Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kostin (VTB Bank): Η Ρωσία ενδέχεται να στραφεί στο κινεζικό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών, αντί του SWIFT

Kostin (VTB Bank): Η Ρωσία ενδέχεται να στραφεί στο κινεζικό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών, αντί του SWIFT
«Εχθρική κίνηση ένας αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT»
Η Ρωσία ενδέχεται σύντομα να αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών, σε αντικατάσταση του διεθνούς τραπεζικού συστήματος SWIFT, σχολίασε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, ο διοικητής της ρωσικής τράπεζας VTB Bank, Andrey Kostin.
«Όχι άμεσα, αλλά στο προσεχές μέλλον», απάντησε ειδικότερα ο Kostin σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, για το αν η Ρωσία θα αρχίσει να χρησιμοποιεί το CIPS, το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών της Κίνας, αν αντιμετωπίσει προβλήματα με το SWIFT.
Δεδομένη θεωρεί, πάντως, την διμερή συνεργασία των δύο χωρών για την ανάπτυξη νέων εναλλακτικών συστημάτων, καθώς όπως είπε το διεθνές οικονομικό σύστημα έχει αρχίσει να απειλεί την ασφάλεια της Ρωσίας.
Ωστόσο, δεν θεωρεί ότι ενδέχεται αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT και τη διεθνή οικονομία, καθώς μια τέτοια κίνηση θα ήταν «μη φιλική ή και εχθρική εναντίον της Ρωσίας».
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Δύσης είχαν εξετάσει το ενδεχόμενο αποκλεισμού των ρωσικών τραπεζών από το σύστημα SWIFT, στα πλαίσια των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την ουκρανική κρίση.
Η Ρωσία είχε αρχίσει τότε να εξετάζει εναλλακτικά συστήματα και να προετοιμάζεται για ενδεχόμενο αποκλεισμό της.
Τέλος, σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε ότι σκέφτεται το ενδεχόμενο ενός διεθνούς διατραπεζικού συστήματος σε γουάν, το οποίο ενδέχεται να τεθεί σε λειτουργία το φθινόπωρο του 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης