Η Ιταλία θα δαπανήσει 8 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει τους καταναλωτές, τη βιομηχανική παταγωγή και τις περειφερειακές οικονομίες από την αύξηση των τιμών της ενέργειας και να στηρίξει την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η σπειροειδής αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου απειλούν να υπονομεύσουν την ανάκαμψη της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022.
Για τις κυρώσεις προς τη Ρωσία
Ο Mario Draghi, ο Ιταλός πρωθυπουργός, προειδοποίησε επίσης ότι τυχόν διεθνείς κυρώσεις που στοχεύουν την ενεργειακή βιομηχανία της Ρωσίας - ως απάντηση στην επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας - θα πλήξουν ιδιαίτερα την Ιταλία.
«Όλες οι κυρώσεις που επηρεάζουν την ενέργεια θα επηρεάσουν την Ιταλία περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, επειδή εξαρτόμαστε από το φυσικό αέριο, σε αντίθεση με τη Γαλλία και τη Γερμανία», υπογράμμισε ο Draghi, ενώ ανακοίνωσε το ενεργειακό πακέτο.
«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι αποτελεσματικές αλλά βιώσιμες», πρόσθεσε.
Ο στόχος του πακέτου
Η Ιταλία θα δαπανήσει περίπου 6 δισ. ευρώ για τη μείωση των φόρων στους λογαριασμούς ενέργειας και θα προσπαθήσει να θωρακίσει τα φτωχότερα νοικοκυριά, τις πιο ενεργοβόρες επιχειρήσεις της καθώς και τις οικονομικά εύθραυστες τοπικές οικονομίες από τον πλήρη αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας.
Η κυβέρνηση στοχεύει να αποτρέψει η αύξηση των τιμών της ενέργειας να μην οδηγήσει σε δρστική μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών.
Αυτοκινητοβιομηχανία
Η Ρώμη θα διαθέσει επίσης 800 εκατ. ευρώ φέτος και 1 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, για να βοηθήσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Ιταλίας να μεταβεί σε πιο ενεργειακά αποδοτικά, λιγότερο ρυπογόνα ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Λεπτομέρειες θα αποφασιστούν αργότερα.
Το πακέτο είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια της κυβέρνησης Draghi να διασφαλίσει ότι η ανάκαμψη της χώρας από σχεδόν 9% συρρίκνωση του ΑΕΠ που προκλήθηκε από τον Covid το 2020 δεν θα εκτροχιαστεί από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
«Η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αύξηση των τιμών της ενέργειας που θα έχουν συνέπεια τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών και να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να είναι ανταγωνιστικές», δήλωσε ο Draghi.
Οι αυξήσεις στις τιμές
Η Ρώμη έχει ήδη ξοδέψει περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περασμένο Ιούλιο για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Παρόλα αυτά, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Ιταλίας, Arera, αύξησε τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 55% και τις τιμές φυσικού αερίου κατά 42% στις αρχές του τρέχοντος έτους.
Χωρίς την παρέμβαση της κυβέρνησης, οι εγχώριες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα είχαν αυξηθεί κατά 65% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, επισημαίνουν αναλυτές στην αγορά ενέργειας.
Σήμα κινδύνου από τη βιομηχανία
Οι βιομηχανικοί όμιλοι προειδοποιούν ότι το σοκ στις τιμές της ενέργειας θα οδηγήσει σε χαμηλότερα εταιρικά κέρδη και υψηλότερες τιμές καταναλωτή, λειτουργώντας ως τροχοπέδη στην ανάκαμψη.
Ο Antonio Patuelli, πρόεδρος της ιταλικής ένωσης τραπεζών, προειδοποίησε σε ένα δημόσιο forum αυτόν τον μήνα ότι η Ιταλία αντιμετωπίζει «μια ενεργειακή κρίση, την οποία δεν είχαμε τόσο άσχημη από το 1973». Επισήμανε τους κινδύνους μιας «νέας ύφεσης» χωρίς πιο ενεργή κυβερνητική παρέμβαση.
Οι ιταλικές βιομηχανίες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ενεργειακό κόστος 37 δισ. ευρώ το 2022, από 8 δισ. ευρώ το 2019, σύμφωνα με μια μελέτη των οικονομολόγων Massimo Beccarello και Ciro Rapacciuolo του εθνικού επιχειρηματικού λόμπι Confindustria.
Οι δημοσιονομικοί στόχοι
«Αυτό είναι ένα μη βιώσιμο επίπεδο για τις ιταλικές εταιρείες και θα μπορούσε να οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων ελλείψει ουσιαστικής δημόσιας παρέμβασης», ανέφερε η μελέτη.
Ο Draghi δήλωσε ότι το πακέτο που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022 δεν θα επηρεάσει την δυνατότητα της Ρώμης να επιτύχει τον προγραμματισμένο στόχο δημοσιονομικού ελλείμματος του 5,6% του ΑΕΠ, ούτε θα προσθέσει στο δημόσιο χρέος.
Εξάρτηση από τις εξαγωγές
Ιταλός αξιωματούχος δήλωσε στους FT ότι η κυβέρνηση έχει δημοσιονομική περιθώρια ως αποτέλεσμα της καλύτερης από την προβλεπόμενη δημοσιονομική επίδοση πέρυσι.
Η Ιταλία εξαρτάται από τις εισαγωγές για σχεδόν τα τρία τέταρτα των ενεργειακών της αναγκών, σύμφωνα με τη Eurostat, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.
www.bankingnews.gr
Ιταλία: «Πακέτο» 8 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης – Veto Draghi σε κυρώσεις προς τη Ρωσία
Τυχόν κυρώσεις που αφορούν τις ενεργειακές προμήθειες θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομική ανάπτυξη, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi
Σχόλια αναγνωστών