Στον αγώνα που καταβάλουν κατά των αντιεμβολιαστών η Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες εστιάζει ο γερμανικός Τύπος υπογραμμίζοντας πως «το μοριακό τεστ κορvνοϊού στοιχίζει 60 ευρώ όταν ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 850 ευρώ».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε άρθρο της με τίτλο: «Ο αγώνας κατά των αντιεμβολιαστών» τονίζει για τη χώρα μας: «Όλοι οι εργαζόμενοι, στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, που δεν έχουν εμβολιαστεί, πρέπει να προσκομίζουν αρνητικό τεστ, δύο φορές την εβδομάδα. Ακόμη και σε εμπορικά καταστήματα ή συνοικιακά καφέ δεν επιτρέπεται η είσοδος για μη εμβολιασθέντες, παρά μόνο με επίκαιρο αρνητικό τεστ.
Πάντως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει ένα lockdown όπως συμβαίνει στην Αυστρία, όπου από τη Δευτέρα οι μη εμβολιασμένοι δεν επιτρέπεται να βγουν από το σπίτι τους, εκτός εάν συντρέχει σοβαρός λόγος.
Aκολουθούμε μία αυστηρή πολιτική, αλλά δεν πηγαίνουμε τόσο μακριά, όσο η Αυστρία» δήλωσε ο Μητσοτάκης την Τρίτη, σε επίσκεψή του στο Λονδίνο».
Η εφημερίδα του Ντίσελντορφ γράφει επίσης ότι «η στρατηγική της κυβέρνησης στην Αθήνα να προβλέψει υποχρεωτικά τεστ με έξοδα του ενδιαφερόμενου με στόχο να προωθήσει τους εμβολιασμούς, φαίνεται ότι αποδίδει. Από τότε που καθιερώθηκαν τα υποχρεωτικά τεστ έχουν υπερδιπλασιαστεί τα ραντεβού για την πρώτη δόση του εμβολίου. Σε οικονομικές επιβαρύνσεις για τους μη εμβολιασθέντες ποντάρουν επίσης η Ιταλία και η Γαλλία».
Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 850 ευρώ καθαρά, ενώ η ανεργία φτάνει το 13,9%
«Οι Έλληνες εστιάτορες απεργούν» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της Tageszeitung (TAZ) από την Αθήνα. Αφορμή ήταν οι κινητοποιήσεις χιλιάδων επιχειρηματιών της εστίασης, την Τρίτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυστηροποίηση των μέτρων.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας σημειώνει ότι «όποιος δεν έχει εμβολιασθεί ή αναρρώσει, πρέπει να επιδείξει, πριν μπει στο εστιατόριο, μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών. Ένα μοριακό τεστ στοιχίζει 60 ευρώ, ένα γρήγορο τεστ 10 ευρώ. Στην Ελλάδα ο μέσος μισθός κυμαίνεται στα 850 ευρώ καθαρά, ενώ η ανεργία φτάνει το 13,9%. (…) Όποιος δεν συμμορφώνεται με τους νέους κανόνες για τον κορονοϊό, απειλείται με τσουχτερά πρόστιμα. Οι επιχειρηματίες της εστίασης καλούνται να πληρώσουν 5.000 ευρώ. Επιπλέον μπαίνει προσωρινό λουκέτο στην επιχείρηση για 15 ημέρες. Από τότε που τέθηκαν σε ισχύ τα νέα, πιο αυστηρά μέτρα, οι εστιάτορες διαμαρτύρονται για τεράστιες οικονομικές απώλειες».
Όταν οι επιχειρηματίες «αγαπούν» την Τουρκία
Στοιχεία για τις εμπορικές σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας δίνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) με αφορμή επίκαιρη έρευνα του Γερμανοτουρκικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (AHK).
Σε άρθρο της με τίτλο: «Οι γερμανικές επιχειρήσεις αγαπούν την Τουρκία» η εφημερίδα της Φρανκφούρτης επισημαίνει, μεταξύ άλλων: «Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο επιμελητήριο μπορεί να διαμαρτύρονται για τους κινδύνους στην εξέλιξη της συναλλαγματικής ισοτιμίας, την αστάθεια στο νομικό πλαίσιο που διέπει την οικονομία και την έκρηξη τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, θεωρώντας ότι όλα αυτά είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την επιχειρηματικότητα. Αλλά αυτό δεν επισκιάζει την καλή τους διάθεση για τη θετική εξέλιξη και τις ελπιδοφόρες προοπτικές. Ο λόγος είναι ότι οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία στοχεύουν στις εξαγωγές. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας που ανησυχεί τον πληθυσμό (της Τουρκίας) μάλλον ωφελεί τους εξαγωγείς, καθώς μειώνει το κόστος που πληρώνουν σε λίρες, εάν αυτό υπολογιστεί σε ευρώ και δολάρια».
Σύμφωνα με την εφημερίδα της Φρανκφούρτης «η θετική εξέλιξη ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε περισσότερες επενδύσεις, όπως επισημαίνει ο Τίλο Παλ, επικεφαλής του AHK στην Τουρκία. Τελευταίο παράδειγμα είναι η φαρμακευτική βιομηχανία Boehringer Ingelheim, η οποία συμφώνησε μία κοινή επένδυση 150 εκατομμυρίων ευρώ με την Abdi Ibrahim Pharmaceuticals, τη μεγαλύτερη εταιρία του κλάδου στην Τουρκία».
Συνοψίζοντας η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι «η υποτίμηση της λίρας -που μόνο απέναντι στο ευρώ έφτασε το 28% τους τελευταίους δώδεκα μήνες- μειώνει τις τιμές για ακίνητα, εργοστάσια και μετοχές στην Τουρκία, κάτι που δημιουργεί ευκαιρίες για να μπουν στην αγορά νέοι επενδυτές με χαμηλό κόστος».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών