Η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιεί για τον κίνδυνο «ανθρώπινης καταστροφής» που μπορεί να προκαλέσει μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα λόγω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Μιλώντας στο BBC, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου ΔΝΤ- Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας David Malpass δήλωσε ότι οι τιμές ρεκόρ των τροφίμων θα μπορούσαν να οδηγήσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην πείνα, εάν η σύγκρουση στην Ουκρανία δεν τερματιστεί.
«Υπάρχει ο κίνδυνος μιας ανθρωπιστικής καταστροφής, γιατί μειώνεται η αγροτική παραγωγή και βασικά είδη διατροφής. Αλλά αποτελεί και μια πολιτική πρόκληση για τις κυβερνήσεις που δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτό, που δεν το προκάλεσαν και που βλέπουν τις τιμές να ανεβαίνουν», είπε ο Malpass.
Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολογίζει ότι το άλμα στις τιμές των τροφίμων μπορεί να φτάσει το 37% και να πλήξει περισσότερο τους φτωχούς, με αποτέλεσμα «να «τρώνε λιγότερο και να έχουν λιγότερα χρήματα για οτιδήποτε άλλο, όπως το σχολείο», συνέχισε ο Malpass.
«Και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ένα πραγματικά άδικο είδος κρίσης. Πλήττει περισσότερο τους φτωχότερους. Αυτό ίσχυε και για τον COVID».
Σχετικά με τις «ευρείς και βαθιές» αυξήσεις των τιμών, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είπε ότι «επηρεάζουν όλα τα είδη φυτικών ελαίων, δημητριακών αλλά και άλλες καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι του οποίου η τιμή κινείται οπως των σιτηρών».
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι βασικοί εξαγωγείς σιτηρών και προμηθεύουν το 30% του σιταριού και το 20% του καλαμποκιού στην παγκόσμια αγορά.
Αύξηση 13% στις τιμές των τροφίμων τον Μάρτιο
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 13% τον Μάρτιο, με το υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 1990, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO των Ηνωμένων Εθνών.
Εν τω μεταξύ, ο ΟΗΕ είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων της Ουκρανίας «καταρρέει» λόγω της εισβολής της Ρωσίας.
Κατά τον πρόεδρο της Παγκόσμιας Τράπεζας, ενώ υπάρχουν αρκετά τρόφιμα παγκοσμίως για να ταΐσουν τους πάντες και τα αποθέματα σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι υψηλά, θα πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία κοινής χρήσης ή διαχείρισης για να διασφαλιστεί ότι τα τρόφιμα πηγαίνουν εκεί που είναι απαιτείται.
Ο David Malpass επίσης πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των προμηθειών λιπασμάτων και τροφίμων σε όλο τον κόσμο και στην παροχή βοήθειας στους φτωχότερους ανθρώπους, αποθαρρύνοντας παράλληλα τις χώρες από την επιδότηση της παραγωγής ή τον περιορισμό των τιμών.
Ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας προειδοποίησε ακόμη για μια «κρίση εντός κρίσης» που θα μπορεί να επέλθει λόγω της αδυναμίας των αναπτυσσόμενων χωρών να εξυπηρετήσουν τα υψηλά χρέη τους από την πανδημία COVID-19 καθώς υα δημόσια οικονομικά τους θα επιβαρύνονται με το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων και της ενέργειας.
Το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος δυσκολεύονται να εξυπηρεστήσουν το χρέος τους
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε πριν δυο μέρες ότι το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν το χρέος τους και πρόσθεσε ότι το ίδιο δεν θα απέρριπτε το ενδεχόμενο να παράσχει οικονομική βοήθεια σε αυτές τις χώρες μέσω παραδοσιακών προγραμμάτων ή έκτακτης χρηματοδότησης.
«Αυτή είναι μια πολύ πραγματική προοπτική. Συμβαίνει σε ορισμένες χώρες, δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να επιδεινωθεί η κατάσταση. Έως και το 60% των φτωχότερων χωρών αυτή τη στιγμή είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους είτε διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να μην μπρούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους», είπε ο Malpass.
«Πρέπει να ανησυχούμε για το ενδεχόμενο μιας κρίσης χρέους και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να δράσουμε προληπτικά για την εξεύρεση τρόπων μείωσης του βάρους του χρέους για χώρες που το χρέος τους δεν είναι βιώσιμο χρέος.
Όσο περισσότερο το αναβάλλουμε, τόσο χειρότερο γίνεται», πρόσθεσε.
Τα σχόλια του Malpass γίνονται λίγες μέρες αφότου ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι αναμένει παγκόσμια έλλειψη τροφίμων λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία, η οποία αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών της ενέργειας, των λιπασμάτων, των σιτηρών και του καλαμποκιού σε μια περίοδο που τα επίπεδα πληθωρισμού στις ΗΠΑ έχουν φτάσει ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.
Ωστόσο, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden έχουν δηλώσει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πιθανό να επηρεαστούν από έλλειψη τροφίμων.
Beasley: Ο υψηλός πληθωρισμός ενισχύει την παράνομη μετανάστευση από την Κεντρική Αμερική στις ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, ο David Beasley, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών, έχει προειδοποιήσει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη παγκόσμια επισιτιστική κρίση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εισροή παράνομων μεταναστών που επιχειρούν να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Beasley δήλωσε συγκεκριμένα στο « Face the Nation» του CBS News ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin, χρησιμοποιεί την πείνα ως «όπλο» με διάφορους τρόπους και ότι ο ΟΗΕ έχει ακούσει για μεγάλο αριθμό ανθρώπων στην κεντρική Αμερική που θεωρούν τη μετανάστευση στην Αμερική ως λύση για το μεγάλο πρόβλημα του πληθωρισμού που αντιμετωπίζουν στη χώρα τους.
Τα επίπεδα των τιμών στις χώρες της Κεντρικής Αμερικής συνεχίζουν να καλπάζουν ανοδικά, με τον πληθωρισμό να επιδεινώνεται περαιτέρω από την κατάσταση στην Ουκρανία.
www.bankingnews.gr
Malpass (Παγκόσμια Τράπεζα): Κίνδυνος ανθρωπιστικής καταστροφής λόγω παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία
Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν σχεδόν κατά 13% τον Μάρτιο, με το υψηλότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από το 1990
Σχόλια αναγνωστών