Την απόφαση να ενεργοποιήσει τη συνθήκη του Μοντρέ έλαβε η Toυρκία, κλείνοντας τα Στενά του Βοσπόρου.
«Προειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες χώρες να μην περάσουν πολεμικά πλοία τους πλοία από τα Στενά, εφαρμόζοντας τη Συνθήκη του Μοντρέ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu κατόπιν επικοινωνίας του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Anthony Blinken για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάποιο αίτημα διέλευσης από τα Στενά.
Στο περιβάλλον σύγκρουσης ειδοποιήσαμε όλες τις παράκτιες και μη παράκτιες χώρες να μην κάνουν διέλευση των πολεμικών τους πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιοδήποτε αίτημα.
Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ».
Nωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan είχε πει:
«Λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία.
Παρά τα δύο μέτρα και σταθμά στα οποία είμαστε εκτεθειμένοι, δεν εγκαταλείπουμε την οικονομική και στρατιωτική μας συμμαχία.
Συνεπώς, είναι μη αποδεκτή η επίθεση της Ρωσίας στο ουκρανικό έδαφος και αντιλαμβανόμαστε τον αγώνα της Ουκρανίας» είπε και συμπλήρωσε:
«Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε την εξουσία που δίνει στη χώρα μας η Σύμβαση του Μοντρέ με τρόπο που θα αποτρέψει την κρίση στην Ουκρανία».
Ο Erdogan σε δηλώσεις του, ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί απαράδεκτη την επίθεση της Ρωσίας και πως εκτιμά τον αγώνα του ουκρανικού λαού.
«Σε αυτή τη διαδικασία, η δική μας στάση είναι σημαντική για εμάς.
Η Τουρκία έχει εκπληρώσει και θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις ευθύνες της στους θεσμούς στους οποίους είναι μέλος, ιδίως στον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε.», σημείωσε ο Τούρκος ηγέτης.
Τι λέει η συνθήκη που επικαλείται η Τουρκία
Βάσει της Συνθήκης του Μοντρέ (1936), η Τουρκία ελέγχει τα στενά των Δαρδανελίων και του Βοσπόρου που συνδέουν τη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα και μπορεί να περιορίσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων σε περίοδο πολέμου ή εάν απειληθεί.
Ισορροπώντας τις δυτικές δεσμεύσεις της με τους στενούς δεσμούς με τη Μόσχα, η Άγκυρα έχει πει πως η ρωσική επίθεση είναι απαράδεκτη, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε χαρακτηρίσει ως πόλεμο την κατάσταση.
Σε περιόδους σύγκρουσης όπου η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη, για τα πολεμικά πλοία από χώρες που δεν εμπλέκονται στη σύγκρουση, η ελεύθερη κυκλοφορία παραμένει ο κανόνας.
Τα άλλα -σε αυτή την περίπτωση της Ουκρανίας και της Ρωσίας- δεν θα μπορούν πλέον να περάσουν.
Εκτός, και εάν πρόκειται να επιστρέψουν στο ναύσταθμό τους στη Μαύρη Θάλασσα.
Ως εκ τούτου, φαίνεται δύσκολο για την Τουρκία, σύμφωνα με αυτό το κείμενο, να απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών πλοίων που συνδέονται με λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Σε περίπτωση σύγκρουσης, τέλος, όπου η Τουρκία είναι μεταξύ των εμπολέμων, «η διέλευση των πολεμικών πλοίων θα αφεθεί εξ ολοκλήρου στη διακριτική ευχέρεια της τουρκικής κυβέρνησης», αναφέρει λεπτομερώς το άρθρο 19 της Συνθήκης του Μοντρέ
www.bankingnews.gr
Η Τουρκία έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου για τα ρωσικά πολεμικά - Ενεργοποιείται η συνθήκη του Μοντρέ
Εφαρμόζουμε τις διατάξεις της Συνθήκης του Μοντρέ, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu
Σχόλια αναγνωστών