Ο νέος στόχος για τον πληθωρισμό είναι «συμμετρικός» και παρέχει μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών, επισημαίνει το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Μario Centeno
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οφείλει να επισημάνει ευθαρσώς το «βαθμό ευελιξίας» που έχει δώσει στον πληθωρισμό όταν αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της την επόμενη εβδομάδα διαφορετικά κινδυνεύει να χάσει την αξιοπιστία της, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Mario Centeno την Τρίτη 13 Ιουλίου 2021 στο Reuters.
Στις 22 Ιουλίου
Μετά τη δημοσιοποίηση της νέας στρατηγικής την περασμένη Πέμπτη 8 Ιουλίου, με βάση της οποίος ο στόχο τον πληθωρισμό τίθεται στο 2% μεσοπρόθεσμα, αντί για «κάτω αλλά κοντά στο 2%» όπως προηγουμένως, η ΕΚΤ αναμένεται να αναθεωρήσει τις κατευθυντήριες γραμμές της νομισματικής πολιτικής στις 22 Ιουλίου 2021 κατά τη σύνοδο των αξιωματούχων.
«Όταν αναθεωρούμε τη στρατηγική, διευρύνοντας το περιθώριο της επιτρεπόμενης διακύμανσης του πληθωρισμού, είναι πολύ σημαντικό να προσαρμοστεί η κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής σε αυτό το νέο πλαίσιο, διαφορετικά θα χάσει την αξιοπιστία της», δήλωσε ο Centeno σε συνέντευξή του.
Υπάρβαση
Πρόσθεσε ωστόσο ότι «δεν υπάρχει λογική υπέρβασης ή μέσος ρυθμός πληθωρισμού» στη νέα στρατηγική.
Ο Centeno, ο οποίος είναι διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, δήλωσε ότι η προηγούμενη πολιτική είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι η ΕΚΤ ανησυχεί περισσότερο για την αύξηση των τιμών πάνω από τον στόχο από ό,τι η διακύμανσή τους προς τα κάτω.
Υπομονή και ανοχή
Ο νέος στόχος είναι συμμετρικός, που σημαίνει ότι σημαντικές και μακροχρόνιες «θετικές ή αρνητικές αποκλίσεις είναι εξίσου ανεπιθύμητες» και δίνει στην ΕΚΤ, «μεγαλύτερο περιθώριο ελιγμών από ό, τι πριν», είπε.
Ο στόχος της στρατηγικής, είπε ο Centeno, είναι η αυξηση του Δείκτη Τιμών καταναλωτή να συγκλίνει στο 2%, λαμβάνοντας «δυναμικά και επίμονα» μέτρα στην περίπτωση έντονης αποκλιμάκωσης.
«Η νέα κατευθυντήρια γραμμή αναγνωρίζει προσωρινές και μέτριες τιμές πληθωρισμού άνω του 2% ...
Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και ανεκτικοί με αποκλίσεις που δεν θα ανεχόμαστε προηγουμένως», είπε.
Πρόσκαιρες οι πιέσεις
Ο Centeno δήλωσε ότι οι κύριες αιτίες της πρόσφατης αύξησης του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ «είναι εξαιρετικά προσωρινές» και συνδέονται με την αντιστροφή της μείωσης του φόρου προστιθέμενης αξίας στη Γερμανία, την ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου και τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.
«Αναμένεται ότι αυτοί οι παράγοντες, που θα αυξήσουν προσωρινά τον πληθωρισμό το 2021, δεν θα διαρκέσουν και έτσι οι προβλέψεις μας για το 2023 είναι στο 1,4%, σημαντικά κάτω από το 2%», είπε.
Μέτρα στήριξης
Ο Centeno επισήμανε ότι η ΕΚΤ πρέπει να αποσύρει προσεκτικά τα μέτρα στήριξης, καθώς οι κίνδυνοι να εκδηλωθεί κύμα αφερεγγυότητας και η ανεργίας τείνουν να αυξάνονται στα τελικά στάδια μιας οικονομικής ανάκαμψης.
Είπε ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP της ΕΚΤ «οι καθαρές αγορές ομολόγων θα συνεχισθούν έως τον Μάρτιο του 2022 και στη συνέχεια, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, θα υπάρξει μια φάση επανεπένδυσης».
Το PEPP, αξίας έως 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,18 τρισεκατομμύρια δολάρια), ξεκίνησε να λειτουργεί απο πέρυσι.
Το ΑPP
"Η απόφαση δεν έχει ληφθεί πότε θα υπάρξει η μετάβαση από την επανεπένδυση στις πωλήσεις», δήλωσε ο Centeno.
Από το πρόγραμμα αγορών στοιχείων ενεργητικού (APP), το οποίο εισήχθη κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους το 2014 και έχει αυστηρότερους κανόνες από το PEPP, είπε ότι «υπάρχει προσδοκία να έχει σημαντική διάρκεια»
Ο Centeno τόνισε ότι «δεν έχει υπάρξει διαφοροποίηση ως προς την βασική εντολή της ΕΚΤ (mandate) - παρά την 18μηνη αναθεώρηση των στρατηγικών στόχων της νομισματικής πολιτική - στην οποία προτεραιότητα είναι η σταθερότητα των τιμών».
«Δεν είναι διπλή εντολή όπως αυτή της Fed των ΗΠΑ - ανάπτυξη και σταθερότητα των τιμών», υπογράμμισε.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών