Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται ότι θα ανακοινώσουν εντός του Σαββατοκύριακου ότι κατέληξαν σε συμφωνία για την επίλυση της μακροχρόνιας διαφωνίας τους όσον αφορά τους δασμούς που έχει επιβάλει η Ουάσιγκτον στον χάλυβα και το αλουμίνιο, ανέφεραν πέντε πηγές που έχουν γνώση της υπόθεση, σύμφωνα με δημοσίευα του Reuters το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021.
Οι δύο από τις πηγές αυτές είπαν στο πρακτορείο Reuters ότι οι λεπτομέρειες της συμφωνίας είναι στο στάδιο της οριστικοποίησης.
Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούν στο μέλλον να εξάγουν χωρίς δασμούς 3,3 εκατομμύρια τόνους χάλυβα ετησίως στις ΗΠΑ, με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.
Δασμοί θα επιβάλλονται εφόσον ξεπεραστεί αυτό το όριο.
Ορισμένα προϊόντα χάλυβα είχαν ήδη εξαιρεθεί από τους αμερικανικούς δασμούς κατά το περασμένο έτος, σημειώνεται στο δημοσίευμα.
Πώς οδηγηθήκαμε στην συμφωνία
Επί μήνες - σχεδόν όλο το καλοκαίρι - η εμπορική εκπρόσωπος του Προέδρου Biden στον ΠΟΕ, Katherine Tai, έχει εμπλακεί σε χρονοβόρες διαπραγματεύσεις με τον Valdis Dombrovskis, αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ σχετικά με ένα νέο σύστημα δααμων που θα απέτρεπε μια εμπορική διαμάχη με την ΕΕ που ξεκίνησε την εποχή του Trump και κλιμακώθηκε.
Πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με δημοσίευμα στο Reuters η Εμπορική Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Katherine Tai ένιωσε ότι θα μπορούσε να επιλύσει τη διαφορά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.
Και σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg το Σάββατο 30 Οκτωβρίου, φαίνεται ότι η συμφωνία για την κατάργηση των δασμών στο χάλυβα και το αλουμίνιο είναι επιτέλους εφικτή.
Σύμφωνα μα αναλυτές η συμφωνία αυτή ήταν η μόνη επιλογή, με τη νέα προθεσμία την 1η Δεκεμβρίου να επικρεμάται- η οποία, παρεμπιπτόντως, είναι η ημέρα που οι δασμοί των ΗΠΑ σε προϊόντα της ΕΕ επρόκειτο να διπλασιαστούν χωρίς μια συμφωνία.
Η Προθεσμία του Δεκεμβρίου
Μια συμφωνία θα επέτρεπε στις ΗΠΑ και την ΕΕ να καταργήσουν τους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο που θα εξάλειφαν περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγικό κόστος κάθε χρόνο.
Θα βοηθούσε επίσης να αντιστραφεί η στάση προστατευτισμού στις εμπορικές σχέσεις – την οποία ο πρόεδρος Trump έκανε σήμα κατατεθέν της προεδρίας του και την οποία ο πρόεδρος
Biden δεν επιθυμεί να αλλάξει με βίαιο τρόπο.
.Η εκκίνηση του εμπορικού πολέμου
Σημειώνεται ότι η διαμάχη με τους Ευρωπαίους ξεκίνησε το 2018, όταν ο Trump επέβαλε δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο από την Ευρώπη, την Ασία και σχεδόν οπουδήποτε αλλού, χρησιμοποιώντας την επίκληση μιας υποτιθέμενης απειλής για την εθνική ασφάλεια.
Συγκεκριμένα, επιβλήθηκε δασμός 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εξαγωγές αλουμινίου προς το εσωτερικό από παραγωγούς, με μερικές εξαιρέσεις που επιτρέπονται για τη συμφωνία NAFTA.
Οι δασμοί σε ευρωπαϊκά μέταλλα και αγαθά κλιμακώθηκαν επί Trump.
Απειλή για την εθνική ασφάλεια
Ωστόσο, ο Trump δικαιολόγησε τους δασμούς με το άρθρο 232 του νόμου για την επέκταση του διεθνούς εμπορίου του 1962, το οποίο θεωρεί τον ανταγωνισμό στη διεθνή αγορά μετάλλων απειλή για την εθνική ασφάλεια.
Το Σύνταγμα επιτρέπει την επιβολή δασμών χωρίς έγκριση από το Κογκρέσο, εάν ο πρόεδρος ισχυριστεί ότι οι εισαγωγές εγείρουν κίνδυνο εθνικής ασφάλειας.
Boeing και Airbus
Φυσικά, η ΕΕ ανταπέδωσε γρήγορα και χτύπησε τους δικούς της δασμούς σε προϊόντα που οι ηγέτες της ΕΕ ένιωθαν ότι συμβολίζουν κατ' ουσίαν αμερικανικές βιομηχανίες:
Για παράδειγμα, μοτοσικλέτες Harley-Davidson, τζιν Levi Strauss και το Bourbon του Kentucky
Η ελπίδα για μια πιο ευρεία συμφωνία αναζωπυρώθηκε το καλοκαίρι, όταν η Boeing και η Airbus, οι δύο μεγαλύτεροι ανταγωνιστές στον κόσμο στην αεροδιαστημική βιομηχανία, τελικά απέσυραν την πολύχρονη διαμάχη τους στον ΠΟΕ.
Αλυσίδες εφοδιασμού
Τώρα, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο τα προβλήματα στο διεθνές εμπόριο, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα προβληματικό τη στιγμή που οι αλυσίδες εφοδιασμού από την Ασία, την Αφρική, την Ευρώπη και την Αμερική έχουν «τσακιστεί» από τις συνέπειες τις πανδημίας.
Ποσοστώσεις
Εδώ και μήνες, το Bloomberg και το Reuters ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές χρησιμοποιούν ως βάση για τις διαπραγματεύσεις τους τις λεγόμενες «ποσοστώσεις».
Μια ποσόστωση θα επέβαλλε, για παράδειγμα, ένα όριο στην ποσότητα ορισμένων εμπορευμάτων στο διμερές εμπόριο των δύο πλευρών.
Εάν δεν τηρηθεί αυτή η ποσόστωση, ο δασμός θα επανέλθει στο προηγούμενο ύψος του
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι στην μεταπανδημική εποχή, οι ΗΠΑ και η ΕΕ αντιμετωπίζουν μια μείζονα κοινή απειλή όσον αφορά το εμπόριο: την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
www.bankingnews.gr
ΗΠΑ – ΕΕ: Το παρασκήνιο για το «ξήλωμα» των δασμών της εποχής Trump σε χάλυβα και αλουμίνιο
Τι οδήγησε στο ισχυρό ενδεχόμενο της συμφωνίας της τελευταίας στιγμής στο περιθώριο της συνόδου των G20 στη Ρώμη
Σχόλια αναγνωστών