Το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ εστιάζει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της οικονομίας, και όχι στην τόνωση της ζήτησης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αμερικανικού πακέτου βοήθειας, ύψους 1,9 τρισ. δολ. σημείωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του ESM
Τη θέση ότι η οικονομία της Ευρωζώνης δεν θα χρειαστεί περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα και ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα γίνουν εντός του καλοκαιριού, διατύπωσε ο Klaus Regling, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021.
Εγκαίρως
«Το Ταμείο Ανάκαμψης θα είναι έτοιμο εγκαίρως.
Ουδέποτε υπήρχε προσδοκία ότι τα χρήματα θα εκταμιευτούν πριν από τα μέσα του 2021» τόνισε, μιλώντας στο Bloomberg TV, απορρίπτοντας τις ανησυχίες περί καθυστερήσεων που διατύπωσαν πρόσφατα αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.
Σημείωσε δε, ότι η όλη διαδικασία θα είχε κυλήσει γρηγορότερα, αν δεν απαιτούταν η έγκριση του ευρωπαϊκού σχεδίου από τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εγγυήσεις σε δάνεια
Σύμφωνα με τον Regling οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κατά εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτόν τον μήνα επαίνεσαν τις προσπάθειες της ΕΕ για στήριξη της οικονομίας και τόνισε ότι τα προγράμματα εγγύησης δανείων που υιοθετήθηκαν ευρέως στην Ευρώπη έχουν δώσει ρευστότητα στην αγορά που ισοδυναμεί με το 17% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.
Υπογράμμισε ότι θα ήταν καλύτερα να παρασχεθούν οι πόροι στις ευρωπαϊκές οικονομίες συντομότερα, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό επειδή το πρόγραμμα έπρεπε να επικυρωθεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Την ίδια ώρα, υπενθύμισε ότι το Ταμείο των 750 δισ. ευρώ εστιάζει στην ενίσχυση της παραγωγικότητας της οικονομίας, και όχι στην τόνωση της ζήτησης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αμερικανικού πακέτου βοήθειας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων.
«Μπλόκο» από Καρλσρούη
Ειδική αναφορά έκανε και στο προσωρινό «μπλόκο» από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στην Καρσλρούη, το οποίο εγείρει ζήτημα αντισυνταγματικότητας όσον αφορά το πρόγραμμα κοινού δανεισμού της ΕΕ.
Παρότι παραδέχθηκε ότι «προσθέτει ένα στοιχείο αβεβαιότητας», υπενθύμισε ότι η γερμανική δικαιοσύνη είχε εγκρίνει κατά την προηγούμενη χρηματοπιστωτική κρίση αντίστοιχα προγράμματα βοήθειας.
«Δεν θα μου έκανε έκπληξη, αν συμβεί κάτι τέτοιο και τώρα» υπογράμμισε.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα περιμένει έως και 4 δισ. ευρώ εντός του 2021 από τα συνολικά 32 δισ. ευρώ, τα οποία της αναλογούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών