγαλύτερα θέματα που απασχολούν όλες τις πλευρές που εμπλέκονται σε ένα deal.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών