Οι αρχές της Ελβετίας σκέφτονται το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν το σύστημα στο οποίο οι κορυφαίοι τραπεζίτες βρίσκονται στο απυρόβλητο
Όπως μεταδίδει το Reuters, τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται η ελβετική τράπεζα έχουν εξοργίσει τις αρχές, οι οποίες σκέφτονται το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν το σύστημα στο οποίο οι κορυφαίοι τραπεζίτες βρίσκονται στο απυρόβλητο.
Οι βαριές απώλειες από την κατάρρευση του fund Archegos και οι συναλλαγές της τράπεζας με το fund και τη χρηματοοικονομική εταιρεία Greensill, προκάλεσαν την οργή των ρυθμιστικών αρχών.
Οι ζημιές της Credit Suisse από την κατάρρευση της αμερικανικού fund Archegos και την αναστολή των κεφαλαίων που συνδέονται με την Greensill Capital, έχουν ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ.
Η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και η δεύτερη μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου.
Άνοιξε η συζήτηση για μεταρρυθμίσεις - «Τέλος» στην ασυλία των τραπεζιτών;
Η συζήτηση, η μεγαλύτερη δημόσια συζήτηση για την τραπεζική μεταρρύθμιση μετά την οικονομική κρίση, επικεντρώνεται στο τέλος του τρέχοντος καθεστώτος laissez-faire, το οποίο προβλέπει ότι είναι δυνατόν να επιβληθούν πρόστιμα σε τραπεζίτες, μόνο αν είναι άμεσα εμπλεκόμενοι.
Πρότυπο για τις ενδεχόμενες αλλαγές αποτελεί το αυστηρότερο ρυθμιστικό πλαίσιο της Βρετανίας.
«Οι διευθυντές της τράπεζας δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη δράση τους, επειδή δεν χρειάζεται να το κάνουν.
Δεν υπάρχουν πραγματικές κυρώσεις για κακοδιαχείριση», δήλωσε στο Reuters ο Gerhard Andrey, βουλευτής των Πρασίνων στο ελβετικό κοινοβούλιο.
«Τα σκάνδαλα που έχουν πλήξει την Ελβετία, από τη Μοζαμβίκη έβς την Greensill, καταστρέφουν τη φήμη της Ελβετίας.
'Εχουμε προτείνει μία μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την οποία εάν κάτι πάει στραβά, ο διευθύνων σύμβουλος θα αναλαμβάνει την ευθύνη», πρόσθεσε.
Οι προτάσεις του Andrey, που ακολουθούν το πρωτοποριακό βρετανικό μοντέλο που καθιστά την ανώτατη διοίκηση χρηματοοικονομικών εταιρειών άμεσα υπεύθυνη για τις ενέργειές τους, πρόκειται να συζητηθούν από τους Ελβετούς βουλευτές τις επόμενες ημέρες.
Εκπρόσωπος της τράπεζας δήλωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο είχε ξεκινήσει έρευνες που θα αντανακλούν τις ευρύτερες συνέπειες αυτών των γεγονότων, προσθέτοντας ότι έχει προχωρήσει σε αλλαγές στη διαχείριση των τραπεζικών επενδύσεων και του risk control.
Οργισμένη η FINMA
Τα σκάνδαλα έχουν εξοργίσει τη ρυθμιστική αρχή FINMA, οι οποία παλεύει για να λογοδοτήσουν οι τραπεζίτες, επειδή οι ελβετικοί κανόνες επιτρέπουν την επιβολή κυρώσεων μόνο εάν εμπλέκονται άμεσα σε αδικήματα.
Εκπρόσωπος της FINMA δήλωσε στο Reuters ότι χαιρετίζει τη συζήτηση σχετικά με τη βελτίωση των ρυθμίσεων για τις ευθύνες των τραπεζών, προσθέτοντας ότι άλλα χρηματοοικονομικά κέντρα σημειώνουν σημαντικά βήματα.
Τόνισε ότι οι ισχύοντες ελβετικοί κανόνες επιτρέπουν κυρώσεις, όπως η απαγόρευση να εργάζονται οι τραπεζίτες, μόνο εάν υπάρχει άμεσος σύνδεσμος μεταξύ του διευθυντή και των αδικημάτων και ότι δεν είναι αρκετό να αποδειχθεί ότι είναι υπεύθυνος για την τέλεση των αδικημάτων.
Παρά το γεγονός ότι η Credit Suisse έχει καταβάλλει 15 δισ. δολάρια σε αποζημιώσεις και ποινές για πολλά σκάνδαλα, η FINMA προσπαθεί να βάλει μία τάξη στην τράπεζα, ενώ οι μέτοχοι απέτυχαν να εκδιώξουν τον πρόεδρο, Urs Rohner, πριν τη συνταξιοδότησή του, η οποία αναμένεται φέτος.
Εκτός από το Archegos και την Greensill, η Credit Suisse's αντιμετωπίζει και άλλα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου ενός σκάνδαλου κατασκοπείας που ανάγκασε σε αποχώρηση του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της.
Οι τραπεζίτες της αντιμετώπισαν επίσης διαδικασίες ελέγχου σε Βρετανία και Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με δάνεια που χορηγήθηκαν στη Μοζαμβίκη και προκάλεσαν κρίση χρέους.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών