Η ΕΕ θα πρέπει να αποδυθεί σε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις τεχνολογικές εξελίξεις επισημαίνει έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας BCG καθώς παρουσιάζει υστέρηση ακόμη και στη δημοπράτηση του φάσματος των συχνοτήτων
Η Ευρώπη αναγκαστικά θα δαπανήσει 300 δισεκατομμύρια ευρώ στις τηλεπικοινωνιακές της υποδομές έως το 2025, εφόσον επιθυμεί να αναπτύξει εξαιρετικά γρήγορα δίκτυα 5G και τια 27 κράτη – μέλη προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής εκμεταλλευόμενη τις εξελίξεις στην ψηφιακή τεχνολογία, σύμφωνα με έκθεση της συμβουλευτικής εταιρείας BCG η οποία δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Μαρτίου, τα στοιχεία της οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.
Ψηφιακό μετασχηματισμός
Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τις ελπίδες της στο 5G για να υπερβεί μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού την οικονομική ύφεση που προκάλεσε η πανδημίας και να αποκτήσει την πρωτοκαθεδρία στις συσκευές που είναι συνδεδεμένες στο Διαδίκτυο.
Δομή αγοράς
Ωστόσο, οι τηλεπικοινωνιακοί φορείς της ΕΕ δίσταζαν να επενδύσουν σε δίκτυα 5G, τα οποία θα μπορούσαν να υποστηρίξουν «έξυπνα» εργοστάσια και τα αυτό κινούμενα οχήματα, λόγω της της τεράστιας επένδυσης που θα χρειαστεί να πραγματοποιήσουν, ενώ τα σχέδια για συγχωνεύσεις και συνεργίες για την κάλυψη του κόστους περεμποδίζονται από τους αντιμονοπωλαικούς κανόνες της ΕΕ.
Επενδύσεις
«Απαιτούνται ακόμη 150 δισεκατομμύρια ευρώ για την επίτευξη ενός σεναρίου πλήρους 5G στην Ευρώπη, ενώ απαιτούνται επιπλέον 150 δισ. ευρώ για να ολοκληρωθεί η αναβάθμιση της σταθερής υποδομής σε ταχύτητες gigabit» ανέφερε η έκθεση.
Οι καθυστερήσεις στους πλειστηριασμούς του φάσματος 5G – οι συχνότητες που είναι απαραίτητες για να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις να προσφέρουν εμπορικά 5G – εξαιτίας της επικέντρωσης των κυβερνήσεων σην αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν επίσης απογοητεύσει τον κλάδο.
Προτάσεις
Η μελέτη πρότεινε διάφορα μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμόσουν οι κυβερνήσεις και οι ρυθμιστικές αρχές για την ενίσχυση της βιομηχανίας τηλεπικοινωνιών.
«Ένα τέτοιο βήμα είναι η επιδίωξη νέων μοντέλων ιδιοκτησίας που περιλαμβάνουν εθελοντική κοινή χρήση υποδομών, τα οποία μπορούν να επιτρέψουν ταχύτερη ανάπτυξη, μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις και αυξημένη μεταφορά γνώσης μεταξύ των εταίρων», ανέφερε.
Δεδομένα
Η μελέτη ζήτησε επίσης οι τηλεπικοινωνιακοί τηλεπικοινωνιακούς πάροχοι να έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν έσοδα από την κυκλοφορία των δεδομένων στα δίκτυά τους για να αντιμετωπίσουν τους ανταγωνιστές τους όπως η Google, το Facebook, η Microsoft και άλλοι τεχνολογικοί γίγαντες.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών