Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η άτυπη Σύνοδος Κορυφής των «27» της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 5/10 και αύριο Τετάρτη 6/10 στη Σλοβενία, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες καλούνται να εξετάσουν την επόμενη ημέρα τόσο της Ένωσης όσο και των σχέσεων της με στρατηγικούς εταίρους και συμμάχους όπως οι ΗΠΑ, ιδιαίτερα ύστερα από τις πρόσφατες εξελίξεις με το Αφγανιστάν αλλά και τη συμφωνία AUKUS που προκάλεσε αν όχι ρήξη τουλάχιστον προβληματισμό για το μέλλον των αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων.
Συζήτηση για ΗΠΑ
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel, κατά τη διάρκεια του σημερινού δείπνου εργασίας, οι Ευρωπαίοι θα έχουν «μια στρατηγική συζήτηση για τον ρόλο της Ένωσης στη διεθνή σκηνή υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων στο Αφγανιστάν, της εταιρικής σχέσης ασφάλειας AUKUS και της εξέλιξης των σχέσεων με την Κίνα».
Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης εκτιμάται πως θα αναλωθεί στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, καθώς μετά τη συμφωνία AUKUS και το διπλωματικό επεισόδιο με τη Γαλλία, πληθαίνουν εκείνοι που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ ως αναξιόπιστο εταίρο.
Άλλωστε σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και εκείνοι που υποστηρίζουν πως η ΕΕ πρέπει να αυτονομηθεί και να αναπτύξει ακόμα και το δικό της στρατό.
Στρατηγική αυτονομίας
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο Charles Michel επισημαίνει στους Ευρωπαίους ότι «πρέπει να ακολουθήσουμε μια στρατηγική πορεία δράσης και να αυξήσουμε την ικανότητά μας να ενεργούμε αυτόνομα για να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας, να υποστηρίξουμε τις αξίες και τον τρόπο ζωής μας και να βοηθήσουμε στη διαμόρφωση του παγκόσμιου μέλλοντος».
«Οι στόχοι μας από αυτή την άποψη δεν έχουν αλλάξει, αλλά οι πρόσφατες εξελίξεις απαιτούν από εμάς να σκεφτούμε πώς να τους επιτύχουμε καλύτερα» επισημαίνει ο Charles Michel.
Εταίρος οι ΗΠΑ αλλά…
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για προώθηση της στρατηγικής αυτονομίας της ΕΕ, καθώς και την ενίσχυση της συλλογικής δέσμευσης στη διαχείριση κρίσεων της ΕΕ.
«Όλοι συμφωνούμε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ο πιο στενός και σημαντικότερος στρατηγικός εταίρος της ΕΕ (…).
Η διατλαντική εταιρική σχέση είναι ζωτικής σημασίας και αναντικατάστατη.
Πρέπει όμως να την τοποθετήσουμε σε ισχυρότερη βάση.
Το AUKUS ήταν σημάδι αφύπνισης, αν και οι αλλαγές στην αμερικανική κοινωνία βρίσκονται σε εξέλιξη εδώ και πολλά χρόνια.
Το μήνυμα από το Αφγανιστάν είναι εξίσου σαφές και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να επωμιστούμε το δικό μας μερίδιο βάρους» είπε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Josep Borrell
Ναι στα Δυτικά Βαλκάνια
Εν τω μεταξύ, οι 27 αναμένεται να επιβεβαιώσουν την πλήρη στήριξή τους στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.
Το θέμα αυτό αναμένεται να απασχολήσει την αυριανή ημέρα της Συνόδου, στην οποία το παρών θα δώσουν και οι ηγέτες από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσσοβο.
«Η δήλωση για τα Δυτικά Βαλκάνια θα εξισορροπεί μεταξύ της φιλοδοξίας για τη διεύρυνση και της ικανότητας της ΕΕ να ενσωματώσει νέα κράτη-μέλη» αναφέρει ο Charles Michel.
Η κοινή δήλωση
Στην κοινή δήλωση των 27 αναμένεται να αναφέρονται τα εξής:
«Πρώτον, ότι οι χώρες της ΕΕ αναγνωρίζουν τη δέσμευσή τους στη διαδικασία της Διεύρυνσης και τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε αυτή τη διαδικασία.
Δεύτερον, η σημασία για την ΕΕ να διατηρήσει και να εμβαθύνει τη δική της ανάπτυξη, διασφαλίζοντας την ικανότητά της να ενσωματώσει νέα κράτη-μέλη».
Σημειώνεται ότι η Σλοβενική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ ήθελε να προστεθεί στην κοινή δήλωση των «27», συγκεκριμένη ημερομηνία για την προσχώρηση όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το αργότερο το 2030.
Η πρόταση αυτή δεν υποστηρίχθηκε από όλα τα κράτη-μέλη.
Οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο
Η κοινή δήλωση αναμένεται να επικεντρωθεί στο οικονομικό και επενδυτικό σχέδιο της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια, συνολικού ύψους 30 δις ευρώ, στην πράσινη ατζέντα που θα στηρίξει την ενεργειακή μετάβαση και στη συνεργασία για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19.
Επιπλέον η ΕΕ έχει ήδη χορηγήσει 3,3 δισ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από την πανδημία ενώ θα υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα εντείνουν τη συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών των Δ. Βαλκανίων, κυρίως στο θέμα της μετανάστευσης και της αντιτρομοκρατίας.
Εξάλλου, θα υπάρξει συγκεκριμένη δέσμευση, ως το τέλος του 2021 να καταργηθεί το κόστος περιαγωγής μεταξύ ΕΕ και Δ. Βαλκανίων.
Δύο ενότητες για τη Σύνοδο
Σύμφωνα με την επιστολή πρόσκλησης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel προς τους 27 ηγέτες της ΕΕ, η Σύνοδος Κορυφής θα χωριστεί σε δύο ενότητες.
Η πρώτη θα επικεντρωθεί στη δέσμευση της ΕΕ για κοινωνικοοικονομική ανάκαμψη και βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής και στην ανάγκη αντιμετώπισης της πανδημίας, με βάση το Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια.
Το Συμβούλιο Περιφερειακής Συνεργασίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) και η Παγκόσμια Τράπεζα θα παρουσιάσουν τις απόψεις τους στη συζήτηση, στην οποία θα παραστεί και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η δεύτερη ενότητα, που προορίζεται για τους ηγέτες της ΕΕ και των Δυτικών Βαλκανίων, θα επικεντρωθεί σε συζητήσεις για την εμβάθυνση του πολιτικού διαλόγου, τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και τη στρατηγική δέσμευση.
Παράλληλα, θα επιβεβαιωθεί «η κοινή βούληση να εργαστούμε προς μια ισχυρή, σταθερή και ενωμένη Ευρώπη», ενώ θα συζητηθούν και οι τρόποι διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή, η ενίσχυση της περιφερειακής συνεργασίας και η επίλυση των περιφερειακών συγκρούσεων.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών