Την Άνοιξη η Κομισιόν θα εκδώσει οδηγίες για την επιστροφή των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την κατάρτιση των προϋπολογισμών της ΕΕ
Προκαταρτικές συνομιλίες πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Eurogroup τη Δευτέρα 15 Φεβρυαρίου σχετικά με το πότε και πώς η αναμενόμενη άνοδος της οικονομικής δραστηριότητας και η άρση των lockdowns θα πρέπει να επηρεάσουν το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων με τα οποία οι κυβερνήσεις ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα εξαιτίας της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Οι προκαταρκτικές συνομιλίες βασίζονται σε προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες οι οικονομίες των 19 χωρών της Ευρωζώνης θα ανακάμψουν βραδύτερα φέτος από τις αρχικές προβλέψεις, εξαιτίας των νέων μέτρων που επέβαλε το δύτερο κύμα της πανδημίας.
Ο συνδυασμός
«Το ζήτημα είναι πώς συνδυάζεται καλύτερα η δέσμευση για βραχυπρόθεσμη υποστήριξη της οικονομίας με μια αξιόπιστη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική», σύμφωνα με δήλωση ανώτερου αξιωματούχου της ζώνης του ευρώ την οποία επικαλείται το δημοσίευμα.
Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης έχουν διαθέσει τρισεκατομμύρια ευρώ σε οικονομίες από την έναρξη της πανδημίας τον Φεβρουάριο του 2020 σε διάφορα μέτρα για τη στήριξη της εταιρικής ρευστότητας, τα moratoria στα δάνεια, τις φοροαπαλλαγές και τις αναστολές εργασίας.
Εξειδίκευση μέτρων
«Τώρα τα μέτρα δεν εισάγουν διακρίσεις (σ.σ. μεταξύ των τομέων της οικονομίας).
Καθώς όλο και περισσότεροι τομείς θα πλησιάζουν στην εξομάλυνση της δραστηριότητάς τους, θα να απομακρύνουμε σταδιακά τα μετρα στηριξης των επιχειρήσεων.
Διαφορετικοί τομείς θα αναπτύξουν διαφορετική δυναμική ανάκαμψης », σημείωσε.
Η στάθμιση
«Θα πρέπει να υπάρξει μια πολύ πιο προσαρμοσμένη, προσεκτική επιλογή στο μέλλον - αυτό είναι ένα από τα βασικά θέματα στις συζητήσεις: πώς να σταθμίσουμε τη μετάβαση από τα γενικά μέτρα στα πιο στοχευμάνα μέτρα», δήλωσε ο αξιωματούχος.
Η βασική πρόκληση θα είναι να αποφευχθεί η απόσυρση της στήριξης σε εταιρείες που είναι βιώσιμες, αλλά και η απώλεια επιχειρήσεων οι οποίες επλήγησαν από την πανδημία και εξαρτώνται από τη κρατική στήριξη.
Παράλληλα οι αποτυχημένες και μη βιώσιμες εταιρείες, που θα είχαν καταρρεύσει ούτως ή άλλως δεν θα πρέπει να στηριχθούν.
Η Κομισιόν αναμένεται να εκδώσει οδηγίες «την Άνοιξη» για το πότε θα υπάρξει η επιστροφή στους κανόνες του συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατά την κατάρτιση των προϋπολογισμών.
Τα κριτήρια
Το να αποφασίσουμε ποιες εταιρείες είναι πρέπει να στηριχθούν για να να επιβιώσουν και ποιες θα πρέπει να αφεθούν να πτωχεύσουν θα είναι ένα δύσκολο έργο, πιθανότατα επιτυγχάνεται καλύτερα με τη βοήθεια ιδιωτών επενδυτών, οι οποίοι έχουν καλύτερα εργαλεία για να το καθορίσουν σε σχέση με τις κυβερνήσεις, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.
«Ένας από τους κινδύνους είναι ότι η πολιτική δυναμική ωθεί στη συναίνεση στο ότι δεν πρέπει να αποσύρουμε την υποστήριξη πολύ νωρίς λόγω των κινδύνων που αυτό θα δημιουργούσε», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος ευρώ.
«Ενώ αυτό είναι αλήθεια, οι άνθρωποι ξεχνούν ότι είναι εξίσου επικίνδυνη η στήριξη εταιρειών επί μακρόν χωρίς να έχουν πιθανότητες επιβίωσης»
Πτωχευτικό δίκαιο
Οι υπουργοί θα επανέλθουν λοιπόν στη συζήτηση τον Απρίλιο για την αναθεώρηση του πτωχευτικού δικαίου στις χώρες τους και να διασφαλίσουν ότι οι μη βιώσιμες εταιρείες μπορούν να οδηγηθούν σύντομα στην πτώχευση, ώστε να μην επιβραδύνουν την ανάκαμψη.
«Το πιο σημαντικό ζήτημα θα ήταν να υπάρχει ένα σχετικό πλαίσιο που να εγγυάται ότι, σε περίπτωση αφερεγγυότητας, τα περιουσιακά στοιχεία (σ.σ. του νομικού προσώπου που πτωχευσε) επιστρέφουν γρήγορα στην οικονομία και τίθενται σε παραγωγική χρήση», δήλωσε ο δεύτερος αξιωματούχος.
«Η ίδια η αφερεγγυότητα δεν έχει ιδιαίτερη σημασία στο γενικό οικονομικό αποτέλεσμα, γιατί συνήθως τα περιουσιακά στοιχεία δεν καταστρέφονται.
Ωστόσο, εάν αυτή η διαδικασία δεν λειτουργεί όπως πρέπει, καταλήγει στο να επιβραδύνει την ανάκαμψη », δήλωσε ο αξιωματούχος.
Τραπεζική ένωση
Ο καλύτερη εναρμόνιση του πτωχευτικού δικαίου στη ζώνη του ευρώ θα βοηθήσει επίσης να προσεγγίσει αυτό που η ΕΕ αποκαλεί ένωση των κεφαλαιαγορών - διευκολύνοντας τις εταιρείες να ανλούν κεφάλαια μέσω τίτλων που θα εκδίδουν σε ολόκληρη την ΕΕ αντί να βασίζονται κυρίως σε τραπεζικά δάνεια στη χώρα όπου εδρεύουν όπως τώρα.
Μια τέτοια ένωση κεφαλαιαγορών, σε συνδυασμό με ένα σύστημα εγγύησης τραπεζικών καταθέσεων σε ολόκληρη την ΕΕ που θα ολοκλήρωσε την τραπεζική ένωση, θα αναβάθμιζε τον ρόλο του ευρώ διεθνώς, δίνοντας στις χώρες της ζώνης του ευρώ ένα από τα προνόμια που απολαμβάνει τώρα μόνο το δολάριο, σύμφωνα με τις δηλώσεις των αξιωματουχων τις οποίες επικαλείται το Reuters.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών