Πανδημία σημαίνει για όλους κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και μάλιστα χωρίς διακοπή.
Εδώ και ένα χρόνο οι κυβερνήσεις διαδραματίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο: Στην προμήθεια υγειονομικού υλικού, στις αγορές μασκών και εμβολίων, στην ψήφιση πακέτων στήριξης της οικονομίας και μοιράσματος κονδυλίων.
«Δυστυχώς η πανδημία δεν είναι καλή εποχή για διεφθαρμένες κυβερνήσεις» διαπιστώνει ο Daniel Ericsson, επικεφαλής της Διεθνούς Διαφάνειας.
Κάθε χρόνο η Μη Κυβερνητική Οργάνωση δημοσιεύει τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς CPI.
Φέτος οι εμπειρογνώμονες σε αυτόν τον τομέα επικέντρωσαν την προσοχή τους στη σχέση ανάμεσα στη διαφθορά και την υγειονομική κρίση.
Και όπως διαπιστώνει ο Ericsson υπάρχει σύνδεση της πανδημικής κρίσης με το επίπεδο διαφθοράς.
Θετική επίδραση των μεταρρυθμίσεων
Αλλά πρώτα η καλή είδηση.
Η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, ανήκει στην έκθεση της οργάνωση στα θετικά παραδείγματα κρατών που βελτίωσαν σταδιακά τη θέση τους.
Σε μια σκάλα μέτρησης από το μηδέν, που σημαίνει ότι μια χώρα θεωρείται απολύτως διεφθαρμένη, και εκατό, που θεωρείται απολύτως «καθαρή», η Ελλάδα από το 2012 έχει βελτιώσει τη θέση της και σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς του 2020 συγκεντρώνει 50 μονάδες.
Ένας από τους λόγους, όπως αναφέρεται στην έκθεση, είναι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν για να εξισορροπήσουν τα μέτρα λιτότητας.
«Έχουμε διαπιστώσει στο πέρασμα πολλών χρόνων που καταρτίζουμε το Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς ότι ορισμένες χώρες έκαναν προόδους, όπως η Ελλάδα, η Μυανμάρ, ο Ισημερινός» επισημαίνει ο Ericsson.
«Αλλά την ίδια ώρα έχουμε περιπτώσεις που πάνε προς την αντίθεtη κατεύθυνση, όπως ο Λίβανος, το Μαλάουι και η Βοσνία Ερζεγοβίνη.
Όσο πιο δημοκρατική είναι μια κοινωνία, τόσο πιο ικανή είναι να πατάσσει τη διαφθορά.
Διαπιστώνουμε επίσης ότι ορισμένες χώρες υπονομεύουν την ελευθερία γνώμης, δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό βλάπτει επίσης την ικανότητα πάταξης της διαφθοράς».
«Η διαφθορά σκοτώνει»
Σε σχέση τώρα με την πανδημία ο Daniel Ericsson βλέπει μεγάλα περιθώρια διαφθοράς, κυρίως σε χώρες της Ασίας και την Αφρικής.
«Στα αυταρχικά καθεστώτα παρατηρείται ότι η διαδικασία προμηθειών ιατρικών εξαρτημάτων και μασκών δεν γίνεται με τη δέουσα διαφάνεια. Αυτό κάνει αυτήν τη διαδικασία πολύ ελκυστική σε όσους θέλουν να βάλουν χρήματα στη τσέπη τους, για να πλουτίσουν σε βάρος των λαών, και όχι να επενδύσουν στη δημόσια υγεία. Υπό αυτήν την έννοια μπορούμε να πούμε ότι η διαφθορά σκοτώνει».
Γενικά η δυτική Ευρώπη με 66 πόντους κατά μέσον όρο κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις σε επίπεδο περιφερειών.
Από το 2004 και κάθε χρόνο η Διεθνής Διαφάνεια δημοσιεύει τον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς για να κάνει εμφανή το βαθμό σαπίλας, κακοδιαχείρισης και νεποτισμού που επικρατεί παγκοσμίως. Σε εκατό χώρες διατηρεί γραφεία.
www.bankingnews.gr
Διεθνής Διαφάνεια: Παράδειγμα διαφάνειας η Ελλάδα, θετική η επίδραση των μεταρρυθμίσεων
Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν θετικό αντίκτυπο στον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς - Για τις διεφθαρμένες χώρες η πανδημία είναι χρυσή ευκαιρία για διασπάθιση δημόσιου χρήματος
Σχόλια αναγνωστών