Οι κυβερνήσεις της ΕΕ εξετάζουν τον «επαναπατρισμό» των αλυσίδων εφοδιασμού, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν ότι θα πρέπει να επιτραπεί η δημιουργία «Ευρωπαίων πρωταθλητών» αρκετά ισχυρών για να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα
Τη δυνατότητα επιβολής προστίμων είτε να ακυρώνει συμφωνίες με κρατικές εταιρείες τρίτων χωρών επιδικώκει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως συγκεκαλυμμένη απάντηση στην αυξανόμενη οικονομική επέκταση της δεύτερης οικονομίας στον κόσμιο της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 27 Απριλίου 2021
Οι προτεινόμενοι νέοι κανόνες, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν αναφέρονται άμεσα την Κίνα, αλλά αποτελούν «απάντηση» σε καταγγελίες από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ότι οι κρατικές εταιρείες της χώρας λαμβάνουν σημαντική υποστήριξη που αντιστρατεύεται τους κανόνες του ανταγωνισμού.
Οι κινεζικοί επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν ήδη διαμαρτυρηθεί για τον εν λόγω σχεδιασμό, ο οποίος θα πρέπει προτου οριστικοποιηθεί να λάβει την υποστήριξη των κρατών - μελών.
Προστατευτισμός
Η κίνηση αναδεικνύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, το αυξανόμενο κλίμα προστατευτισμού στην Ευρώπη, μεσούσης της μεγαλύτερης ύφεσης στη διάρκεια ενός αιώνα.
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ συζητούν τον «επαναπατρισμό» των αλυσίδων εφοδιασμού αφού η πανδημία εξέθεσε την ευπάθεια της περιοχής, ενώ η Γαλλία και η Γερμανία ανέφεραν ότι η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία «Ευρωπαίων πρωταθλητών» αρκετά ισχυρών για να ανταγωνιστούν τις ΗΠΑ και την Κίνα.
Κρατικές ενισχύσεις
Οι κυβερνήσεις εξέφρασαν αυξανόμενο φόβο για την προοπτική εξαγοράς ευρωπαϊκών εταιρειών από εταιρείες με απεριόριστες γραμμές πίστωσης ή να εξαναγκασθιύν να τεθούν εκτός λειτουργίας, επειδή οι ανταγωνιστές τους έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις εμπορικές τιμές κάτω από το κόστος.
Οι εταιρείες που παράγουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη και έλαβαν βοήθεια άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ από ξένο κράτος τα τελευταία τρία χρόνια, θα χρειαστούν έγκριση από την ΕΕ για να συνάψουν συμφωνίες, σύμφωνα με το σχέδιο κανόνων.
Αθέμιτο πλεονέκτημα
Η ΕΕ θέλει επίσης να είναι σε θέση να επιβάλλει πρόστιμο στις εταιρείες έως και το 10% των ετήσιων εσόδων τους, εάν διαπιστώσει ότι μια εταιρεία επωφελήθηκε άδικα από μια ξένη επιδότηση - συμπεριλαμβανομένης μιας απεριόριστης κρατικής εγγύησης είτε μιας αντίστοιχης πιστωτικη΄ς γραμμής.
Προειδοποιεί στο προσχέδιο ότι η Κομισιόν θα μπορούσε να ακυρώσει κρατικές συμβάσεις με εταιρείες που αποκτούν αθέμιτο πλεονέκτημα από τέτοιες επιδοτήσεις.
Μέτρα
Οι ρυθμιστικές αρχές προτείνουν τρόπους για να αμβλυνθούν οι ανησυχίες σχετικά με τις επιδοτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της παροχής στους ανταγωνιστές πρόσβασης σε υποδομές, της αδειοδότησης με δίκαιους όρους ή της δημοσίευσης των ερευνών (σ.σ, στο θέμα της βιομηχανικής ιδιοκτησίας).
Οι εταιρείες μπορούν επίσης να υποχρεωθούν να μειώσουν την παραγωγική τους ικανότητα, να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία ή να τους απαγορευθούν επενδύσεις, σύμφωνα με το έγγραφο στο οποίο επικαλείται το δημοσίευμα του Bloomberg.
Η Κίνα ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ το 2019 (πίσω από τις ΗΠΑ), με την αξία των διμερών εμπορικών σχέσεων να υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ την ημέρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών