Τη θέση πως δεν πρόκειται να έχει καμία συνομιλία με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Scott Morrison, τη στιγμή που τίθενται μια σειρά από ερωτήματα στο εσωτερικό της ΕΕ για τα κίνητρα της συμφωνίας AUKUS αλλά και για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων με τις ΗΠΑ.
Οι σχέσεις Γαλλίας - Αυστραλίας είναι πραγματικά στο κόκκινο, ύστερα από την απόφαση της Αυστραλίας να ακυρώσει συμβόλαιο ύψους 56 δις ευρώ για την κατασκευή 12 υποβρυχίων από τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, λόγω του συμφώνου ασφαλείας AUKUS που προβλέπει μεταξύ άλλων την κατασκευή 8 πυρηνοκίνητων υποβρυχίων με τη συνδρομή των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε τεράστια ενόχληση στο Παρίσι, το οποίο αφού έκανε λόγο για «προδοσία» και «πισώπλατη μαχαιριά» από συμμάχους, ανακάλεσε τους πρεσβευτές του από ΗΠΑ και Αυστραλία.
Και ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden έχει διαμηνύσει πως θέλει να μιλήσει με τον Macron σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η ένταση, ο Αυστραλός πρωθυπουργός καθιστά σαφές πως δεν πρόκειται να έχει μια ξεχωριστή διμερή συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο.¨
Δεν υπάρχει ευκαιρία τώρα, αργότερα
«Δεν υπάρχει ευκαιρία για αυτό την παρούσα στιγμή.
Είμαι βέβαιος ότι θα προκύψει ευκαιρία εν καιρώ» υποστήριξε ο Morrison στους δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη όταν ρωτήθηκε αν θα συνομιλήσει με τον Macron στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Στήριξη από ΕΕ
Την ίδια στιγμή, πάντως, οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέφρασαν τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία.
Όπως είπε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ –, «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία AUKUS δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.
Μάλιστα ο Borrell στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».
Michel: Η Αμερική επέστρεψε;
«Χρειάζεται περισσότερη συνεργασία, περισσότερος συντονισμός, λιγότερος κατακερματισμός.
Είναι βέβαιο ότι αυτή η συμφωνία μας εξέπληξε» ανέφερε ο Borrell, ο οποίος συναντήθηκε χθες Δευτέρα 20/9 με την Αυστραλή ΥΠΕΞ Marise Payne και ενώ δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο, αν οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν τον προγραμματισμένο για τις 12 Οκτωβρίου, επόμενο γύρο των συνομιλιών ΕΕ - Αυστραλίας για μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.
Ενδεικτικές του κλίματος πάντως που επικρατεί στην Ευρώπη σχετικά με τη συμφωνία AUKUS είναι οι δηλώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, ο οποίος είπε ότι του είναι δύσκολο να καταλάβει την απόφαση αυτή από την Αυστραλία, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ.
«Γιατί;
Με τη νέα διακυβέρνηση Biden, η Αμερική επέστρεψε.
Αυτό ήταν το ιστορικό μήνυμα που έστειλε η νέα κυβέρνηση και πλέον έχουμε ερωτήματα.
Τι σημαίνει η Αμερική επέστρεψε;
Επέστρεψε η Αμερική στην Αμερική ή κάπου αλλού;
Δεν ξέρουμε» υποστήριξε ο Michel, ο οποίος τόνισε ότι «αν η Κίνα ήταν ο κύριος στόχος της Ουάσινγκον, τότε είναι πολύ παράξενο που οι ΗΠΑ συμμαχούν με Μ. Βρετανία και Αυστραλία» αφήνοντας να εννοηθεί πως με αυτήν την απόφαση αποδυναμώνονται οι διατλαντικές σχέσεις.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών