Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Greek Real Estate Investment Forum 2024: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων

Greek Real Estate Investment Forum 2024: Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις στον κλάδο ακινήτων
Διοργανώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ
Σχετικά Άρθρα
Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερες άμεσες ξένες επενδύσεις και οι ελληνικές Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ) και Real Estate Investment Trust (REITs) είναι σε θέση να ικανοποιήσουν τα πιο φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια, αρκεί να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες παρεμβάσεις στο νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων στο Greek Real Estate Investment Forum 2024 #grei24, που διοργανώθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2024, από την ethosEVENTS σε συνεργασία με το οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το οικονομικό και επενδυτικό περιοδικό ΧΡΗΜΑ, με στόχο να φέρει πιο κοντά την διεθνή επενδυτική κοινότητα στο Ελληνικό Real Estate.

Από το βήμα του συνεδρίου, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ανέφερε:
«Τρία ποσοτικά στοιχεία καταδεικνύουν τον ρόλο των δημόσιων υποδομών: ανάπτυξη, θέσεις απασχόλησης και κοινωνική συνοχή. Η προστιθέμενη αξία του κλάδου ανέρχεται στα 3,9 δισ. Ευρώ, δηλαδή 14% παραπάνω από το 2022. Αν θέλουμε να έχουμε μια διαχρονική αποτύπωση η συνολική συμβολή στο ΑΕΠ υπερβαίνει τα 180 δισ ευρώ. Μελέτη του ΙΟΒΕ, σε όρους απασχόλησης, επιβεβαιώνει ότι η συνολική προσφορά της κατασκευαστικής αγοράς ανέρχεται στις 340.000 θέσεις απασχόλησης. Για κάθε ένα ευρώ που δαπανάται στον τομέα των κατασκευών, δημιουργείται ένα ευρώ για το ΑΕΠ της χώρας».
Ο ίδιος επεσήμανε:
«Έχουμε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και τρέχουν εμβληματικά οδικά έργα όπως: Άκτιο-Αμβρακία, Αυτοκινητόδρομος Ε65, Πατρών-Πύργου, Flyover, Μπράλος-Άμφισσα, και το πιο δύσκολο έργο, ο ΒΟΑΚ. Περαιτέρω επενδύουμε στον σιδηρόδρομο για τις εμπορευματικές διαδρομές και σε άλλα μεγάλα έργα υποδομών, όπως το μετρό Θεσσαλονίκης, η γραμμή 4 στην Αθήνα, το αεροδρόμιο στο Καστέλλι. Αυτή την στιγμή υλοποιούνται περισσότερα από 600 έργα, μικρότερης κλίμακας, αλλά υψηλής κοινωνικής ανταποδοτικότητας».

O Υπουργός Ανάπτυξης κ. Τάκης (Παναγιώτης) Θεοδωρικάκος, απέστειλε χαιρετισμό στο συνέδριο: «Ο τομέας του real estate είναι παραδοσιακά από τους πιο δυναμικούς κλάδους της οικονομίας μας. Πώς θα διασφαλίζουμε ότι οι αναπτυξιακές μας πρωτοβουλίες είναι βιώσιμες και προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο; Διαμορφώνουμε ένα νέο μοντέλο με την ψηφιακή και πράσινη μετάβαση. Οι προκλήσεις είναι πολύπλοκες και απαιτούν την συνεργασία όλων με διάλογο».

Από το βήμα του συνεδρίου ο κ. Δημήτριος Δημητρίου, Α’ Αντιπρόεδρος, ΕΒΕΑ μίλησε για την ανάπτυξη του real estate στην χώρα μας:
«Νέες κατασκευές υψηλού επιπέδου έχουν επιτρέψει σε ξένες εταιρείες να έλθουν στην Ελλάδα και να στεγαστούν εδώ, δημιουργώντας υπεραξία στην οικονομία. Η Ελλάδα δεν είχε μεγάλα brands, αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει μεγάλες εταιρείες. Η ανασφάλεια που κυριαρχεί για τον ΝΟΚ φέρνει προσχώματα. Projects με οικιστικά ακίνητα αντιμετωπίζουν προβλήματα, πρέπει να λυθεί το θέμα καθώς είναι παγωμένες πολλές επενδύσεις».

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, κυρία Βασιλική Λαζαράκου, μίλησε για το νέο θεσμικό πλαίσιο και τις εξελίξεις στον κλάδο.
Όπως τόνισε, οι εταιρείες ακίνητης περιουσίας μέσα σε ένα χρονικό διάστημα θα πρέπει να εισάγονται στο χρηματιστήριο, έως τα 5 χρόνια λειτουργίας. Δέκα Α.Ε.Ε.Α.Π. λειτουργούν ήδη. Η συνολική αξία επενδύσεων τους ξεπερνά τα 5,3 δισ. ευρώ και οι εισαγωγές στο Χ.Α. βοήθησαν στην ανάπτυξη της αγοράς. Όπως επεσήμανε:
«Μετά από πρωτοβουλία έχει κατατεθεί σχέδιο νόμου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου. Εμείς θέλουμε να προστατεύσουμε την εύρυθμη λειτουργία και το επενδυτικό κοινό, χωρίς να παρεμβαίνουμε σε πεδία που δεν είναι στην αρμοδιότητα μας».

Η κ. Άννα Αποστολίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος, BriQ Properties ΑΕΕΑΠ, είπε:
«Ένα ζήτημα που αντιμετωπίζουμε είναι πώς να διευρύνουμε τη διασπορά. Είμαστε 9 εισηγμένες έχουμε 3,1 δισ market cap, ενώ η διασπορά μας είναι μόλις 15%. Εμείς είμαστε στο 46% στη διασπορά, πρέπει να γίνει προσπάθεια να διευρυνθεί για να προσελκύσουμε και ξένους επενδυτές».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Κώστας Μαρκάζος, Διευθύνων Σύμβουλος, PREMIA ΑΕΕΑΠ, ανέφερε:
«Οι μετοχές ΑΕΕΑΠ είναι ένα πολυσύνθετο προϊόν, συνδυάζει αρκετά πράγματα, είναι ομόλογο είναι real estate και δίνουν μέρισμα».
Ωστόσο τόνισε ότι
«Το φορολογικό διεθνώς είναι συστατικό στοιχείο της ύπαρξής του. Εμείς τα μπερδεύουμε στην Ελλάδα, πεινασμένες κυβερνήσεις για φόρους μας έχουν… αλλάξει τα φώτα! Η δική μας φιλοσφία έχει να κάνει με τους ξένους επενδυτές. Είμαστε σε διαδικασία αύξησης κεφαλαίου, μπαίνει έως το τέλος του χρόνου ένας κολοσσός του real estate από τη Σκανδιναβία. Υπάρχει χώρος να αναπτυχθεί το επενδυτικό προϊόν στην Ελλάδα».

Κληθείσα να σχολιάσει σχετικά, η κ. Τερέζα Μεσσάρη, Γενική Διευθύντρια Οικονομικών και Εργασιών, Prodea Investments δήλωσε:
«Χρειαζόταν ένα σχέδιο νόμου για να μας λύσει τα προβλήματα. Χρειαζόμασταν θεσμικά έναν τρόπο που να μας επιτρέπει επενδύσεις και εκμετάλλευση σε ΑΠΕ. Ο νόμος είχε σημεία που μας δυσκόλευε και εμάς και τον επόπτη γιατί ήταν ένα παλαιό πλαίσιο. Το φορολογικό είναι το δεύτερο θέμα. Υπάρχει ένα ειδικό πλαίσιο παγκοσμίως για τις ΑΕΕΑΠ. Όταν ανεβαίνει το euribor αυξάνεται και η φορολόγησή σου. Είναι χειρότερο το καθεστώς που φορολογούμαστε συγκριτικά με μια ΑΕ. Αυτό πρέπει να αλλάξει προκειμένου να προσεγγίσουμε το retail αλλά και ξένους επενδυτές».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Δημήτρης Παπούλης, Διευθύνων Σύμβουλος Trade Estates ΑΕΕΑΠ, Πρόεδρος Επενδυτικής Επιτροπής τόνισε:
«Εμείς είδαμε τι κάνουν οι ώριμες αγορές. Παρατηρήσαμε ότι εστιάζουν προς μια εξειδίκευση, άλλοι στρέφονται στο ξενοδοχειακό, άλλοι στα logistics, άλλοι ιδιαίτερα στις ΗΠΑ ασχολούνται με gas stations, με κεραίες κλπ. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον επενδυτή να έχει ένας εύρος επιλογών όσον αφορά την επενδυτική του στρατηγική. Στόχος μας είναι ο όμιλος Fourlis να διαθέσει το 14% και να διευρύνει το free float τη εταιρείας. Έχουμε σημαντικές συναντήσεις με επενδυτές του εξωτερικού».

Ο κ. Γιάννης Δεληκανάκης, Founding Partner, Southrock Asset Management αναλύοντας πώς βλέπουν οι διεθνείς επενδυτές το ελληνικό Real Estate και την εγχώρια οικονομία, τόνισε ότι
«είναι σημαντική η γεωπολιτική θέση και κομβικός ο τουρισμός της χώρας. Το βασικό ρίσκο είναι η απόδοση για την ευθύνη που παίρνει ο επενδυτής και στην Ελλάδα ακούει στο όνομα καθυστέρηση (π.χ. οικοδομική άδεια, δικαστική απόφαση). Πρέπει να υπάρχει ένα βασικό κανονιστικό πλαίσιο ώστε να υπάρχει η βάση και αυτή να βελτιώνεται. Η Ελλάδα πέρασε μία περίοδο δύσκολη και βρισκόμαστε σε μία ανοδική πορεία, έχοντας την τύχη να προσελκύσουμε ξένους επενδυτές όπως η Blackrock. Η πρόκληση είναι πώς θα τους διατηρήσουμε παρόντες στην χώρα μας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης