Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

ΕΣΠΑ: 9 καθ’ οδόν επιδοτήσεις για επιχειρήσεις

ΕΣΠΑ: 9 καθ’ οδόν επιδοτήσεις για επιχειρήσεις
Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται ακόμη πέντε σημαντικές δράσεις επιδοτήσεων για επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021- 2027
Αναμένεται σύντομα νέα «έκτακτη» δράση του ΕΣΠΑ γενικής επιχειρηματικότητας προϋπολογισμού περίπου 350 εκατ. ευρώ, που θα χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια υφιστάμενων μικρομεσαίων επιχειρήσεων με έμφαση στην εξωστρέφεια και με ειδικό πριμ επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.
Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται στην προδημοσίευση του προγράμματος προς το τέλος του έτους και κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης των μέτρων για την στήριξη της επιχειρηματικότητας , γνωστοποιήθηκε ότι η δράση θα επιδοτεί επενδυτικά σχέδια σε ποσοστό 50%, ενώ για τις επιχειρήσεις που είναι προϊόν συγχώνευσης η επιδότηση θα φθάνει το 60%, ως ένα επιπλέον κίνητρο για την ενίσχυση των εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Μέχρι το τέλος του έτους προγραμματίζονται ακόμη πέντε σημαντικές δράσεις επιδοτήσεων για επιχειρήσεις και ερευνητικά κέντρα από το πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του ΕΣΠΑ 2021- 2027, ενώ τουλάχιστον άλλες τρεις προετοιμάζονται για να προκηρυχθούν μέσα τους πρώτους τρεις μήνες του 2025.

Σύμφωνα λοιπόν με τον τελευταίο σχεδιασμό αναμένονται εντός του τελευταίου 3μηνου του έτους οι ακόλουθες δράσεις:

i.Στήριξη της παραγωγής οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα με προϋπολογισμό 100 εκατ. ευρώ για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του κλάδου των οπτικοακουστικών έργων (παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και ταινιών κλπ).

ii.Σχέδια Προσαρμογής Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Δυναμικότητας 20-50 Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (EME) με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση με ποσά έως 130.000 ευρώ την κατάρτιση εργαζομένων.

iii.Ενίσχυση αυτοαπασχόλησης σε επιλεγμένες ομάδες-στόχους με προϋπολογισμό 40 εκατ. ευρώ για τη ενίσχυση νέων και υφιστάμενων πτυχιούχων επαγγελματιών και επιστημόνων.

Αναμένονται δύο ακόμη δράσεις που απευθύνονται -κατά βάση- σε ερευνητικούς οργανισμούς:

a)το πρόγραμμα «Στήριξη Δομών Μεταφοράς Τεχνολογίας 2021-2027» με προϋπολογισμό 25 εκατ. ευρώ που απευθύνεται σε ερευνητικούς φορείς με γραφεία μεταφοράς τεχνολογίας.

b)το πρόγραμμα «Συμμετοχή στις θεσμοθετημένες (institutionalized) ευρωπαϊκές συμπράξεις HPC & KDT» για τις επιχειρήσεις και τα ερευνητικά κέντρα με έργα που έχουν εγκριθεί στο «Horizon Europe 2021-2027» της ΕΕ.

Επίσης, πριν το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει και το πρόγραμμα «Διακρατικές συνεργασίες στην έρευνα και καινοτομία (Ελλάδα – Κύπρος)» με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Έρχονται στο πρώτο τρίμηνο του 2025
Από την HDB πρόκειται να ξεκινήσουν:

Το Ταμείο Πατεντών (Patent Fund) το οποίο θα υποστηρίζει καινοτόμες επιχειρήσεις για την ανάπτυξη και κατοχύρωση διεθνών πατεντών, αλλά και τη δημιουργία πρωτοτύπων βάσει αυτών των πατεντών, προϋπολογισμού 41,4 εκατ. Ευρώ.

To Ταμείο Μικροπιστώσεων για την παροχή δανείων μικρών ποσών προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες με ευνοϊκούς όρους με συνολικό προϋπολογισμό 60 εκατ. ευρώ.


Τέλος, μέσω της ΔΥΠΑ πρόκειται να ξεκινήσει η δράση «Κατάρτιση αυτοαπασχολουμένων σε ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες» με προϋπολογισμό 30 εκατ. ευρώ.
boxmind.JPG

boxmind
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης