Ισχυρότερη και πιο αξιόπιστη προστασία έναντι του κορωνοϊού προσφέρει η φυσική ανοσία από τον εμβολιασμό, σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού πανεπιστημίου UCL.
Ειδικότερα, ο ερευνητής Francois Balloux δημοσίευσε μελέτη που αποδεικνύει ότι η φυσική ανοσία παρέχει πολύ καλύτερη προστασία έναντι του εμβολίου της Pfizer.
«Αυτό που είναι εύκολο να προβλεφθεί είναι ότι οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται, με τα εμβόλια να γίνονται λιγότερο αποτελεσματικά με την πάροδο του χρόνου» επισημαίνει ο καθηγητής, προσθέτοντας:
Το να εξελιχθεί ο ιός σε κάτι πιο θανατηφόρο είναι αρκετά απίθανο, δεδομένου ότι κυκλοφορούν 200 ιοί του αναπνευστικού και οι περισσότεροι από εμάς μολύνονται σε τακτική βάση.
Είναι σημαντικό να εξισορροπηθεί ο φόβος των προβλέψεων με την πιθανότητά τους.
Πάνω από δύο εκατομμύρια δείγματα ιών έχουν αναλυθεί και πιθανότατα έχουμε ήδη δει όλες τις μεταλλάξεις που είναι τεχνικά δυνατές.
Από τις παρατηρήσεις μας, γνωρίζουμε ότι η παράκαμψη του εμβολίου από τον ιό δεν εμφανίζεται μετά από μία ή δύο μεταλλάξεις – απαιτείται συσσώρευση που οδηγεί στον σωστό συνδυασμό.
Τι αναφέρει η έρευνα
Συνεκρίθησαν τρεις ομάδες: (1) άτομα που είχαν λάβει εμβόλιο BioNTech/Pfizer κατά τους SARS-CoV-2 , (2) άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν και δεν είχαν εμβολιαστεί και (3) μολυσμένα άτομα και εμβολιασμένα με μία δόση.
Εφαρμόστηκαν τρία πολυμεταβλητά μοντέλα λογιστικής παλινδρόμησης.
Σε όλα αξιολόγηθηκαν τέσσερα αποτελέσματα: λοίμωξη από SARS-CoV-2, νόσηση με συμπτώματα, νοσηλεία που σχετίζεται με την COVID-19 και θάνατος.
Η περίοδος παρακολούθησης ήταν από την 1η Ιουνίου έως τις 14 Αυγούστου 2021, όταν η παραλλαγή Delta ήταν κυρίαρχη στο Ισραήλ.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, οι εμβολιασμένοι παρουσίασαν 13,06 φορές (95% CI, 8,08 έως 21,11) αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης σε σύγκριση με αυτούς που είχαν ήδη νοσήσει.
Ο αυξημένος κίνδυνος ήταν σημαντικός (P<0,001) και για νόσηση με βαριά συμπτώματα αλλά και νοσηλεία.
Στον αντίποδα, σε περίπτωση νόσησης χωρίς να έχει υπάρξει εμβολιασμός, διαπιστώνεται ισχυρότερη φυσική ανοσία.
Αυτή η μελέτη έδειξε ότι η φυσική ανοσία προσφέρει μεγαλύτερης διάρκειας και ισχυρότερη προστασία έναντι λοίμωξης, συμπτωματικής νόσου και νοσηλείας που προκαλείται από την παραλλαγή Delta του SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ανοσία δύο δόσεων BNT162b2 που προκαλείται από το εμβόλιο.
Άτομα που είχαν μολυνθεί προηγουμένως με SARS-CoV-2 και είχαν λάβει μία μόνο δόση του εμβολίου απέκτησαν πρόσθετη προστασία έναντι της παραλλαγής Delta.
Τι λένε οι Ισραηλινοί
Στο μεταξύ, τα αποτελέσματα της έρευνας του αμερικανικού πανεπιστημίου UCL επιβεβαιώνουν και Ισραηλινοί επιστήμονες με πρόσφατη έρευνά τους.
Επιστήμονες που ανέλυσαν δεδομένα από βάση δεδομένων υγείας από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο διαπίστωσαν ότι τόσο οι λοιμώξεις από την Covid-19 όσο και οι σοβαρές και επικίνδυνες νοσήσεις ήταν υψηλότερες μεταξύ των εμβολιασμένων και όχι σε όσους είχαν φυσική ανοσία.
Ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών ήταν υψηλότερος μεταξύ των εμβολιασμένων: το 0,9% όλων των περιπτώσεων σε αυτήν την ομάδα ασθένησε σοβαρά, σε σύγκριση με το 0,5% των περιπτώσεων μεταξύ των αναρρώσαντων.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προστασία έναντι της ασθένειας μειώθηκε με την πάροδο του χρόνου τόσο στους εμβολιασμένους όσο και στους αναρρώσαντες, αλλά η εξασθένηση των αντισωμάτων ήταν πιο έντονη μεταξύ των εμβολιασμένων.
Στη συνέχεια, μελέτησαν άλλες δύο ομάδες: άτομα με φυσική ανοσία που έκαναν εμβόλιο και άτομα που έκαναν εμβόλιο και ανέρρωσαν από μόλυνση.
Τα ποσοστά κρουσμάτων ήταν χαμηλά και στις δύο αυτές ομάδες.
Πιο μικρό ποσοστό παρουσίασαν αυτοί που είχαν κολλήσει κορωνοϊό ενώ παράλληλα είχαν κάνει και το εμβόλιο.
«Διαπιστώσαμε ότι η προστασία έναντι της παραλλαγής Delta μειώνεται με την πάροδο του χρόνου τόσο για τα εμβολιασμένα όσο και για τους αναρρώσαντες και ότι μια πρόσθετη δόση αποκαθιστά την προστασία», δήλωσε ο Yair Goldberg, αναπληρωτής καθηγητής στο Ισραηλινό Τεχνολογικό Ινστιτούτο που ηγήθηκε της μελέτης.
Σημειώνεται πως η μελέτη ανέλυσε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer-BioNTech για την COVID-19.
Το ερώτημα
Το ερώτημα που διχάζει την επιστημονική κοινότητα είναι εάν τα άτομα με φυσική ανοσία πρέπει να εμβολιαστούν.
Αυτοί που το κάνουν θεωρείται ότι έχουν «υβριδική ανοσία».
Κορυφαίοι αξιωματούχοι υγείας των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Δρος Anthony Fauci, έχουν ενθαρρύνει τον εμβολιασμό στους φυσικά ανοσοποιημένους.
Βέβαια, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι τα άτομα με υβριδική ανοσία παρουσιάζουν υψηλότερο επίπεδο προστασίας, τουλάχιστον έναντι της μόλυνσης.
«Η υβριδική ανοσία των ανθρώπων που έχουν επιζήσει από την αρχική τους μόλυνση και στη συνέχεια εμβολιάζονται είναι ισχυρότερη προστασία από οποιαδήποτε άλλη», είπε στους The Epoch Times ο δρ David Boulware, λοιμωξιολόγος και επιστήμονας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.
«Υπάρχει μικρό όφελος από τον εμβολιασμό μετά την ανάρρωση από Covid», είπε ο Δρ Harvey Risch, καθηγητής επιδημιολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Yale.
Ζήτημα είναι πάντα οι παρενέργειες.
Όπως επισημαίνει ο Dr. Paul Alexander, ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς που έχουν αναρρώσει μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο ποσοστό παρενεργειών, όπως καταγράφεται και στο VAERS.
Ο David Boulware λέει ότι ένας τρόπος για να ελαχιστοποιηθούν τα πιθανά συμβάντα είναι οι αναρρώσαντες να μην κάνουν εμβόλιο για τουλάχιστον έξι μήνες μετά την νόσηση.
www.bankingnews.gr
Πανεπιστήμιο UCL: Η φυσική ανοσία παρέχει καλύτερη προστασία από τα εμβόλια του Covid-19
Πιο ισχυρή η φυσική ανοσία από τα εμβόλια της Covid-19
Σχόλια αναγνωστών