Η Γερμανία κατηγορείται ότι τα συμφέροντα της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας υπερισχύουν των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και της ανάγκης ευθυγράμμισης με την Ουάσινγκτον
Να ενισχύσει τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, αλλά να μείνει μακριά από «εσωτερικές υποθέσεις» όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα και η πολιτική κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ κάλεσε την Γερμανίδα Καγκελάριο Angela Merkel, o Κινέζος πρωθυπουργός Li Keqiang, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, την Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
Η προειδοποίηση του Li προς τη Γερμανία έρχεται εν μέσω νέων εντάσεων μεταξύ Ευρώπης και Κίνας σχετικά με την καταστολή εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στη δυτική περιοχή του Σινγιάνγκ.
Τον περασμένο μήνα, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις εναντίον τεσσάρων Κινέζων αξιωματούχων στο Σινγιάνγκ, ενώ το Πεκίνο αντέδρασε επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον διπλωματών της ΕΕ, πολιτικών και ακαδημαϊκών.
Οι Κινέζοι καταναλωτές πραγματοποίησαν μποϊκοτάζ εναντίον ορισμένων δυτικών εταιρειών.
Ανθρώπινα δικαιώματα
Στη Γερμανία, μια κοινοβουλευτική επιτροπή θα πραγματοποιήσει στις 17 Μαΐου δημόσια ακρόαση σχετικά με τις «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά των Ουιγούρων».
«Είναι γεγονός ότι η Κίνα και η Γερμανία έχουν διαφορές απόψεων για ορισμένα ζητήματα», δήλωσε ο Li στις εναρκτήριες παρατηρήσεις του στον 6o γύρο των γερμανοκινεζικών διαβουλςλυσεων».
Ωστόσο, η άποψή μου είναι ότι όσο και οι δύο πλευρές σέβονται τα βασικά συμφέροντα και τις σημαντικές ευαισθησίες της κάθε πλευρά για ορισμένα ζητήματα, αρκεί να επικοινωνούμε με βάση ίση μεταχείριση και τον αμοιβαίο κανόνα της μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις του άλλου ...
Να επικεντρωθούμε στη συνεργασία περιορίζοντας το πεδίο των διαφωνιών».
Εμπόριο
Ο Li τόνισε το εμπόριο ως γόνιμο έδαφος συνεργασίας, επειδή «οι άνθρωποι και στις δύο χώρες επωφελούνται άμεσα από αυτό».
Μια «win-win συνεργασία», σημείωσε, θα συμβάλει στην επίτευξη ταχείας οικονομικής ανάπτυξης μετά την πανδημία.
Η Merkel διατήρησε μια ισορροπημένη στάση στις αρχικές της παρατηρήσεις κατά τις διαβουλεύσεις, τονίζοντας τη σημασία τόσο του εμπορίου όσο και ενός «διαλόγου» για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Επενδύσεις
Χαιρέτισε την επενδυτική συμφωνία ΕΕ - Κίνας, που συμφωνήθηκε καταρχήν τον Δεκέμβριο, ως «ακρογωνιαίος λίθος» των διμερών οικονομικών σχέσεων που δημιουργεί «αμοιβαία πρόσβαση στην αγορά και αμοιβαιότητα στις συναλλαγές» καθώς και «ασφάλεια δικαίου και διαφάνεια».
Η Γερμανία αντιμετώπισε διεθνείς πιέσεις για ταχεία σύναψη αυτής της συμφωνίας, η οποία είναι σε μεγάλο βαθμό προς το συμφέρον της εγχώριας αυτοκινητοβιομηχανίας, και υπερισχύει των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ανάγκη ευθυγράμμισης της πολιτικής της Ευρώπης για την Κίνα εγγύτερα με αυτή της Ουάσινγκτον.
Καταναγκαστική εργασία
Η Merkel, ωστόσο, τόνισε τη σημασία της τήρησης των κανόνων της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταναγκαστική εργασία, τις οποίες η Κίνα πρέπει ακόμη να επικυρώσει, και είπε ότι «οι εύλογες συνθήκες εργασίας παντού και για όλους τους ανθρώπους στη Γερμανία και στην Κίνα έχουν μεγάλη σημασία».
Απέφυγε οποιαδήποτε άμεση αναφορά στους Ουιγούρους ή στο Σινγιάνγκ.
Ο καγκελάριος ανέφερε τα ανθρώπινα δικαιώματα ευρύτερα, μιλώντας για «διαφορές απόψεων εδώ, ειδικά όταν σκεφτόμαστε την κατάσταση στο Χονγκ Κονγκ», όπου οι κινεζικές αρχές έχουν περιορίσει τα δημοκρατικά δικαιώματα της αντιπολίτευσης και καταστρατηγούν την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης.
Πιέσεις
«Μέχρι στιγμής, καταφέραμε πάντα να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα», δήλωσε η Merkel, προσθέτοντας ότι «θα ήθελα να δω τον [γερμανο-κινεζικό] διάλογο για τα ανθρώπινα δικαιώματα να επιστρέψει το συντομότερο δυνατό».
Ένας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης είπε μετά από τις διαβουλεύσεις ότι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τις εξελίξεις στην κοινωνία των πολιτών και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Συνεργασία
Η Γερμανία και η Κίνα υπέγραψαν επίσης μνημόνια για αυξημένη συνεργασία στους τομείς της έρευνας για την κλιματική αλλαγή, της πολιτικής για την υγεία, της ασφάλειας των τροφίμων, της αναπτυξιακής πολιτικής και των μεταφορών.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών