Τελευταία Νέα
Δελτία Τύπου

Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, τα στεγαστικά δάνεια μειώνονται

Οι τιμές των ακινήτων αυξάνονται, τα στεγαστικά δάνεια μειώνονται
Από αριστερά: Νίκος Ρουσάνογλου, Δημοσιογράφος, Καθημερινή, Δημήτρης Μελαχροινός, Co- Founder & CEO του Spitogatos Group, Παντελής Μαραβέας, Ass. General Manager, Retail Segments, Bank Analytics & Lending Products της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, Κυριάκος Καμπούρης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του IMS-FC, Ιωάννης Παλόγλου, Εμπορικός Διευθυντής της Tiresias
Την ανοδική τους πορεία συνεχίζουν οι τιμές των οικιστικών ακινήτων, με το ποσοστό όμως όσων επιλέγουν να προβούν σε κάποια αγορά μέσω στεγαστικού δανείου να βαίνει μειούμενο.
Αυτό επισημάνθηκε στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, που πραγματοποιείται σήμερα 21 και αύριο 22 Οκτωβρίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Όπως τόνισε, ο κ. Δημήτρης Μελαχροινός, Co- Founder & CEO του Spitogatos Group, η αγορά συνεχίζει να ανεβαίνει. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, το τρίτο τρίμηνο του έτους η αύξηση αγγίζει το 7%. Είναι ζήτημα προσφοράς και ζήτησης, από την στιγμή που υπάρχει αυξημένη ζήτηση, ανεβαίνουν οι τιμές» υπογράμμισε ο κ. Μελαχροινός, στη συζήτηση που συντόνισε ο δημοσιογράφος της Καθημερινής, κ. Νίκος Ρουσάνογλου.
Όπως τόνισε, οι τάσεις του Spitogatos δεν δείχνουν ότι θα σταθεροποιηθούν οι τιμές το επόμενο διάστημα, προσθέτοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι μέσα από την πλατφόρμα να ενημερώσει τον επισκέπτη για την δυνατότητα ενσωμάτωσης του δανείου και να τον κατευθύνει στοχευμένα.

Ο κ. Κυριάκος Καμπούρης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του IMS-FC, σημείωσε ότι η αγορά πρώτης κατοικίας σχετίζεται με τα ίδια κεφάλαια που μπορεί να διαθέσει κάποιος και τη δόση, που μπορεί να καλύψει. «Αυτά είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια. Φυσικά η τιμή εξαρτάται από την περιοχή, την παλαιότητα του ακινήτου» είπε ο κ. Καμπούρης, εξηγώντας πως οι τιμές των ενοικίων δεν έχουν αυξηθεί όσο οι τιμές πώλησης. Υπογράμμισε, επίσης, ότι φθίνει η τάση για νέα δάνεια, καθώς από τα 6,5 δισ. ευρώ πέρυσι, φέτος οι αιτήσεις δεν ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, ενώ υποστήριξε πως υπάρχουν τρόποι για να αποφευχθεί νέα γενιά «κόκκινων» δανείων.

Ο κ. Παντελής Μαραβέας, Ass. General Manager, Retail Segments, Bank Analytics & Lending Products της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, ανέφερε ότι αποτελούν μειοψηφία οι αγοραπωλησίες με χρήση δανεισμού. «Οι τράπεζες έχουν τη ρευστότητα, έχουν την πρόθεση να δώσουν στεγαστικά δάνεια. Οκτώ στις δέκα αιτήσεις εγκρίνονται, άρα πελάτες αξιόχρεοι μπορούν να πάρουν δάνειο», σημείωσε ο κ. Μαραβέας.
Τόνισε ότι παρά τα σταθερά επιτόκια και τα υψηλά ποσοστά χρηματοδότησης, που μπορούν να φθάσουν έως και το 90%, το ποσοστό δανειοδότησης παραμένει χαμηλό. «Πρέπει να δούμε τι πιστεύουν οι υποψήφιοι αγοραστές, αρκετοί νομίζουν ότι δεν μπορούν να πάρουν δάνειο» δήλωσε ο κ. Μαραβέας. Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για να πάρει κάποιος δάνειο, εξήγησε ότι πρέπει να έχει σταθερή εργασία, το δηλωθέν εισόδημα να μπορεί να καλύψει τόσο τις ανάγκες της οικογένειάς τους, όσο και τις δόσεις του δανείου, προσθέτοντας πως η δόση πρέπει να κυμαίνεται στο 40-50% των συνολικών εισοδημάτων.

Από την πλευρά του ο κ. Ιωάννης Παλόγλου, Εμπορικός Διευθυντής της Tiresias, αναφέρθηκε στο πολύ μεγάλο έργο της εταιρείας. «Ουσιαστικά αποτελεί ένα σύγχρονο γραφείο πίστης, που διασφαλίζει τη φερεγγυότητα μιας συναλλαγής και βοηθά στις χρηματοδοτήσεις, προστατεύοντας παράλληλα τον ιδιώτη από την υπερχρέωση» υπογράμμισε ο κ. Παλόγλου.
Εξήγησε, ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να επικοινωνήσουν με την Tiresias και να ενημερωθούν για όλες τις πληροφορίες που τις αφορούν, να γνωρίζουν το προφίλ τους πριν πάνε να ζητήσουν χρηματοδότηση. Μέσα από την πλατφόρμα, που έχει δημιουργήσει η Tiresias, οι μεσίτες μπορούν να αντλούν τα δεδομένα για πτωχεύσεις, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς. «Η Tiresias συλλέγει και διαθέτει πληροφορίες προς όλους, μειώνει την ασυμμετρία πληροφόρησης μεταξύ δανειστή και δανεισθέντα και παρέχει με διαφάνεια όλη την πληροφόρηση για το επόμενο βήμα» συμπλήρωσε ο κ. Παλόγλου.

Έρευνα του Spitogatos

Στη συνέχεια, ο Co- Founder & CEO του Spitogatos Group, κ. Μελαχροινός παρουσίασε μία έρευνα για την ελληνική αγορά ακινήτων, με βασικό συμπέρασμα την αύξηση των τιμών. Μέσα από την μελέτη, μπορεί κάποιος να αναζητήσει τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο, να λάβει πληροφορία ανάλογα με την περιοχή, να ενημερωθεί για τον κύκλο ζωής των περιουσιακών στοιχείων, αλλά και να δει τις τάσεις ανά περιοχή, την χώρα προέλευσης των επενδυτών και τις πιο δημοφιλείς περιοχές στην Ελλάδα.
Στη δική του τοποθέτηση ο κ. Luke Brucato, Chief Strategy Officer, Immobiliare.it Insights, μίλησε για τη συνεργασία με τη Spitogatos και τα πολλά κοινά σημεία των δύο εταιρειών, τονίζοντας ότι η τεχνολογία μπορεί να προστατεύσει και να ενισχύσει την αξία των ακινήτων. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που παρουσιάζει στην Ιταλία η διαδικασία των πλειστηριασμών, επηρεάζοντας την αξία των ακινήτων.
«Το ίδιο συμβαίνει και στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει να αγοράσει κάτι χωρίς να το έχει δει, οι φωτογραφίες σε πολλές περιπτώσεις δεν είναι οι κατάλληλες» είπε ο κ. Brucato. Επεσήμανε ότι η εταιρεία προσπάθησε να δώσει οντότητα σε όλα αυτά τα ακίνητα, να βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να καταλάβουν περί τίνος επρόκειτο, να έχουν συνολικές πληροφορίες και να αποφεύγουν επικαλύψεις.
«Πολλά περιουσιακά στοιχεία δημοσιεύονται πολλαπλά. Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε αυτές τις περιπτώσεις. Μόλις το κάναμε, είδαμε μία αύξηση στην αξία των πλειστηριασμών κατά 5-15%. Είναι όλα πιο ξεκάθαρα, οπότε και η τιμή είναι πιο αντικειμενική» συμπλήρωσε.

Αλλάζει το προφίλ των ανθρώπων που ψάχνουν σπίτι

«Το προφίλ των ανθρώπων που ψάχνει σπίτι αλλάζει» τόνισε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη σε συζήτηση με τον CEO της Dimand, Δημήτρη Ανδριόπουλο στο πλαίσιο της 25ης Prodexpo, του μακροβιότερου συνεδρίου στον τομέα του real estate στην Ελλάδα που διεξάγεται στις 21 και 22 Οκτωβρίου 2024, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
«Είναι αρκετά τα άδεια σπίτια που δεν χρησιμοποιούνται. Σε καθαρούς όρους αγοράς το ζήτημα της κοινωνικής στέγης είναι και λίγο περιθωριακό», ανέφερε χαρακτηριστικά η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία φέρνοντας σαν παράδειγμα την αλλαγή του προφίλ όσων ψάχνουν σπίτια, είπε σχετικά με τη φοιτητική στέγη πως «παρόλο που έχει δοθεί αυξημένη επιχορήγηση, δεν θέλουν να συγκατοικήσουν πάρα πολύ τα παιδιά. Στα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα, την Κομοτηνή, υπάρχει η τάση να βρουν σπίτια μόνα τους».
Σε ό,τι αφορά την πολιτική της κυβέρνησης για την κοινωνική στέγη ανέφερε πως «δεν ήταν μόνο το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Έχει ξεκινήσει η εφαρμογή στεγαστικής πολιτικής με κοινωνικό πρόσημο, για να δουλευτεί και το κομμάτι της προσφοράς, το οποίο στοχεύει με την φοροαπαλλαγή στο άνοιγμα κενών διαμερισμάτων. Αυτή ήταν η στόχευση. Αλλά και σε προγράμματα ανακαίνισης είτε ενεργειακής αναβάθμισης, άρα αξιοποίηση του αποθέματος».
Η υπουργός ξεκαθάρισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν έχει την παραμικρή διάθεση να επιστρέψει σε συνταγές του παρελθόντος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως: «Δεν θα φτάσουμε ποτέ ξανά σαν κράτος να χτίσουμε εργατικές κατοικίες. Δεν κρίνεται ως επιτυχημένο στην ολότητά του αυτό το εγχείρημα. Αξιοποίηση του υπάρχοντος αποθέματος από τις ιδιωτικές κατοικίες. Πολύ καλή και γρήγορη εκπόνηση των σχεδίων και βέβαια απόλυτο σεβασμό στις νέες καταστάσεις».
Παράλληλα, η Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε και σε ένα «νέο είδος διαμερίσματος». Συγκεκριμένα, τόνισε πως «έχουμε μια πρόσκληση για διαμερίσματα ημιαυτόνομης διαβίωσης για να βγαίνουν τα παιδιά που είναι στα ιδρύματα. Δεν θα καλύψει το ενδιαφέρον της αγοράς. Το να ανακαινίσεις ένα διαμέρισμα που θα επιτρέψει σε τέσσερα παιδιά να μείνουν με ψυχολόγο, λειτουργό, βοηθά σε μια πιο ανθρώπινη κοινωνία».
Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας προανήγγειλε και τη δεύτερη φάση παρεμβάσεων της στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης. «Ξεκινούν τα επιδοτούμενα δάνεια και για «νέους» μέχρι 50 ετών. Αυτό θα μας δώσει μια νέα σειρά έξυπνων λύσεων και μια ανακατεύθυνση. Να πάμε στην προσιτή κατοικία, να δούμε και τις γειτονιές. Οι πολιτικές που είπαμε δεν θα μπορούσαν να γίνουν χωρίς τη στήριξη του υπουργείου Οικονομικών, του Ταμείου Ανάκαμψης και των επιτελικών δομών μας που τρέχουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Αν δεν υπήρχαν αυτοί δεν θα μπορούσα να σας πω ότι πετύχαμε 2-3 πράγματα».

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, σημείωσε πως μια σημαντική κίνηση για το «ξεκλείδωμα» των αποθεμάτων κτιρίων θα ήταν η σύνδεση με αποκομμένες περιοχές της Αθήνας. «Υπάρχουν ολόκληρες γειτονιές και περιοχές, που είναι αποκομμένες από τη λειτουργία της πόλης. Πιστεύουμε ότι αν ενταχθούν οι γειτονιές όπως Άγιοι Ανάργυροι, Μενίδι, Ζεφύρι, Θρακομακεδόνες, αν με κάποια μέσα σταθερής τροχιάς αποκτήσουν εγγύτητα με την πόλη, εκεί μπορεί να βρει κανείς μεγάλο στοκ».
Παράλληλα, κάλεσε το υπουργείο και την κυβέρνηση σε διάλογο λέγοντας πως «πρέπει να φωνάξετε την αγορά, να την ακούσετε, να φιλτράρετε και να καταλήξετε στο πρότζεκτ της κοινωνικής αντιπαροχής και να πετύχουμε. Το πρόβλημα που προσπαθούμε να λύσουμε και κυρίως η κυβέρνηση είναι σε δύσκολη χρονική στιγμή για την αγορά. Το 2013 που δεν κινείτο τίποτα, μιλούσαν για 160.000 άδεια διαμερίσματα».
Ακόμα μιλώντας για το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος, τόνισε: «Υπάρχει τεράστιο ζήτημα προσωπικού όλων των επιπέδων και όλων των ειδικοτήτων. Με την εξομάλυνση της οικονομίας και την ανάπτυξη, έχουν διορθωθεί οι τιμές στα επίπεδα του 2008. Οι τιμές ανεβαίνουν επί 6 χρόνια για να φτάσουν το -70% που είχε συμβεί. Είναι δύσκολο να κατευθυνθούν πόροι στην κοινωνική κατοικία από το να κάνουν ένα πολυτελές ακίνητο. Σ' αυτό πρέπει να παρέμβει η κυβέρνηση και να συνεργαστεί με τους ιδιώτες για το modus vivendi. Η Γλυφάδα πουλάει 12.000 το μέτρο, πώς να ασχοληθεί κάποιος να φτιάξει στα Λιόσια για να το πουλάει 2.500 ευρώ το μέτρο; Οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν μια συμφωνία, συμφωνία ότι κάθε εταιρεία, σε κάθε project θα πρέπει να κατευθύνει ένα κομμάτι της επένδυσης και σ' αυτό».

unnamed_1_24.jpg
Δημήτρης Ανδριόπουλος, CEO της Dimand, Σοφία Ζαχαράκη, Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης