Δεν θα σπεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει το ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του προγράμματος PEPP, υποστήριξε το μέλος του ΔΣ Francois Villeroy de Galhau
Δεν θα σπεύσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προσαρμόσει καθοδικά τον ρυθμό αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP και οποιαδήποτε συζήτηση για τη μείωση της υποστήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης μέσω της νομισματικής πολιτικής ήδη από το τρίτο τρίμηνο είναι «καθαρά κερδοσκοπική», σύμφωνα με το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Francois Villeroy de Galhau, όπως μεταδίδει το Bloomberg την Τρίτη 25 Μαΐου 2021.
Η γραμμή Lagarde
Ο Villeroy, ο οποίος είναι επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, προσχώρησε στην άποψη της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι πρέπει να παραμείνει σταθερή η νομισματική πολιτική.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου της Klaas Knot έχουν δηλώσει κατά τις τελευταίες εβδομάδες ότι η οικονομία θα μπορούσε να αποδειχθεί αρκετά ισχυρή για να αντιμετωπίσει τη σταδιακή άρση της στήριξης μέσω της νομισματικής πολιτικής από τον Ιούλιο.
Η επόμενη συνάντηση του ΔΣ της ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής πολιτικής έχει προγραμματιστεί για τις 10 Ιουνίου 2021.
Κερδοσκοπία
«Έχουμε ακόμη αρκετά χρονικά περιθώρια προκειμένου να κρίνουμε τις περιστάσεις και να αποφασίσουμε, πολύ πέρα από τη συνάντησή μας τον Ιούνιο», δήλωσε ο Villeroy.
«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: οποιαδήποτε υπόθεση περί της σταδιακής μείωσης των αγορών (σ.σ. ομολόγων) για το τρίτο τρίμηνο ή τα επόμενα τρίμηνα είναι καθαρά κερδοσκοπική.»
Η εγχώρια ζήτηση
Η ΕΚΤ αποφάσισε τον Μάρτιο 2021 να αυξήσει σημαντικά τον ρυθμό της αγοράς των ομολόγων μέσων PEPP προκειμένου να διατηρήσει ευνοϊκές τις συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η Lagarde δήλωσε την Παρασκευή (21/5) ότι είναι «πολύ νωρίς» για να συζητηθεί ο μακροπρόθεσμος σχεδιασμός του προγράμματος.
Νέα προγράμματα
Ο Villeroy υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ μπορεί να υιοθετήσει άλλα προσαρμοσμένα μέτρα νομισματικής πολιτικής μόλις λήξει η ισχύς του προγράμματος PEPP.
«Με βάση την εμπειρία μας από το πανδημικό πρόγραμμα, θα μπορούσαμε να προχωρήσουμε σε κάποια επιπλέον ευέλικτα μέτρα, όσον αφορά την κατανομή ή / και τον όγκο (σ.σ. όσον αφορά τις αγορές ομολόγων», κατέληξε.
Οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών