Τα υπό μόχλευση δάνεια είναι χρέη χαμηλής διαβάθμισης που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη στήριξη ή την αναχρηματοδότηση ιδιωτικών εξαγορών εταιρειών
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, οι υπεύθυνοι χάραξης έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη δράσης από τις τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τους ελέγχους κινδύνου στην αγορά, τους οποίους φοβούνται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα αποπληρωμής εάν αυξηθούν τα επιτόκια.
Εάν οι πρακτικές ορισμένων τραπεζών δεν αλλάξουν, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ «δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόσθετα κεφαλαίου» μέσω της ετήσιας διαδικασίας εποπτείας και αξιολόγησης, δήλωσε πηγή των Financial Times.
Που εντοπίζεται το πρόβλημα
Τα υπό μόχλευση δάνεια είναι χρέη χαμηλής διαβάθμισης που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη στήριξη ή την αναχρηματοδότηση ιδιωτικών εξαγορών εταιρειών.
Οι τράπεζες διατηρούν ελάχιστο κίνδυνο στους δικούς τους ισολογισμούς και πωλούν σχεδόν όλα τα δάνεια σε άλλους επενδυτές.
Ο έντονος ανταγωνισμός έχει οδηγήσει σε εξαιρετικά χαμηλή τιμολόγηση, μια χαλάρωση των προτύπων αναδοχής και την αύξηση της μόχλευσης στα δάνεια εξαγοράς ιδιωτικών μετοχών.
Όμως, η χρήση δομών «contract-lite» - που αφαιρούν πολλές από τις συνήθεις προστασίες για τους επενδυτές - έχει αυξηθεί.
Οι ενέργειες της ΕΚΤ
Ως απάντηση σε αυτήν την πρακτική, η ΕΚΤ σχεδιάζει συχνότερες «επιτόπιες» επισκέψεις - που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας - για να αξιολογήσει τις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνων των τραπεζών σε πρόσφατες και τρέχουσες συμφωνίες και να προσαρμόσει αναλόγως τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τους.
«Όταν οι τράπεζες διατρέχουν κινδύνους δανεισμού με μόχλευση που δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς με κατάλληλες πρακτικές διαχείρισης κινδύνων, η τραπεζική εποπτεία της ΕΚΤ εξετάζει ενέργειες και μέτρα, συμπεριλαμβανομένων ποιοτικών ή ποσοτικών απαιτήσεων καθώς και πρόσθετων κεφαλαίων», ανέφερε η ΕΚΤ σε δήλωση.
Το περασμένο καλοκαίρι, η Deutsche Bank έλαβε αίτημα αναστολής μέρους της χρηματοδοτικής δραστηριότητάς της λόγω των ελλείψεων στους ελέγχους κινδύνων, αλλά αρνήθηκε, ανέφεραν οι Financial Times.
Αλλαγές στις πρακτικές των τραπεζών
Οι τράπεζες έχουν γίνει πιο επιθετικές στην επενδυτική τραπεζική καθώς το εισόδημα από παραδοσιακές δραστηριότητες λιανικής και εμπορικού δανεισμού έχει μειωθεί λόγω των αρνητικών επιτοκίων.
Πιο πρόσφατα, έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσουν μια αύξηση στις απώλειες λόγω δανείων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού.
Οι ανησυχίες των εποπτικών αρχών προκλήθηκαν από την αλλαγή της δυναμικής της αγοράς.
Οι δείκτες υποδηλώνουν ότι ο πληθωρισμός αυξάνεται και όταν τα επιτόκια σε όλο τον κόσμο αρχίσουν να αυξάνονται, οι αποπληρωμές σε μερικές από τις πιο επιθετικές συμφωνίες θα μπορούσαν να γίνουν δύσκολες.
Πολλές τράπεζες τιμολογούν δάνεια με την παραδοχή ότι τα αρνητικά επιτόκια θα διατηρηθούν για μια δεκαετία ή περισσότερο.
Σχετικά με τα επίπεδα μόχλευσης
Το 2017, η ΕΚΤ εισήγαγε κατευθυντήριες γραμμές που ορίζουν τα «υψηλά επίπεδα μόχλευσης» ως συμφωνίες όπου το συνολικό χρέος - συμπεριλαμβανομένων των μη εκταμιευμένων πιστωτικών ορίων - υπερβαίνει τις έξι φορές κέρδη πριν από τόκους, φόρους και αποσβέσεις
Η ρυθμιστική αρχή είπε ότι τέτοιες συναλλαγές και δομές βάσει συμβάσεων «πρέπει να παραμείνουν επιλεκτικές και θα πρέπει να αιτιολογούνται δεόντως», διότι η πολύ υψηλή μόχλευση για τις περισσότερες βιομηχανίες «εγείρει ανησυχίες».
Παρά τις οδηγίες αυτές, η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι έως το 2018 περισσότερα από τα μισά νέα δάνεια από μεγάλες τράπεζες της ευρωζώνης ήταν ήδη πάνω από αυτό το όριο.
Η περίπτωση της Deutsche Bank
Η Deutsche Bank συγκαταλέγεται μεταξύ των τραπεζών που έχει επικοινωνήσει η ΕΚΤ.
Παρά το γεγονός ότι έλαβε επιστολή από τη ρυθμιστική αρχή που χαρακτήρισε το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνων για συναλλαγές με υψηλή μόχλευση «ημιτελή», η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αρνήθηκε να αναστείλει τμήματα της επιχείρησης και είπε ότι δεν ήταν πρακτικό να ακολουθήσει το αίτημα.
Δεν ήταν απαραίτητο να το πράξει επειδή η καθοδήγηση δεν ήταν δεσμευτική.
Όπως ισχύει και για πολλές άλλες μεγάλες τράπεζες, όπως η BNP Paribas, η χρηματοδοτική μόχλευση είναι μια έντονη και επικερδή επιχείρηση για τα επενδυτικά τμήματα.
Για την Deutsche Bank δημιούργησε έσοδα 1,2 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους εννέα μήνες του 2020, αύξηση 43% από το 2019.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών